Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER KIRSEBÆRIS MED CRUMBLE

KIRSEBÆRIS MED CRUMBLE

av Espen Nersveen

Hjemmelaget is er en glimrende avslutning på en tung, fet og salt middag. Jeg liker det aller best når man tilsetter litt bær da syrligheten dette gir er en kjærkommen gjest til en ellers veldig søt fløteis. For utenom bærene så er det jo i hovedsak fløte, sukker og eggeplommer, og det er begrenset hvor fresh denne troikaen kan bli på egenhånd.

Denne gangen var det prunus cerasus som måtte til pers, som forøvrig ikke må forveksles med den søte fetteren prunus avium. Disse bærene inneholder jo en hel masse syre, og som nevnt så….. At det var? Du kan ikke latinsk? Opps, snakk om å overvurdere leserne sine. Det var selvfølgelig en god neve kirsebær som skulle i dagens dessert. Den litt for fænsi sjokolademoussen jeg hadde planlagt gikk åt skogen så da måtte isen skinne alene, kun akkompagnert av litt crumble, heldigvis kledde isen solotilværelsen.

INGREDIENSER

 • IS
 • 2,5 dl h-melk
 • 2,5 dl fløte
 • 10 eggeplommer
 • 200 g sukker
 • 1 ts salt
 • to poser frosne kirsebær
 • CRUMBLE
 • 50 g romtemperert smør
 • 50 g sukker
 • 100 g hvetemel
 • 2 ts vaniljesukker

SLIK GJØR DU DET

ISEN

– Ta ut de frosne bærene og la de tine.

– Kok opp fløten, melken og halvparten av sukkeret.

– Kjør eggeplommene og den resterende halvparten av sukkeret til en stiv eggedosis.

– Spe så fløtemelken forsiktig inn i eggedosisen mens du visper hele tiden. Når alt er blandet så har du det hele tilbake i en kjele og gir det et nytt oppkok.

– Siles over i en stålbolle(som gjerne kan stå i en vask eller en annen bolle fylt med kaldt vann), dryss over en teskje salt og avkjøl til romtemperatur.

– Når bærene er tinte så har du de over i en blender og kjør de til en fin pure, du kan spe på med litt væske, f.eks. litt juice for å få den litt mer væskete.

– Press pureen gjennom en sil og bland 5 dl av den inn i fløteblandingen. Settes så i kjøleskap for videre avkjøling.

– Når blandingen holder kjøleskapstemperatur så har du den over i en ismaskin til den har fått en fin konsistens, ca. 20-30 minutter. Om du skal fryse den uten maskin så husk på at du må røre i blandingen flere ganger i løpet av de neste timene til det er helt fryst.

– Isen bør tilbringe ca. 4 timer i fryseren for å bli helt fast.

CRUMBLE

– Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med hendene.

– Strø så blandingen tynt over på et stekebrett.

– Stekes på 200 grader i ca. 10 minutter til den er blitt nøttebrun.

– Når avkjølt så smuldrer du det opp med fingrene.

– Strø litt crumble utover tallerkenen og plasser en rund og fin iskule over. Rimelig digg med prunus cerasus til dessert eller hur?

kirseis02

Mer snacks

10 kommentarer

Camilla februar 12, 2012 - 13:44

Ser og høres aldeles nydelig ut. Må prøves! (…lurer på om frosne blåbær vil funke bra også?) Camilla 🙂

Espen Nersveen februar 12, 2012 - 13:45

Det er jeg helt overbevist om, ser ikke at det fins en frukt eller et bær som ikke vil funke som iskrem. 😉

Ally M februar 12, 2012 - 20:39

Dette så digg ut! Men hvor mye kirsebær er det i en frossenpose? Jeg har mengder med selvplukk i fryseren (plukket 30 liter i sommer), så hadde vært greit å få brukt opp litt – for en god sak, selvsagt..

Espen Nersveen februar 14, 2012 - 09:51

Jeg tror de pakkene jeg hadde var på 300 g hver? Det eneste som er viktig er at du etter å ha purert de og silt blandingen så skal du sitte igjen med 5 dl med smooth pure.

Kai februar 14, 2012 - 12:58

Jeg vil foreslå å bytte ut sukkeret med glykosesirup (fra apoteket), da bir iskremer mye mere smoooth og får en helt annen konsistens..

Espen Nersveen februar 14, 2012 - 15:15

Jeg har glukose i skapet, men har ikke testet det i iskrem enda. Litt usikker på hvor mye som skal til for å erstatte 200 g sukker.

Kai februar 16, 2012 - 23:36

Glykose er ca 80% så søtt som sukker, så man må nesten prøve seg frem. Hobbykokken har et fint innlegg om is hvor han skriver litt om det (http://hobbykokken.no/2010/03/15/iskrem-ikke-sa-enkelt-allikevel/)

I boken ‘Glass Passion’ så bruker Jan Hedh 50g. glykose eller honning på 1 l isoppskrift, så på denne oppskriften så ville jeg nok sagt 35g. glykose.

Espen Nersveen februar 17, 2012 - 09:16

Jeg får prøve meg frem litt, tar jo uansett ikke mange forsøkene får det sitter.

Inger mai 12, 2012 - 22:34

Vil du si at smaken kan minne om den isen i sånne små begere med kirsebær og sjokolade? Kirsj, eller hva den nå heter? Om det hadde vært litt sjokolade med i bildet, forsåvidt..

Håpefull hilsen fra hun som utviklet laktoseintoleranse i midten av 20-åra. Skuff!

Espen Nersveen mai 13, 2012 - 10:28

Jeg vil si at smaken er dritdigg, men jeg kan dessverre ikke gi deg noen referanse på hva det kan ligne på. Prøv og se. 😉

Det går ikke å kommentere