Hjem SJØLVE LIVET RESTAURANT 8B

RESTAURANT 8B

av Espen Nersveen

Det begynner å bli noen måneder siden vi hadde en slags pop-up restaurant hjemme på Jar. Min mor og far skulle ha middag med to andre par og late som de er så ønsket de at jeg skulle lage maten for de. Som om ikke det var nok så ønsket de også å spise hjemme hos oss. Jeg fikk full frihet i forhold til hva jeg skulle servere innenfor en gitt økonomisk ramme.

Jeg har aldri gjort noe lignende før og tenkte at det kunne være moro. Det hender jo at man blir litt ambisiøs når man inviterer gjester på middag noe som fort kan føre til at man tilbringer mye tid på kjøkkenet og mindre tid med gjestene. Dette var jo en problemstilling jeg nå slapp da jeg selv ikke skulle delta på måltidet. Planen var i utgangspunktet å lage en standard 3-retters, men når jeg hadde muligheten til å leke meg så ville jeg gjøre det litt mer utfordrende og havnet til slutt på 9 retter. 🙂

Så da gjaldt det å holde tunga rett i munnen hva gjaldt planlegging, handling, mise en place osv. Måtte også holde porsjonsstørrelsene nede slik at gjestene kom seg gjennom hele måltidet. Jeg syntes jo planleggingen av et måltid er veldig gøy og tok meg god tid til å komme opp med en meny som jeg syntes hadde mange spennende råvarer samt et fint løp gjennom hele måltidet. Sammen med frua så satte vi opp en meny, navnga restauranten 8B, som er gatenummeret vårt, og printet det ut på et grått papir. Helheten ved et måltid er jo viktig, vi leker jo ikke.

– Vi begynte måltidet med butterdeig stekt i vaffeljern. Disse ble servert med diverse tilbehør, blant annet ceviche av laks samt rogn og rømme.

– Neste rett var sjøkreps som jeg pannestekte og serverte med en saus basert på kraft kokt på sjøkrepsskall.

– Vi var fortsatt til sjøs og rett nummer tre var en liten makrellfilet servert på en vannseng av fennikelsalat.

– Det var tid for en liten mellomrett og de fikk servert et lite shotglass med aspargessuppe og sprøstekte baconbiter.

– Nok en råvare fra havet. Det var tid for en liten bit salmalaks svømmende i en liten porsjon risotto.

– Jeg ønsket å rense ganene noe før vi gikk over på hovedretten og hadde laget en slush bestående av vannmelon og vodka.

– Hovedretten måtte jo være ribbe, men servert med litt uvant tilbehør i form av chili- og agurksalat samt en asisatisk plommesaus.

– Det var så tid for et assortert ostefat med aprikospure og portvinsglaserte valnøtter.

– Og sist, men ikke minst, desserten. Hjemmelaget vaniljeis med sjokolade og pasjonsfrukt.

Jeg må innrømme at jeg var helt kaputt etter måltidet, hadde jo stått på kjøkkenet siden tidlig morgen og 9 retter var kanskje i overkant ambisiøst. Heldigvis var tilbakemeldingene gode og det var jo veldig moro. Så nå blir det spennende å se hvor og når 8B popper opp neste gang. 😉

Mer snacks

11 kommentarer

Anders september 19, 2011 - 12:15

Imponerende. Hvordan la du opp det hele logistikkmessig? Mis en place er en selvfølge, men var mye laget på forhånd også?

Espen Nersveen september 19, 2011 - 14:17

Det krevde jo endel planlegging ja. Vannmelon og vodkaslushen var laget på forhånd, det samme var desserten. Aspargessuppa var laget i forkant og ble varmet opp.Tilbehøret til osten var laget på forhånd. Og ellers så var alt filetert, kuttet opp, satt frem og plassert i boller slik at alt var klart til bruk. Jeg hadde jo diverse ting på gang samtidig, og når den ene retten ble servert så var det rett over på neste. Var veldig morsomt og lærrerikt. 🙂

Ribba ble nok laget på gamlemåten, i stekeovn. 🙂

LJ Bjørkevoll september 19, 2011 - 13:37

Dette så jo veldig frekt ut:) Lagde du ribben i Sous Vide’n?

Thomas september 19, 2011 - 14:25

Veldig imponerende å kaste seg uti noe slikt. Bøyer meg i støvet!

Grete september 19, 2011 - 14:28

Morsomt prosjekt, 9 retters er en utfordring å sette sammen i forhold til mengde, «rød tråd» måltidet gjennom og drikke som passer!

Espen Nersveen september 19, 2011 - 15:24

Er jo gøy med utfordringer da. Også skal det jo sies at jeg hadde et veldig takknemlig klientell denne dagen, og når de i tillegg forventer 3 retter, men blir servert 9 så skal det mye til for at de ikke blir fornøyd. 🙂

LJ Bjørkevoll september 19, 2011 - 14:35

Så veldig saftig ut, så den traff du nok godt med. Egentlig så jo alle disse rettene dine veldig «saftige» ut. 🙂

Elin september 22, 2011 - 14:52

Hei, mektig imponert! Av dette og ellers av hele bloggen din! Kjempefinebilder og råkult design.

Espen Nersveen september 22, 2011 - 22:18

Takk skarru faen meg ha Elin. 🙂

vesle serena oktober 10, 2011 - 12:31

Superkult+inspirerende! POP UP Restaurant, det kan bli årets julegave!!

11 retters meny | Heia Mat april 23, 2012 - 18:40

[…] budsjett, og i retur håpet de å få litt mat og drikke. Som sagt, så gjort. Det var på tide at Restaurant 8B, nok en gang skulle se dagens […]

Det går ikke å kommentere