Hjemmelaget is er en glimrende avslutning på en tung, fet og salt middag. Jeg liker det aller best når man tilsetter litt bær da syrligheten dette gir er en kjærkommen gjest til en ellers veldig søt fløteis. For utenom bærene så er det jo i hovedsak fløte, sukker og eggeplommer, og det er begrenset hvor fresh denne troikaen kan bli på egenhånd.

Denne gangen var det prunus cerasus som måtte til pers, som forøvrig ikke må forveksles med den søte fetteren prunus avium. Disse bærene inneholder jo en hel masse syre, og som nevnt så….. At det var? Du kan ikke latinsk? Opps, snakk om å overvurdere leserne sine. Det var selvfølgelig en god neve kirsebær som skulle i dagens dessert. Den litt for fænsi sjokolademoussen jeg hadde planlagt gikk åt skogen så da måtte isen skinne alene, kun akkompagnert av litt crumble, heldigvis kledde isen solotilværelsen.

INGREDIENSER

  • IS
  • 2,5 dl h-melk
  • 2,5 dl fløte
  • 10 eggeplommer
  • 200 g sukker
  • 1 ts salt
  • to poser frosne kirsebær
  • CRUMBLE
  • 50 g romtemperert smør
  • 50 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker

SLIK GJØR DU DET

ISEN

– Ta ut de frosne bærene og la de tine.

– Kok opp fløten, melken og halvparten av sukkeret.

– Kjør eggeplommene og den resterende halvparten av sukkeret til en stiv eggedosis.

– Spe så fløtemelken forsiktig inn i eggedosisen mens du visper hele tiden. Når alt er blandet så har du det hele tilbake i en kjele og gir det et nytt oppkok.

– Siles over i en stålbolle(som gjerne kan stå i en vask eller en annen bolle fylt med kaldt vann), dryss over en teskje salt og avkjøl til romtemperatur.

– Når bærene er tinte så har du de over i en blender og kjør de til en fin pure, du kan spe på med litt væske, f.eks. litt juice for å få den litt mer væskete.

– Press pureen gjennom en sil og bland 5 dl av den inn i fløteblandingen. Settes så i kjøleskap for videre avkjøling.

– Når blandingen holder kjøleskapstemperatur så har du den over i en ismaskin til den har fått en fin konsistens, ca. 20-30 minutter. Om du skal fryse den uten maskin så husk på at du må røre i blandingen flere ganger i løpet av de neste timene til det er helt fryst.

– Isen bør tilbringe ca. 4 timer i fryseren for å bli helt fast.

CRUMBLE

– Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt sammen med hendene.

– Strø så blandingen tynt over på et stekebrett.

– Stekes på 200 grader i ca. 10 minutter til den er blitt nøttebrun.

– Når avkjølt så smuldrer du det opp med fingrene.

– Strø litt crumble utover tallerkenen og plasser en rund og fin iskule over. Rimelig digg med prunus cerasus til dessert eller hur?

kirseis02

Print Friendly, PDF & Email