Gulløyepotet er Nord-Norges potetstolthet. Takket være det kjølige klimaet så gror poteten sakte, og blir ekstra rik på smak. Konsistensen er lett melen, men kokefast. Nydelige knaskepoteter som kan nytes både varme eller kalde. Jeg brukte de som underlag for en aromatisk og smaksrik sherrysild jeg hadde fått tak i. Skikkelig digg kombo.
INGREDIENSER
- sherrysild, lag selv eller kjøp ferdig
- gulløyepoteter
- finhakket rødløk
- creme fraiche
- flaksalt
SLIK GJØR DU DET
– Potetene kokes på middels varme i lettsaltet vann i 15-20 minutter. Det er viktig at de beholder en fast konsistens, dette føler du deg frem til med en skarp kniv. Når potetene er ferdige, eller gjerne litt før, så heller du av vannet og heller over kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. La gjerne kjelen stå i vasken med rennende kaldt vann.
– Sherrysilden lar du få renne av litt, og kutter opp i mindre biter som vil passe til potetstørrelsen.
– Hell creme fraiche over i en fin serveringsbolle og finhakk rødløken.
– Når potetene er nedkjølte så kutter du av topp og bunn, og deler så småpotetene i to. Potetene legges utover et serveringsfat, også legges sildebitene over. En liten teskje med creme fraiche, også fullfører du verket med litt finhakket rødløk og et dryss havsalt. Så er det bare å hive innpå med rotnorsk mat, med nydelig smak.
Velbekomme.
4 kommentarer
Enig, skremmende enkelt og farlig godt! Og da selvfølgelig med sild av typen Christiansø Pigens Sherry Sild!!! Beste silder der er.
Jeg kjøpte mine på Maschmanns, og var også der jeg fikk inspirasjon til komboen. Husker faktisk ikke merke, men de var knallgode hvertfall.
Drikke til ?
Oi, denne er litt vrien. Uten at det nødvendig er den aller beste matchen så er jo dette i starten av et måltid, og det gjør seg jo alltid med musserende. Gjerne en litt kompleks Champagne, som f.eks. en blanc de noir, altså laget på røde druer. 😉
Det går ikke å kommentere