Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR SKREI MED RØDBETPURE OG BEURRE BLANC

SKREI MED RØDBETPURE OG BEURRE BLANC

av Espen Nersveen
Skreien er en stor favoritt blant de fiskene vi har tilgjengelig på vinterstid. Den er i hovedsak tilgjengelig i februar og mars, men også i januar og litt ut i april. Skreien forvaltes på en bærekraftig måte, og takket være dens lange reisevei har den en kvalitet på kjøttet som er helt overlegen. Skreien vokser opp i Barentshavet og tar den lange turen til kysten av Norge for å gyte. Det settes det stor pris på.

SkreiGod01

Jeg fikk for noen uker siden en forespørsel fra Godfisk.no om hvorvidt jeg kunne lage et blogginnlegg om fisk. Okey, så det du spør om er hvorvidt jeg kan gjøre akkurat det jeg pleier å gjøre, bare at jeg får betalt for det i tillegg? DET skal vi vel få til. Med tanke på at innlegget skulle publiseres i starten av mars var det naturlig å lage en rett med skrei. Legg til en saus som i hovedsak består av smør og en knallrød puré så var retten i boks. KnallGodfisk.

Denne oppskriften holder til 4 personer av normal fysisk størrelse og med en gjennomsnittlig BMI.

INGREDIENSER

  • 800 gr. fisk
  • 4 rødbeter
  • 2 ss sukker
  • 2 ss hvitvinseddik
  • sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 150 g smør
  • saften av en halv sitron
  • bladpersille

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med puréen. Jeg foretrekker å bruke plasthansker når jeg jobber med fargeintense rødbeter. De skrelles og kuttes i mindre biter før de havner i en kjele. Fyll på med vann til det akkurat dekker, og tilsett 2 ss sukker og 2 ss hvitvinseddik.

– Kok opp pureen og la det koke til rødbetene er møre tvers gjennom. Kjør det til en pure med stavmikser. Legg i et par klatter med smør, og smak til med salt og en runde med pepperkverna. Holdes varm til servering.

SkreiGod02

– Skreien er enkel, men kan tilberedes på mange måter. Jeg valgte å steke den i en varm panne med skinnet ned i ca. 5 minutter. Så snur jeg fisken og setter den i stekeovn som holder 150 grader, steker videre i ca. 10 minutter. Jeg liker den best når den fortsatt er blank og fin i kjernen samtidig som at kjøttet flaker seg fint. Tiden avhenger selvfølgelig av tykkelsen på fisken, mine var tykke.

– Beurre blanc kan være litt tricky første gangen du lager det, men det er egentlig ikke så vanskelig. Kutt smøret i terninger og sett det tilbake i kjøleskap. Det er viktig at smøret er kaldt. Finhakk løken og ha den i en sauteuse eller kasserolle sammen med hvitvinen. Dette skal kokes til hvitvinen nesten er kokt helt inn. Da begynner du å piske inn smøret, et par terninger av gangen. Kasserollen tas av og på varmen mens du pisker. Smøret skal inkorpores i løkblandingen, men det er viktig at det ikke smelter. Konsistensen skal bli litt kremete. Når alt smøret er pisket inn smaker du til sausen med litt sitronsaft og salt, og vender inn en neve finhakket bladpersille.

SkreiGod04

– Legg opp en liten øse med puré, og plasser fisken pent oppå. Hell så litt beurre blanc rundt på tallerkenen og nyt et bedre fiskemåltid. I glasset vil jeg anbefale en hvit sentralburgunder. De har ofte et preg av smør og nøtter, og kombinerer en rik og fyldig stil med en friskhet som kler retten nydelig. Velbekomme.

(Innlegget er laget i samarbeid med Godfisk.)

Mer snacks