Hjem MINE OPPSKRIFTERGRØNNSAKER OG VEGETAR SINNSYKT GOD SURKÅL

SINNSYKT GOD SURKÅL

av Espen Nersveen
Surkålen er nok det som overrasket meg mest med årets juletallerken. Jeg har aldri lagd dette selv tidligere og jeg mistenker at jeg stort sett tidligere har fått servert posesurkål fra eldorado eller lignende, til typ 3 kroner pakka. Det er svært begrenset hvor spennende den ferdige surkålen fra butikken er, smaksmessig er det langt fra noen høydare. Men hvis man bruker litt tid og lager den fra bunn så smaker det helt fantastisk, overraskende godt må jeg si. Og det er jo uhyre enkelt så nå er det ingen grunn til å kjøpe ferdig surkål lengre, og godt er det.

Denne oppskriften fant jeg i en Tom Victor Gausdal bok, og den leverer virkelig.

INGREDIENSER

  • ca. 1 kg hodekål
  • 2 grønne/syrlige epler
  • 1 ss salt
  • 2 ss karve
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 35 g sukker
  • pepper
  • ribbefett

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å finsnitte kålen. Eplene deles på midten så kjernen kan fjernes, resten raspes. Legg kål, epler, salt, sukker og karve lag på lag i en stor kjele.

– Hell på kyllingkraft og eddik og la det koke i halvannen time, gjerne mer også, har tilgode å koke en surkål for lenge. Kok under lokk, pass på at det er nok væske underveis og fyll eventuelt på med mer vann.

– Til slutt så smaker du til med salt og pepper og om du har litt ribbefett tilgjengelig så sleng det oppi, dette gjør faktisk underverker for smaken og surkålen får også en veldig lekker glans. Som så mye annet i jula så er også denne best om du lager den dagen i forveien, så er det bare å varme den opp når gjestene kommer.

– Når det er sagt så er det jo virkelig ingen grunn til å kun lage surkål mot slutten av desember. Med tanke på hvor godt det blir når man lager det selv så vil jeg anbefale å bruke det langt hyppigere som tilbehør. Det passer utmerket til alt av svinekjøtt og er knallgodt til en tysk bratwurst f.eks.

Mer snacks

12 kommentarer

Em desember 22, 2015 - 12:53

Hei! Skal prøve oppskrifta, men stemmer det at du bruker en hel spiseskje salt? I tillegg til kyllingkraft? Blir det ikke veldig salt dersom man også har i ribbefett?

Reply
Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:37

Det stemmer nok. Kål er jo ganske tamt og 1 ss er jo ikke all verdens til så mye kål.

Reply
Anders Ringkvist oktober 22, 2016 - 00:54

Når kommer sukkeret inn i bilde? Skal det kokes inn sammen med kraft og eddik eller blandes i sammen med salt osv…? ?

Reply
Espen Nersveen oktober 24, 2016 - 12:11

Se der du, det manglet. Sukkeret skal i fra starten av. Skriver det inn i oppskriften nå, takk for tips. 🙂

Reply
Pål Larsen oktober 27, 2016 - 13:51

man kan og skvise inn en god dæsj med akasiehonning. Evt. lys sirup i nøden funker og. Blir en litt fyldigere sødme i det en hvitt sukker

Reply
Espen Nersveen oktober 27, 2016 - 15:28

Kult tips. Høres både logisk og godt ut. 🙂

Reply
Pål Larsen oktober 28, 2016 - 08:56

dette er jo litt på siden av temaet, men for de som ikke har prøvd syltet rødkål til ribba har gått glipp av noe. Ufattelig snadder. Sammen med varm saus, og epler og svisker. Kommer ikke nærmere himmelen enn det:)

Reply
Espen Nersveen november 1, 2016 - 09:39

Kult. Det må jeg prøve i år.

Reply
Jostein Bakken desember 21, 2016 - 14:39

Hei! Fungerer det med hønsekraft også?

Reply
Espen Nersveen desember 21, 2016 - 16:39

Så lenge kraften er god så kan man bruke hønsekraft, grønnsakskraft, oksekraft, kalvekraft osv.

Reply
Imke desember 22, 2018 - 15:28

Pleier ikke å kommentere så ofte egentlig (= les: aldri), men denne er virkelig for god til å la være. Første ordentlige oppskriften jeg har kommet over – surkålen ble kjempegod. God jul! 🙂

Reply
Espen Nersveen desember 23, 2018 - 21:58

Så fett. Takk. Kokte den til i morgen selv.

Reply

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.