Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT PATA NEGRA

PATA NEGRA

av Espen Nersveen

Pata Negra, en av de mest eksklusive skinkene på markedet i dag. Ikke bare besitter den et fantastisk vakkert navn, men den smaker helt himmelsk og smelter rett og slett på tunga. En god skinke slår aldri feil og er kanskje noe av det tryggeste man kan servere dersom man skal ha besøk. Legg ved noen gode oster, en skål oliven og kanskje litt hjemmelaget focaccia og sjansen for suksess er så absolutt tilstede.

For at man skal kunne kalle skinken Pata Negra så må det inneholde minimum 75% Iberisk gris, den svarte grisen. Pata Negra oversettes jo også til svart ben. Denne grisen holder i hovedsak til i sør og sør-vest Spania, men også helt sør i Portugal. Det som er så spesielt med denne grisen er dietten, etter at den er ferdig med å leve av morsmelk så slippes de ut i det fri, og kan da leve av gress, urter, røtter og ikke minst eikenøtter. Den siste tiden før slakting så lever de som skal bli til den aller beste skinken utelukkende av eikenøtter. Det fins diverse klassifikasjoner for skinke fra Iberisk gris og da er det i hovedsak kostholdet som spiller inn. Etter slakting, salting og tørking så henges skinken opp for speking. Noen produsenter lar faktisk skinka henge i opptil 4 år. I Norge har vi dessverre ikke lov til å henge kjøttet på denne måten grunnet mugg, og man må derfor salte kjøttet mye mer. Dette er veldig synd for det hadde vært spennende å se hva man kunne fått til på denne fronten her til lands også.

Pata Negra har et ganske så høyt fettinnhold i forhold til f.eks. Serranoskinke, en annen kjent spanjol. Dette bidrar til at skinken smaker langt mer og gir også følelsen av at den smelter på tunga. Men det koster å være kar. Jeg var nylig innom en bedre forretning som fører en hel masse ost og skinke og måtte da punge ut med hele 1600,- kr kiloen, det er jo en helt vanvittig pris, men så absolutt verdt det til spesielle anledninger. Som f.eks en smågrå torsdag der man har lyst på noe godt. 🙂

Om noen har noe mer informasjon om denne skinka eller kanskje noen personlige erfaringer man vil dele så bruk gjerne kommentarfeltet. Dette er jo tross alt et produkt noen nesten får et religiøst forhold til.

Mer snacks

5 kommentarer

Werner mars 5, 2011 - 10:58

Livet er for kort til å fornekte seg slike godsaker på en torsdag!

Det finnes faktisk også mange gode norske «mikrospekerier», men tilgjengeligheten er horribel. Lufttørket Suldalskinke er f.eks. den beste norske spekeskinken jeg har smakt, men den er ikke lett å få tak i her i byen i alle fall.

Espen Nersveen mars 5, 2011 - 12:08

Hell yeah. Er mye bra norsk spekeskinke også selvfølgelig, men jeg syntes ofte det er altfor salt. Og tilgjengeligheten til de beste produktene er jo som du sier ganske begredelig.

Geir mars 13, 2011 - 14:38

Dumpa borti denne på et resturantbesøk i Valencia og kom til himmelen Som du sier er dette et meget spesielt produkt, kun ca 10% av all skinkie som lages i Spania er av denne sorten, derfor meget dyrt. Jeg leita litt sist jeg var i Barcelona og prisen lå tett opp i mot 800 kr kiloen.

Men neste gang jeg er utaskjærs, skal denne handels inn!!

Espen Nersveen mars 13, 2011 - 15:53

Hei Geir
Vittig mailadresse du har, selv er jeg 203 cm. 🙂
Det er disse luksusproduktene som må hamstres når man er i utlandet, er jo alltid billigere og kvaliteten som regel bedre. Glem røyk og snus, her skal det smugles kjøtt.

Viggo november 22, 2012 - 22:23

Hallo
Mat er kjempe godt og spessielt Norsk tradisjonsmat.
Men når den er hurtig laget så er det ikke laget etter tradisjon.Lag Spekeskinke selv men ha tålmod.1uke tørrsalting pr kilo og dereter tørking/speking i lang tid. Finnes mange oppskrifter på net.Men husk tålmodighet.Jeg kjøper skinker på over 17 18 kilo de blir best,husk smaken sitter i fettet.

Det går ikke å kommentere