Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR LAKS MED TERIYAKISAUS OG ANDRE GO’SAKER

LAKS MED TERIYAKISAUS OG ANDRE GO’SAKER

av Espen Nersveen
Det går forholdsvis lang tid mellom hver gang jeg drar til Asia for å hente inspirasjon til middager i heimen. Ironisk nok så kommer jeg alltid tilbake med et smil om munnen, fornøyde smaksløker og til en applauderende samboer.

Så hvorfor drar jeg ikke dit oftere? Føler jeg meg ikke hjemme med tanke på at jeg er over 2 meter? Får jeg angst over at det nesten føles sunt å spise? Er jeg redd for at det vil dempe min indre frankofile italiener? Usikker. Tiden vil vise hvor lang tid det tar før neste besøk.

terralaks02

 

Dagens rett er ovnsbakt laks med teriyakisaus, ris, mango, spinat og avokado. Jæskla snasent. Og når jeg tenker meg om så er inspirasjonen egentlig hentet fra Lise Finckenhagen. Og såvidt meg bekjent så er ikke hun asiat. Så da ble det kortreist middag allikevel.

INGREDIENSER

 • 150 gram laks pr person
 • en pose spinat
 • en klunk teriyakisaus
 • mango
 • avokado
 • ris
 • hvitløk
 • ingefær
 • chili
 • sesamfrø
 • koriander

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med risen. Her kan du bruke det du har tilgjengelig, men Jasmin-ris er jo ganske vanlig. Kokes.

– Finhakk chili, hvitløk og ingefær. Ha dette over i en skål sammen med en raus klunk med teriyakisaus. Blandes sammen.

– Laksen deles i porsjonsstykker, legges i en ildfast form, saltes forsiktig og pensles med teriyakisausen. Stekes på 200 grader i ca. 8 minutter.

– Mango og avokado kuttes opp i mindre biter. Finhakk litt chili og grovhakk litt koriander til pynt.

– Varm opp en stekepanne og hell over en klunk med smaksnøytral olje. Tilsett spinaten og et par hvitløksfedd og la surre i et minutt eller to til spinaten har falt sammen. Dryss over litt havsalt.

terralaks03

 

– Legg opp den kokte risen. Laks i porsjonsstykker. Spinat. Mango og Avokado. Dryss over litt sesamfrø og eventuelt litt mer saus. Pynt med chili og koriander.

– Om du er en sånn fyr/fyrinne som liker alkohol til mat så er det virkelig ikke feil med et glass riesling til dette. En standard riesling trocken fra f.eks. Wittmann eller Bürklin-Wolf vil være nice. Eller du kan klinke til med Bürklin-Wolf sin Böhlig Edition. Dette har jeg skrevet om den flasken tidligere, og jeg klinka til med 90 poeng (av 100);

En delikat og fyldig nese med pære, gule epler, aprikos og masse mineralitet. Flott og rik karakter. Vinen fyller munnen med en nydelig balanse av sødme og syre. Flott konsentrert frukt av høy kvalitet og super lengde med et deilig og syrlig fraspark.

Asiatisk mat, tysk vin, tilberedt og konsumert i Norge.

Mer snacks