Hjem MINE OPPSKRIFTER PORTVINSGLASERTE VALNØTTER

PORTVINSGLASERTE VALNØTTER

av Espen Nersveen

Vi hadde nylig våre gode venner fra Enotria på middag og etter noen glass så valgte mennene (Eirik og meg) og gaule ut om hvor himmelsk godt ost faktisk er. Selv gikk jeg så langt som å håne både den ene og den andre oppfinneren da jeg mente at osten var tidenes oppfinnelse. Sånn går det jo ofte i lystige lag, det er jo nettopp det som gjør lag lystige.

Det var vel særlig en snasen Roquefort som satte følelsene i sving. Selv etter seks eller sju retter så skjer det noe spesielt når osten kommer på bordet, en ny mage åpner seg, smaksløkene som har dovnet litt gjennom kvelden våkner igjen, klare til dyst. Det er nesten uten unntak et lite høydepunkt i måltidet. Comte, Morbier, Talleggio, Manchego, nevnte Roquefort. Utvalget er uendelig og godt er det. Jeg krysser fingrene allerede nå for at lille Iben skal få velutviklede smaksløker.
Nå kan det virke som om dette innlegget dreier seg om ost, og det er delvis korrekt, men det dreier seg om et tilbehør til ost. For hva er vel bedre enn noe søtt til blåmuggosten?

Jeg hadde litt portvin i kjøleskapet som sang på siste vers, og det fantes endel valnøtter i skuffen som rester fra jula. De var begge interesserte i å inngå et partnerskap og etter en høytidelige seremoni så satte vi igang.

Slik gjør du det
Ingredienser
  • 125 g sukker
  • 2,5 dl portvin
  • 200 g valnøtter
  • 25 g smør

 

– I en liten kjele eller en dyp panne så koker du opp portvin og sukker og lar det småputre i ca. 30 minutt.

– Ta så kjelen bort fra platen og tilsett valnøtter og smør. Rør rundt med en skje så det hele blander seg godt. Rør rundt av og til mens du lar det kjøle ned. Ha det så over i en passende beholder. På et tett glass så holder det seg hvertfall en måned i kjøleskapet.

– Så kjøp ost, kjøp vin, lag tilbehør, inviter venner, spis deg feit, drikk deg full og nyt livet.

Mer snacks

3 kommentarer

palatist februar 17, 2011 - 23:12

Ojojoj. Dette kiler virkelig. Fin blogg, her blir jeg!

Espen Nersveen februar 18, 2011 - 08:27

Ja, bli her, det hadde vært hyggelig. 🙂
Slenger inn en link til bloggen din neppå sida her jeg.

Ruth Jensen juli 17, 2018 - 12:32

Jeg har erfart (og lært fra restaurant) at valnøttene bør kokes åtte ganger (sil av vann) før tilsetting av sukker og portvin, dette for å få bort bitterheten i valnøttene.

Det går ikke å kommentere