Surkålen er nok det som overrasket meg mest med årets juletallerken. Jeg har aldri lagd dette selv tidligere og jeg mistenker at jeg stort sett tidligere har fått servert posesurkål fra eldorado eller lignende, til typ 3 kroner pakka. Det er svært begrenset hvor spennende den ferdige surkålen fra butikken er, smaksmessig er det langt fra noen høydare. Men hvis man bruker litt tid og lager den fra bunn så smaker det helt fantastisk, overraskende godt må jeg si. Og det er jo uhyre enkelt så nå er det ingen grunn til å kjøpe ferdig surkål lengre, og godt er det.

Denne oppskriften fant jeg i en Tom Victor Gausdal bok, og den leverer virkelig.

INGREDIENSER

  • ca. 1 kg hodekål
  • 2 grønne/syrlige epler
  • 1 ss salt
  • 2 ss karve
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 35 g sukker
  • pepper
  • ribbefett

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å finsnitte kålen. Eplene deles på midten så kjernen kan fjernes, resten raspes. Legg kål, epler, salt, sukker og karve lag på lag i en stor kjele.

– Hell på kyllingkraft og eddik og la det koke i halvannen time, gjerne mer også, har tilgode å koke en surkål for lenge. Kok under lokk, pass på at det er nok væske underveis og fyll eventuelt på med mer vann.

– Til slutt så smaker du til med salt og pepper og om du har litt ribbefett tilgjengelig så sleng det oppi, dette gjør faktisk underverker for smaken og surkålen får også en veldig lekker glans. Som så mye annet i jula så er også denne best om du lager den dagen i forveien, så er det bare å varme den opp når gjestene kommer.

– Når det er sagt så er det jo virkelig ingen grunn til å kun lage surkål mot slutten av desember. Med tanke på hvor godt det blir når man lager det selv så vil jeg anbefale å bruke det langt hyppigere som tilbehør. Det passer utmerket til alt av svinekjøtt og er knallgodt til en tysk bratwurst f.eks.

Print Friendly, PDF & Email