Hjem MINE OPPSKRIFTER HJEMMELAGET TOMATSUPPE

HJEMMELAGET TOMATSUPPE

av Espen Nersveen

For første gang i mitt liv så har jeg nå spist en hjemmelaget tomatsuppe, og det var da også første gang jeg lagde en. Nå skal det sies at tomatsuppe aldri har vært en vanlig rett i mitt kosthold, men de få gangene det har blitt spist så har det vært en spansk mann ved navn Toro som har laget den til meg. Og det har vel aldri falt spesielt i smak.

Hovedinspirasjonen til at jeg ville lage tomatsuppe fikk jeg faktisk fra Aftenposten sin glimrende skribent Yngve Ekern. Han publiserte nylig en artikkel som tok for seg pulverposen sin vanvittige popularitet i de tusen norske hjem. Han skriver også hvordan Toro sin tomatsuppe har blitt selve referansesmaken på hvordan en tomatsuppe skal smake, og det syntes jeg er en litt trist tanke. Så derfor bestemte jeg meg for å lage en egen suppe, i håp om at den ville smake både mere og bedre enn pulversuppe.

Dette er nok til to personer.

INGREDIENSER

 • 500 g cherrytomater
 • 3 store tomater
 • 4 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 1 rødløk
 • rosmarin
 • timian
 • stjerneanis
 • laurbærblad
 • olivenolje
 • sitron
 • 1 ts fennikelfrø
 • 2 ss balsamico
 • 2 ss creme fraiche
 • 1 ts sukker
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Skru på ovnen på 200 grader.

– Finn frem en ildfast form og legg alle cherrytomatene over i denne, det er bare godt om du lar litt av det grønne følge med, men fjern hovedstilken. Del de store tomatene i fire og legg de i formen sammen med 4 uskrelte hvitløksfedd og en halv chili uten frø.

– Skyll og grovhakk litt ferske urter, jeg brukte timian og rosmarin. Legg dette over i formen, krydre med f.eks. fennikelfrø i tillegg til salt og pepper. Hell over litt olivenolje og bland alt godt sammen.

tomat01

 

– Ha en hel stjerneanis og et laurbærblad i formen også, men disse må du huske å ta ut før du kjører det i blenderen.

– Sett formen i ovnen og la stå i 15 minutter.

– Mens tomatene steker så grovhakker du en rødløk og har den over i en middels varm kjele sammen med litt olje og litt salt. La den frese i et par minutter til den er blitt myk, rør jevnlig. Hell så to spiseskjeer med balsamico over løken, og kok dette helt inn.

tomat03

 

– Når tomatene er ferdige så tar du ut stjerneanisen og laurbærbladet og heller resten over i kjelen. Rør rundt og bland godt.

– Hell så dette over i en blender, ta det eventuelt i to omganger om det blir for fullt. Kjøres fint. Hell det så tilbake i kjelen som du har gitt en rask vask.

– Tilsett litt sukker, litt sitronsaft, et par spiseskjeer creme fraiche, litt god olivenolje og smak til med salt og pepper.

– Hell suppen over i serveringsskåler og spe litt creme fraiche over. Om du skal være litt småcrazy som meg så legger du en bitteliten timiankvast over til slutt. Den berømte prikken.

– Selvinnsikt og evnen til å være kritisk på egne vegne er viktig når man skal vurdere sin egen innsats, jeg har vel aldri vært kjent for noen av delene, men tomatsuppen smakte fortreffelig. Den smakte mye og den var ganske spicy. Totalt kan den vel ikke ha kostet noe særlig mer enn en femtilapp og tok vel drøye 25 minutter å lage. Et vanvittig godt alternativ til den kjedelige pulversuppa.

– Velbekomme. Heia hjemmelaget tomatsuppe.

tomat04

 

LagreLagre

Mer snacks

27 kommentarer

Jeanette februar 3, 2012 - 02:06

Den så fantastisk ut! Heia mat og heia tomatsuppe som ikke er fra Toro eller Knorr!

Espen Nersveen februar 3, 2012 - 10:43

Den smaker nydelig. Prøv sjæl.

Ugla februar 3, 2012 - 11:20

Lillesøster påstår at tomatsuppe lages av pulver ikke av tomater, for det gjør de i barnehagen. Og er det ikke makaroni i tomatsuppe så er det ikke tomatsuppe.

Nå når du har startet å lage suppene selv så vil du fort oppdage at posesuppene blir for salte. Ok, nå er det mange år siden jeg smakte sist, så jeg skal ikke være bastant, det kan jo hende de har forbedret seg?

Magne D. Antonsen februar 3, 2012 - 12:11

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Espen Nersveen februar 3, 2012 - 16:13

Topp & Takk.

Hylja februar 3, 2012 - 16:23

Min erfaring med varme ting i blender er at hele greia eksploderer og dekker kjøkkenet i tomatsuppe. Noen tips om hvordan dette kan unngås? 😛

Espen Nersveen februar 3, 2012 - 17:38

Been there, done that. 🙂
Det aller viktigste er at du tar et kjøkkenhåndkle og legger over lokket på blenderen, så holder du lokket hardt på plass mens blenderen kjører.
Det er også viktig å ikke ha for mye i samtidig, helst ikke mer enn halvfull, da det heller i flere omganger.

Og dersom blenderen din har en «pulse» funksjon, altså at den bare blender når du holder nede knappen så vil det også være lettere å unngå suppebombe.

Lykke til 😉

Darling Grey februar 3, 2012 - 19:12

Å herlig oppskrift, dette skal jeg lage så snart jeg er i nærheten av en blender igjen!

Og fint at noen hadde kommentert dette med suppebombe på kjøkkenet, for det hadde jeg helt glemt at kan skje.. Wups..

Hanne februar 4, 2012 - 12:37

Da jeg var liten var tomatsuppe det værste jeg viste (spiste altså TORO suppen). I voksen alder fikk jeg servert hjemmelaget tomatsuppe, og tankene fra barndommen forandret seg. Jeg har aldri fått til å lage en slik god suppe selv, men til uken skal jeg gi tomatsuppen en ny sjanse, men din oppskrift. Dette så jo helt fantastisk ut!! 😀

Uwaysi februar 4, 2012 - 16:29

Hørtes helt utmerket ut. Om du er på hurtigruta, så kan du jo bare kjøpe en vanlig Toro tomatsuppe og tilsette litt cayenne-pepper.

Fred.

alf hageselle februar 4, 2012 - 17:00

Dette er en av de mest kompliserte oppskriftene jeg har sett på mange år. Helt ubrukelig for normale mennesker med et normalt kjøkken og råvarer….

Asta februar 4, 2012 - 18:49

Høres bra ut med hjemmelaget men Toro er ikke å forakte. Den er laget av tørket tomatpure og inneholdet i næringsstoffene blir ikke ødelagt i tørkeprosessen. Rask å lage og alle barnas favoritt.

Espen Nersveen februar 4, 2012 - 19:05

Elizabeth og Hanne: Tusen takk 😉

Asta: Personlig så syntes jeg ikke posesupper generelt smaker noe godt, jeg syntes det smaker industrielt også er det en rar og kraftig saltsmak. Jeg syntes hvertfall ikke at det smaker tomat. Men posesuppen er jo ikke usunn og det er fortsatt endel næringsstoffer, men grunnen til at det er barnas favoritt har vel mye å gjøre med at det er det de er vant til? Og jeg mener da at i en ideell verden så er barna vant til den hjemmelagde og syntes derfor at poseversjonen er kjedelig og smaksløs. 😉

Alf: Litt usikker på hvilke ingredienser du tenker på som folk flest ikke har tilgang til? Når det gjelder krydder som stjerneanis og laurbærblad så er dette noe jeg liker smaken til og derfor tilsetter, men det kan jo selvfølgelig sløyfes. Bortsett fra de så er det vel ganske standard råvarer?

Nina februar 4, 2012 - 20:53

Ser helt nydelig ut 🙂

Espen Nersveen februar 4, 2012 - 22:09

Blir alltid nydelig med gode råvarer vettu. 😉

TUrid februar 5, 2012 - 09:16

Ser veldig god ut, så det skal prøves. For å unngå bomben i blender bruker jeg stavmikser rett i kjelen jeg, det funker veldig bra, bare hold den under vesken hele tiden, ellers kan det og bli søl. Ser at noen synes dette var komplisert, da kan de ta utgangspunkt i 2-3 bokser med krønsjede tomater, litt vann/kraft og tilsette det man måtte ønske av krydder. Da tar det faktisk ikke lenger tid enn TORO, men blir mye bedre det og.

Espen Nersveen februar 5, 2012 - 10:23

Absolutt en alternativ måte å gjøre det på ja. For folk flest så tror jeg faktisk ikke det er tiden det går på, men latskap og rett og slett en mangel på interesse. Alle har tid til å bruke 30 minutter på å lage middag, og dersom ting er planlagt og handlet inn så kan man lage uendelig mange retter på den tiden.

Anne februar 5, 2012 - 21:01

Asta: Mulig at næringsstoffene ikke blir ødelagt av tørkeprosessen, men syns likevel ikke at torosuppa er noe godt valg. Den inneholder mye salt, og energifordelingen er ikke optimal. Er også skeptisk til ingrediensene, den inneholder ikke bare tørket tomat. En god suppe trenger verken maisstivelse, sukker, aroma, gjærekstrakt eller fargestoff.

http://toro.no/index.php?mapping=300&id=1613

Ally M februar 6, 2012 - 21:41

Jeg var redd for å prøve å lage egen suppe fordi jeg var redd for å ikke like den – Toro sin er tross alt «best» eller i alle fall det jeg er vant til.

Gleden var derfor stor da jeg fant ut at hjemmelaget smaker ca 100 ganger bedre enn posen og at smaksløkene mine faktisk er mer raffinerte enn jeg gav dem kreditt for. Igrunnen tar ikke hjemmelaget særlig lenger tid posen heller. Amen til hjemmelaget og takk for flott innlegg!

renate februar 6, 2012 - 23:04

allright! jeg er forelska i bloggen din:) FANTASTISK INSPIRERENDE MANN! Gleder meg til å følge deg videre
Keep up the goodwork
mvh hilsen fellow blogge og matentusiast
renate

ps: linker til deg fra siden min jeg under bloggrullen gode blogger!

God natt:)
http://www.thegrandproject.blogspot.com/2011/12/day-196-gode-blogger-link-up.html

Espen Nersveen februar 7, 2012 - 12:47

😉
DET var en hyggelig kommentar det, tuuusen takk.

Elisabeth februar 23, 2012 - 15:17

Nyyydelig suppe. Kjapp og enkel var den også! og alltid like moro å besøke bloggen din!

Espen Nersveen februar 23, 2012 - 21:35

Tuuuusen takk. Er så mye hyggelige folk innom bloggen min, det gjør meg glad. 🙂

agurkolat juli 31, 2012 - 17:10

wow! tusen takk for mykje inspirasjon og matglede! som fattig student er det alltid kjekt med suppe, for det er ganske billig og ein kan laga mykje og ha i frysen (eller invitere alle du kjenner på middag.)har sjølv laga mi eiga tomatsuppe nokre gonger no, med inspirasjon både frå di oppskrift og frå andre si. (likar helst og komponere litt oppskrifter sjølv, fantasien har ingen grenser.) vert så himla svolten av å lese bloggen din, namnam!

Espen Nersveen august 5, 2012 - 00:15

Takk for hyggelig kommentar. 😉
Supper er absolutt undervurdert, og jeg liker denne tomatsuppen veldig godt hvertfall.
Lykke til videre med student-tilværelsen.

Fortuna august 27, 2012 - 17:02

Fantatsik!! 🙂
Jeg syns det er så fantastisk med en matblogg til hverdagsmat, som lages fra BUNN! Og alt dett er mulig, og tar ikke så-å lang tid. Dessuten, det er verdt å bruke tid på god og sunn mat.

Tomatsuppe | Mat august 29, 2012 - 16:28

[…]   FEBRUARY 2, 2012  |  OPPSKRIFTER, SUPPE  |      […]

Det går ikke å kommentere