Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT OKSEHALERAGU MED POTETMOS

OKSEHALERAGU MED POTETMOS

av Espen Nersveen

For hver indrefilet finnes det også en hale. Og selv om halen koster bare en tiendedel av filetene og samtidig smaker langt mer, så selges de knapt over disk. Dette er et mysterium som foreløpig forblir uløst, men skylden må nok fordeles ganske jevnt på både kjøpmann og kunde.

okseragu02

 

Det er kult hvis Hvermansen begynner å utforske flere stykningdeler av dyret, og det er enda kulere om de store aktørene begynner å gjøre dem mer tilgjengelig. Både ku og okse fortjener at halen deres blir brukt til noe mer enn å vifte bort fluer.

okseragu03

 

INGREDIENSER

  • 500 g oksehale per person
  • rødvin/hvitvin/vann
  • kraftgrønnsaker som løk, selleristang og gulrot
  • et par stjerneanis og laurbærblader
  • salt og pepper
  • sitron
  • olivenolje
  • ferske urter
  • poteter
  • smør/fløte

SLIK GJØR DU DET

– Oksehaler er skremmende enkelt å tilberede, alt som trengs er litt tålmodighet. Finn frem den mest solide gryta du har, gjerne av støpejern, og brun kjøttstykkene godt. Legg dem så til side og fres grønnsakene i noen minutter i samme kjele.

– Legg oksehalene tilbake i gryta sammen med stjerneanis og laurbærblad. Fyll på med rødvin, hvitvin eller vann til det nesten dekker. 1/3 av væsken bør være vin, men godt blir det uansett. Jeg pleier å bruke hvitvin da jeg synes det gir en friskhet jeg kan like i en ellers ganske kraftig rett. Gi gryta et lite oppkok, på med lokk og inn i forvarmet ovn som holder 150 grader.

okseragu04

 

– Etter 4-5 timer er kjøttet så mørt at det bare faller av benet. Da løfter du ut halene, og plukker av kjøttet. Sil kraften fra gryta og hiv grønnsakene. Kjøttet legges tilbake i gryta sammen med et par desiliter av kraften. Dette kokes så inn før du smaker til det hele med salt og pepper, noen klunker god olivenolje, en skvis sitronsaft og noen ferske urter.

– Det du nå har i gryta er en oksehaleragu som overgår det aller meste på smak. Uendelig mørt, saftig og digg. Server kjøttet sammen med en god potetmos, rotmos eller pasta, eller sleng det på pizzaen. Kjøttet vil også passe perfekt til en bedre tacomiddag eller sandwich. Neste gang kan du jo prøve bog, kjake, bryst eller bibringe.

– I dag serverte jeg det med potetmos. Potetene kokes helt møre på lav varme i vann som akkurat dekker. Sil av vannet, mos potetene og spe på med masse fløte og smør. Smak til med salt og pepper og kanskje en skvis sitron. Digg middag.

oksehale

 

LagreLagre

Mer snacks

15 kommentarer

Kamilla november 15, 2014 - 18:23

Jeg fant faktisk oksehaler på Meny i dag, og da forkastet jeg gulasjen til fordel for denne. Veldig spent, dette må jo bare være godt!

Iben september 12, 2015 - 20:47

Hei,
Har laget oksehaler mangler ganger, men denne oppskriften slår alle jeg tidligere har brukt. Stjerneanis gir en eksotisk smak. ?

Espen Nersveen september 13, 2015 - 17:39

Så bra da. Oksehaler er virkelig noe av det beste jeg vet.

Bethina oktober 27, 2017 - 08:41

Hei Espen!

Først og fremst – takk for fantastiske oppskrifter og en utrolig god matblogg!! Jeg har prøvd mange av rettene dine nå og får alltid ekstra mye skryt for disse oppskriftene 🙂
I helgen skal jeg lage oksehaler for aller første gang (må bare finne de først!), og jeg lurte på om du hadde noen gode vintips?

Til dessert blir det forøvrig din enkle sitronterte! ah, som jeg gleder meg!

Espen Nersveen oktober 27, 2017 - 13:47

Hei du
Så hyggelig da. Oksehaler er fantastisk godt så det håper jeg du finner. Jeg liker litt klassisk nebbiolo til mine oksehaler jeg. Altså fra Piemonte, og gjerne helt nord i appellasjonen fra områder som Gattinara, Boca eller Ghemme. De er ofte mer tilgjengelig og prisgunstige. Om du hører hva de har herfra på ditt lokale pol så får du nok noe som vil passe strålende.

Lykke til.

Bethina oktober 27, 2017 - 14:19

Takk for tips! Venninnen min som foreslo Travaglini Gattinara er riiiimelig fornøyd med seg selv nå! 🙂 Da gjenstår det bare å gå på oksehalejakt 🙂 Takk igjen!

Espen Nersveen oktober 29, 2017 - 08:33

Håper det falt i smak. 😃

Anne mars 15, 2018 - 10:40

Hei!
Skal lage oksehaler idag for første gang, gleder meg ekstreeeemt, og har noen tanker. Har du erfaring med litt tomater i kraftkokingen? Altså hakkede eller tomatpuré? Tror du det vil bli dominerende, eller bare tilsette litt dybde? Oooog pleier du å rulle halene i litt mel før bruning, eller synes du raguen blir tykk nok fra før? Tenker å bruke den til pasta eller gnocchi, og vil derfor ha den litt «tykk». Og on that note – noen ferdigkjøpte gnocchi-merker å anbefale? Har ikke tid til å gå i gang med det selv.
Forøvrig tusen takk for deilig blogg.

Espen Nersveen mars 15, 2018 - 11:54

Litt tomater går helt sikkert fint, men tomatpure ville jeg vært forsiktig med, ikke bruk mye hvertfall. Jeg har aldri vendt de i mel, det er det ikke behov for. Aner ikke hva som er best av ferdiglaget gnocchi, den dyreste? 😉

Lykke til. Er sjukt digg.

Anne mars 15, 2018 - 10:43

Og forresten… Ser du varierer mellom å fjerne grønnsakene og å ha de med. Hva foretrekker du? Jeg heller mot å gå for bare kjøtt, evt blande det med surret løk.

Espen Nersveen mars 15, 2018 - 11:53

Hei
Jeg pleier nå å fjerne grønnsakene. De er bare myke og kjedelige etter mange timer i gryta. Langt bedre å finkuttet noen nye grønnsaker og ha i når kjøttet er plukket av og raguen putrer og reduserer.

Espen september 29, 2018 - 10:36

Hei! Jeg regner med at vi tipset du ga over var vin som skal drikkes når retten spises. Kan du anbefale vin – gjerne både rød og hvit – som kan brukes til å ha oppi gryta når retten lages?

Espen Nersveen oktober 19, 2018 - 16:35

Hei
Så lenge vinen er tørr (altså med 4 g sukker eller mindre) så funker det meste. Kjøp noe billig. Øl funker også helt topp. Ja, vann også om du skulle være tom for alt annet.

Inger Johanne Lund oktober 5, 2018 - 19:29

Hei du
Takk for spennende oppskrift. Jeg har gode barndomsminner knyttet til oksehalesuppe og ragu. Er veldig fornøyd når jeg lager denne selv på hytta særlig med litt stjerneanis, timian og mye rødvin. Ikveld lukter det deilig i hele hytta fra en putrende gryte. Mvh Inger Johanne

Morten Fjeldsaunet oktober 24, 2019 - 12:48

«For hver indrefilet finnes det en hale» Hvis dyret er født normalt, så blir vel dette feil? 😎😎 Pirk – pirk. Super oppskrift!

Det går ikke å kommentere