Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST KANELSNURR

KANELSNURR

av Espen Nersveen

Jula er over, forsettene er satt, forhåpentligvis har du svettet og trent et par ganger allerede. Med andre ord, 2012 er godt igang. Men seriøst, hvem tror du at du lurer? Hæ, ikke meg hvertfall. Derfor kommer jeg din nye falske personlighet til unnsetning, jeg kjenner deg og vet hva du vil ha. Du vil ha smør og du vil ha sukker, du vil ha mye av det og siden det er litt småekkelt å spise det som det er så har jeg kombinert de for deg, sammen med et par andre ting for lettere konsumering. (Målet er selvfølgelig at mens dere spiser kanelboller og blir feite så skal jeg bli slank og digg, jepp, vi snakker swimsuitcalendardigg.)

Så lenge jeg kan huske så har jeg alltid elsket en skikkelig god kanelbolle. Eller skillingsbolle eller snurr eller hva det egentlig måtte hete. Så lenge den er saftig, med masse smør, kanel og sukker så er jeg solgt. Og selv om jeg ikke hadde det på disse så er det ikke så galt med litt melis på toppen heller.

Igjen så tyr jeg til mannen jeg stoler mest på når det kommer til baking, Morten Schakenda. Han er en kløpper når det kommer til mel og gjær og jeg håper å få besøkt bakeriet hans i Lom en vakker dag. Her har han fått til en oppskrift som ikke bare gir fantastiske resultater, men som også er svært enkel å få til.

I denne oppskriften blir sukkeret og smøret fordelt på ca. 16 snurrer.

INGREDIENSER

 • DEIGEN
 • 1 kg hvetemel
 • 5 dl h-melk
 • 150 g sukker
 • 15 g salt
 • 15 g kardemomme
 • 1 egg
 • 50 g fersk gjær
 • 150 g smør i terninger
 • FYLLET
 • 125 g mykt smør
 • 125 g sukker
 • 2 ss kanel

SLIK GJØR DU DET

– Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret, i en arbeidsbolle og elt i ca. 15 minutter. Så sant du bruker en kjøkkenmaskin så gjør det ikke noe om melken er kald og du trenger ikke løse opp gjæren først. Dette fikser maskina.

– Tilsett smøret og elt videre i nye 15 minutter.

– Kna gjerne litt med hendene for å sørge for at alt er godt blandet sammen. Dekk bollen med plastfolie og la heve i halvannen time.

– Strø litt mel på arbeidsbenken og kjevle ut deigen til et rektangel, ca 40×50 cm. Et rektangel er da en form med fire kanter, der alle vinklene er 90 grader og hvor to og to sider er parallelt like lange. Noen andre som så «Brille» på tv i går?

kanel02

– Smør smøret utover deigen og strø sukker og kanel over.

– Brett en tredjedel av deigen inn mot midten, og brett siste del over der igjen. Da blir det totalt 3 lag.

– Kjevle ut dette til et nytt rektangel, ca. 30x60cm.

– Del den opp i 16 strimler på tvers. Løft opp en strimmel, snurr den og lag en fiffig liten knyte.

kanel03

– Sett snurrene på et stekebrett, dekk med folie og la de heve i 1 time.

– Pensle med sammenvispet egg, strø med sukker og stek i ca. 20 minutter på 175 grader.

– Værsegod. Vi får krysse fingrene for at neste år blir året du klarer å opprettholde nyttårsforsettet.

kanel04

Mer snacks

11 kommentarer

Jeanette januar 18, 2012 - 19:51

Du har en kjempefin blogg med nydelige bilder:) Denne oppskriften liker jeg veldig godt, men sliter med å få maskinen til å blande inn det kalde smøret i terninger (kitchen Aid). Hvilken kjøkkenmaskin bruker du?

Espen Nersveen januar 19, 2012 - 08:07

Hei og takk
Jeg har også en Kitchen Aid og har ikke hatt det samme problemet. Er sikkert lurt å la smøret ligge litt på kjøkkenbenken så det ikke er steinhardt.

Jeanette januar 19, 2012 - 11:13

Da skal jeg prøve det neste gang:)

Lars januar 27, 2012 - 16:13

Her må det vel være en feil? Skal det være 1,5 g kardemomme og 1,5 g salt, og ikke 15 gram som det står i oppskriften?

Hva er forresten grunnen til å tilsette salt? Det er også litt salt i smøret, men har dette ekstra saltet noen effekt på deigen?

For øvrig har du en super blogg!

Espen Nersveen januar 27, 2012 - 18:33

Er nok ingen feil i oppskriften. Er ganske mye salt og kardemomme, men det må til for å få frem smaken. Er jo snakk om 16-18 ganske store kanelsnurrer her.

JonasB januar 29, 2012 - 16:05

Kjørte du hele blandingen i kjøkkenmaskinen?

Eller delte du den opp?

Espen Nersveen januar 29, 2012 - 20:45

Kjører alt sammen, blir en ganske stor porsjon, men går greit i Kitchen Aid’n min hvertfall.

Kirsten SO februar 20, 2012 - 09:34

Har bakt veldig mye gjærdeig før dette, men denne oppskriften er suveren! Jeg har brukt Trines variant (www.trinesmatblogg.com), og resultatet er alltid svært godt. Som Lars stusset jeg også på mengden salt og kardemomme. Nysgjerrigheten tok overhånd, og jeg tok fram salt og vekt. 15g salt er faktisk så mye som 1 ss! Det kommer IKKE opp i min deig! Jeg har laget deigen med 0,5 ts salt og helt uten salt. Holder faktisk på den som er helt uten salt. Får salt fra smøret/margarinen, og det holder. Vi får i oss mer enn nok salt som det er, selv om søt gjærbakst ikke er det vi spiser mye av til hverdags!

Espen Nersveen februar 20, 2012 - 13:06

Søt gjærbakst spiser jeg ganske så sjeldent. Og når det en sjelden gang spises så er jeg ganske komfortabel med at det er ca. 1 g salt pr kanelsnurr.
Men dette er jo selvfølgelig opp til hver enkelt hvorvidt man ønsker å redusere mengden. Godt er det nok uansett. 😉

Tora februar 21, 2014 - 21:44

Dette ble en av mine mest vellykka gjærdeiger noen sinne, selv om jeg ikke hadde tålmodighet til å elte den fullt så lenge som oppskrifta tilsier. Neste gang blir det nok litt flere og mindre snurrer, de ble enorme, men veldig gode.

Espen Nersveen februar 26, 2014 - 19:47

Så bra da. Jeg lager disse selv hele tiden, usunne selvfølgelig, men fantastisk gode. 🙂 Og ja, de vokser voldsomt så lurt å lage de ganske små. Jeg pleier å ha 6 pr. stekebrett.

Det går ikke å kommentere