Hjem MINE OPPSKRIFTER PEPPERONIPIZZA PÅ PIZZASTEN

PEPPERONIPIZZA PÅ PIZZASTEN

av Espen Nersveen

Jeg elsker pizza. Som barn var det få ting som var mer populært enn mamma sin hjemmelagde pizza. Store langpanne-pizzaer med masse digge ingredienser. Nå i det siste derimot har jeg blitt en svoren fan av noe så enkelt som pizza-sten. Jeg trodde lenge at dette kun var en gimmick, men med perfekt stekt pizza på 2 og et halvt minutt så er jeg blitt avhengig.

Man kan selvfølgelig bruke flere døgn på den perfekte pizzadeig, tørke tomater over et par timer i ovn osv. Men til en helt ordinær hverdag så er jo time of the essence. Så i frossenpizzaens ånd har jeg gjort det til en sport å lage pizza så fort som overhodet mulig. Og fra alt står i skuffer og kjøleskap til pizzaen kan spises trenger jeg kun 35 minutter. Noe raskere lar seg knapt gjøre da deigen er nødt til å få heve litt. Men fra kald ovn til ferdig frossenpizza tar vel ikke så mye kortere tid?

INGREDIENSER

 • PIZZADEIG
 • 4,5 dl tipo 00 pizzamel
 • halv pose tørrgjær
 • 1,5 dl lunkent vann
 • 1 teskje salt
 • 1,5 ss olivenolje
 • TOMATSAUS
 • 1 boks hermetiske tomater
 • sjalottløk
 • hvitløk
 • chili
 • 1 stjerneanis
 • 2-3 laurbærblad
 • olivenolje
 • sitron
 • salt og pepper
 • 250 gram fersk mozzarella
 • pepperoni

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en passende arbeidsbolle, bland alle ingrediense til deigen sammen. Dekk den med plastfolie og la stå på kjøkkenbenken for heving. (4 min)

– Sett pizzastenen i ovnen og sett på så høy varme som mulig med varmluft og grill på. Jeg setter min ovn på 300 grader. (5 min)

– Finhakk sjalottløk, chili og hvitløk. Ha de sammen med litt olje i en varm panne og fres kjapt. (9 min)

– Hell over boksen med tomater og legg et par laurbærblader og en stjerneanis i sausen. Jeg syntes det lille anis-hintet er helt fantastisk i tomatsaus. (10 min)

– Mens tomatsausen putrer og reduseres så river du mozzarellan i mindre biter, gjør benkeplaten klar for utkjevling av deig og dekker på bordet. (15 min)

– Åpne opp en hverdagspils, trask bort til det vinduet med den fineste utsikten, kanskje du rekker å se en flaggspett eller et ekorn mens du venter? (18 min)

– Ta en tur bort til tomatsausen som nå skal ha redusert seg til en fin tykkelse. Ta ut laurbærblader og stjerneanis. Bland inn en teskje sukker, en dæsj med god olivenolje, saften fra en halv sitron, salt og pepper. Smak deg frem til perfeksjon. (22 min)

– Del deigen i to like store emner. Kjevle ut til to fine sirkler med så tilsvarende størrelse som pizzastenen som mulig, ha de over på bakepapir. (24 min)

– Fordel tomatsausen over, så revet mozzarella og til sist en god pepperonipølse, gjerne med litt spicy smak. (27 min)

– Ta pizzasteinen ut av ovnen, dra den første pizzaen over og sett den kjapt inn i ovnen igjen. Nesten helt øverst. Se på mens osten bobler av glede. (28 min)

– I min ovn så tar det nøyaktig 2 og et halv minutt før pizzaen er ferdig. Når jeg da tar den ut så brenner ofte bakepapiret. Det kan man like. (31 min)

– Trekk den ferdige pizzaen over på benkeplaten, og trekk den andre over på stenen. Kjapt inn i ovnen igjen. Nå har du 2 og et halvt minutt på deg til å fylle vann i glassene, tenne et stearinlys og dele opp den ferdig stekte pizzaen. (34 min)

– Ta ut den andre pizzaen, del opp og server. (35 min)

– Grattis. Du har nå lagd, stekt og servert to fantastisk gode pizzaer med tynn, sprø bunn og smaksrik topping. Og er du noenlunde lik meg så tar det ikke mange minuttene til før pizzaene også er spist opp.

– Ta den du Stabburet.

pepizza02

Mer snacks

9 kommentarer

Thomas juni 11, 2011 - 07:10

Artig med flere pizzanerder. Anbefaler deg å søk etter «pizza tossing» på YouTube. Da kan du legge kjevla på hylla og ha det mye moro på kjøkkenet. Ser også veldig imponerende ut når man har gjester.

Forøvrig er mine favoritter en rå pizzasaus laget av ferske tomater, sjalottløk, salt, pepper, hvitløk, sukker, cayennepepper kjørt i stavmikser. Ferdig på 1 minutt.

Og topping der går det mye italiensk ansjos. Er absolutt min favoritt!

Espen Nersveen juni 11, 2011 - 14:52

Thomas: Pizzanerding er gøy. Må definitivt lære meg pizza tossing ser jeg. hehe. Samt utforske topping-muligheter, er ikke verdens mest kreative akkurat der. Har en boks med fantastisk ansjos, må prøve den snart.

Petter: De pizzaovnene ser jo fine ut de, men jeg føler at jeg får nøyaktig samme effekt ved å ha pizzaen øverst i ovnen på sten med grillelementet på. Går enda fortere også da jeg ikke tror den ovnen går opp til 300 grader? Jeg er hvertfall mer enn nok fornøyd med stekeovn, helt til jeg skal bygge stenovn i hagen selvfølgelig.

Petter juni 11, 2011 - 11:06

Jeg anbefaler Ferrari pizzaovner helt fantastisk, der får du virkelig din egen lille pizzaovn hjemme. Fikk den anbefalt mens jeg gikk på kurs på kulinarisk akademi. Finnes på pizzaovner.no;)

Thomas juni 14, 2011 - 08:54

Petter: Hva slags varme får du i pizzaovnen? Jeg er også litt skeptisk til slike spesialiserte ovner. Men hvis jeg skulle hatt noen – så hadde det nok blitt denne: http://www.finn.no/finn/torget/butikk/annonse?finnkode=24876472
Der får man en makstemperatur på 480 grader.

Espen: Har også noen andre favoritter når det gjelder pizzatopping.

På hvite pizzaer (Bruker ikke tomatsaus, men kun et lag med creme fraice under osten. Hender jeg blander creme fraice med litt hvitløk også..):
– 4 oster (med mozarella, parmesan, jarlsberg (eller lignende) og blåmuggost).
– Mozarella, soltørket tomat, champignon og spekeskinke (serrano/parma/stranda)

Røde pizzaer (med tomatsaus):
– Daddel og bacon
– Tomatsaus og Mozarella (Margarita) og legger på spekeskinke (Bruker mye serranoskinke) etter at den er stekt (og litt ruccola hvis jeg har lyst på det..).

Bruker også ofte å ha en slant med god olivenolje eller chiliolje oppå pizzaen etter at den er stekt + litt Maldonsalt. Sunt er det ikke, men det er veldig godt. 🙂

Når det gjelder deigen, så liker jeg å kjøre den en omgang på full guffe i ca 10 min i kjøkkenmaskina – lar den hvile en time-halvannen. Så kjøre den på lavere fart i 5 minutter. Deretter lager jeg baller i porsjonsstørrelse. Legger over plastfolie og lar den heve til de har fått bra størrelse.
Om jeg lager deigen på morgenen eller kvelden før, så slenger jeg den rett i kjøleskapet etter å ha laget baller av dem. Husk å ta dem ut i litt tid før de skal brukes. (Selv om jeg selv alltid glemmer det.. resultatet blir at pizza nr. 2 og 3 blir bedre enn den første.. ;)).

Espen Nersveen juni 14, 2011 - 11:05

Hei Thomas

Creme fraiche skal jeg definitivt prøve. Favorittpizzaen min på Hells Kitchen i Oslo er dekket med creme fraiche. Smaker fanastisk godt.
Jeg testet Heston Blumenthal sin deig i går, som går over 2 dager. Men kan egentlig ikke si at jeg merket så veldig stor forskjell fra den jeg vanligvis lager på 30 minutter.

Mye digg topping her, fikk jaggu lyst på pizza igjen jeg nå. I går slang jeg på rødløk og sorte oliven på den pizzaen som ligger her, det var veldig godt.

Blom desember 30, 2011 - 22:52

Kick ass blogg!
Disse videoene åpnet noen øyer på pizzafronten, spesielt hvordan man får helt tynn og sprø bunn, men fortsatt den gode, tykke kanten. Plutselig hadde vi restaurantpizza i heimen! Eirik på lofthus samvirkelag er også en racer på hvit saus.
Deig: http://youtu.be/pOGcF37sqBo
Bake ut: http://youtu.be/h1bSatAf9n4

Espen Nersveen januar 6, 2012 - 15:53

Thanks.
Og takk for linker, de sjekkes ut.

Andreas mars 22, 2013 - 09:25

Ein kan også følge det Italienske Pizzapolitiet (associazione verace pizza napoletana) sine retningslinjer for korleis lage ekte Napoletansk pizza. Dette er måten dei held i hevd tradisjonen på.

Slenger ved link til pdf med det ganske omfattande regelverket. Artig lesing.

http://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%202008%20UK.pdf

Espen Nersveen mars 22, 2013 - 13:50

Kult. Viktig med litt regler. 😉

Det går ikke å kommentere