Denne oppskriften fant jeg i en Tom Victor Gausdal bok, og den leverer virkelig.
INGREDIENSER
- ca. 1 kg hodekål
- 2 grønne/syrlige epler
- 1 ss salt
- 2 ss karve
- 4 dl kyllingkraft
- 1 dl hvitvinseddik
- 35 g sukker
- pepper
- ribbefett
SLIK GJØR DU DET
– Begynn med å finsnitte kålen. Eplene deles på midten så kjernen kan fjernes, resten raspes. Legg kål, epler, salt, sukker og karve lag på lag i en stor kjele.
– Hell på kyllingkraft og eddik og la det koke i halvannen time, gjerne mer også, har tilgode å koke en surkål for lenge. Kok under lokk, pass på at det er nok væske underveis og fyll eventuelt på med mer vann.
– Til slutt så smaker du til med salt og pepper og om du har litt ribbefett tilgjengelig så sleng det oppi, dette gjør faktisk underverker for smaken og surkålen får også en veldig lekker glans. Som så mye annet i jula så er også denne best om du lager den dagen i forveien, så er det bare å varme den opp når gjestene kommer.
– Når det er sagt så er det jo virkelig ingen grunn til å kun lage surkål mot slutten av desember. Med tanke på hvor godt det blir når man lager det selv så vil jeg anbefale å bruke det langt hyppigere som tilbehør. Det passer utmerket til alt av svinekjøtt og er knallgodt til en tysk bratwurst f.eks.
16 kommentarer
Hei! Skal prøve oppskrifta, men stemmer det at du bruker en hel spiseskje salt? I tillegg til kyllingkraft? Blir det ikke veldig salt dersom man også har i ribbefett?
Det stemmer nok. Kål er jo ganske tamt og 1 ss er jo ikke all verdens til så mye kål.
Når kommer sukkeret inn i bilde? Skal det kokes inn sammen med kraft og eddik eller blandes i sammen med salt osv…? ?
Se der du, det manglet. Sukkeret skal i fra starten av. Skriver det inn i oppskriften nå, takk for tips. 🙂
man kan og skvise inn en god dæsj med akasiehonning. Evt. lys sirup i nøden funker og. Blir en litt fyldigere sødme i det en hvitt sukker
Kult tips. Høres både logisk og godt ut. 🙂
dette er jo litt på siden av temaet, men for de som ikke har prøvd syltet rødkål til ribba har gått glipp av noe. Ufattelig snadder. Sammen med varm saus, og epler og svisker. Kommer ikke nærmere himmelen enn det:)
Kult. Det må jeg prøve i år.
Hei! Fungerer det med hønsekraft også?
Så lenge kraften er god så kan man bruke hønsekraft, grønnsakskraft, oksekraft, kalvekraft osv.
Pleier ikke å kommentere så ofte egentlig (= les: aldri), men denne er virkelig for god til å la være. Første ordentlige oppskriften jeg har kommet over – surkålen ble kjempegod. God jul! 🙂
Så fett. Takk. Kokte den til i morgen selv.
Er det mulig å fryse denne?
Ja, det vil jeg absolutt tro. Har ikke gjort det selv, men vil tro det skal gå greit.
Går helt fint å fryse, bare huske på å la den tine langsomt når du skal bruke den.
Vær forsiktig! For mye salt i oppskriften, særlig hvis kraften er litt salt også. Bedre å smake til med salt til slutt. Første ladningen min ble så salt at den måtte kastes. 2. runde med 1/3 ss salt ble passe.