Hjem SJØLVE LIVET URTER TIL BESVÆR

URTER TIL BESVÆR

av Espen Nersveen

Jeg er svært glad for at jeg ikke har ført regnskap over urte-utgiftene mine. Man trenger ikke være rask i hoderegning for å skjønne at en potte eller tre i uka á 30 kroner fort blir en betydelig utgift. Men dette tilhører nå fortiden, jeg har knekki gåten. Jeg har bekjempet urte-tyranniet. Jeg har blitt in-house gartner og det funker som bare rakker’n.

Timian, bladpersille, kruspersille, rosmarin, estragon, oregano, sitrontimian, mynte, salvie, dill, gressløk, osv. osv. Lista over urter jeg tilstadighet har med hjem fra butikken er lang. Men for et par måneder siden så ble det en bråstopp i hyppigheten av nye urtekjøp. Jeg hadde også følt litt på at min indre maskulinitet og generelle machoness hadde begynt å synke. Så jeg syntes det var på tide å ta grep som kunne ta manndommen min til nye høyder. Jeg tok en tur på Plantasjen, kjøpte meg en snasen fletta kurv, plantejord og gjødsel. Jeg kjøpte også en potte rosmarin derfra, samt salvie og timian fra en vanlig butikk. Det er uten tvil disse urtene det går mest av hjemme, de er utrolig fleksible og kan brukes til det meste. Jeg klippet opp plastpotta de kommer i, satte de over i min nyinnkjøpte kurv og fylte opp med plantejord. Og vips så var jeg igjen barskest i gata samtidig som at urtene mine var blitt levedyktige.

Og det sinnsyke er at de nå, ca 2 måneder etter er like grønne, like livlige og koser seg som bare søren. Jeg vanner ca. 3 ganger i uka og da får de nok et sted mellom en halv og en hel liter med vann. Det er ganske mye ekstra jord i tillegg til det som fulgte med de så det krever endel vann for å holde jorda fuktig.

Sjansen er stor for at jeg kjøper en kurv til slik at jeg til enhver tid har seks forskjellige urter tilgjengelig. Nå begynner nok Plantasjen å få inn enda flere urter også, sist hadde de kun rosmarin. Den er forøvrig ganske annerledes enn den du får i butikkene, langt kraftigere med kraftige grener og nærmere barnåler enn blader. Men fantastisk på smak.

Meget mulig dette er noe de fleste av dere allerede gjør, men om du ikke har prøvd enda og bruker mye penger på nye urter hver uke så vil jeg absolutt anbefale å plante de om. Nå er jo våren her og da skal jeg også plante på verandaen, man kan jo som kjent aldri få for mye urter.

Mer snacks

31 kommentarer

Trine april 12, 2011 - 12:47

Dumt spørsmål, men hva med katter? Hva er giftig for kattene, eller går det bra om de skulle få litt lyst på krydder? For da kunne jeg jo evt. plante krydder jeg og 🙂

Espen Nersveen april 12, 2011 - 14:10

Dette kan jeg overhodet ingenting om, men jeg har vanskelig for å se at ferske, naturlige urter skal være farlig for kattene dine? De kunne jo i teorien vokst i hagen din, men dette vet helt sikkert et sted som Plantasjen. I verste fall kan du jo bare kvitte deg med kattene. 🙂

Emelie april 12, 2011 - 14:27

Hallelujah!
Denne dama skal rett på Plantasjen imorgon. Ellers er eg ganske så nøgd med Eva Solo urtepotta mi, eit lite tips;-)

Espen Nersveen april 12, 2011 - 14:35

Praise the lord.
Liker at ei litta urte kan fremskaffe slike gledesord. Kos deg på Plantasjen i morgen. 🙂

Ingvild april 12, 2011 - 15:59

Dette funker som bare det, at jeg ikke har kommet på å blogge om det 🙂

Jeg fant fransk estragon da jeg var på Plantasjen i helga, det har jeg lett etter ett par år. Nå håper jeg bare den holder seg for evig så jeg har:)

Men, nå som du har fått hage, må du vel ha ett urtebedd også til sommeren? Jeg anla det ifjor og er spent på hva som kommer opp igjen iår:)

Lykke til med krydderurtene:)

Klem Ingvild

Espen Nersveen april 12, 2011 - 16:13

Jeg har mange planer for tomta mi, men har null erfaring så tør ikke forvente for mye. Dessuten vil jeg jo ha urter om vinteren også. 🙂
Skal absolutt prøve å plante ute, har også lyst til å prøve litt rotgrønnsaker samt litt bær, så får vi se hva det blir til etterhvert.

Overlever urtene vinteren altså?

Ingvild april 12, 2011 - 18:47

Nja, det gjenstår jo å se om de overlever…

Noen overlever jo som gressløk, timian, oregano og kjørvelen. De har kommet opp igjen år etter år. Jeg ryddet beddet vårt i helgen, så gjenstår å se hva som dukker opp 🙂

Klem Ingvild

Espen Nersveen april 12, 2011 - 19:27

Det er jo snasne urter det, må prøves ut. Vi har jo tatt over mine besteforeldres hus og de har ikke akkurat vært veldig ivrige på hage-fronten de siste årene så vi må nok ta i et tak. Bra det snart er påske. 🙂

Unn Gøril april 12, 2011 - 21:20

Jeg var veldig fornøyd med urtehagen vår i fjor.
Vi hadde verandakasser rett utenfor kjøkkenvinduene:
http://unngorils.blogg.viivilla.no/2010/09/05/enkel-og-praktisk-urtehage/

Men plutselig utpå høsten så klarte de f**** brunsneglene å forsere den bortimot 4 meter høye veggen og velte seg blant urtene, så hva vi gjør i år er jeg ikke sikker på.
Men hvis dere ikke er plaget med brunsnegler i strøket så vil jeg anbefale en slik vindusløsning. Det er kjempepraktisk.

Espen Nersveen april 12, 2011 - 21:24

Smart smart. Jeg har planer om å ha tilsvarende, men på verandaen. Litt lenger unna kjøkkenet, men det får gå.
Håper at jeg slipper unna brunsneglene, de titter frem innimellom her og tror jeg så…

Elisabeth april 13, 2011 - 10:04

Kjempeflott tips, digger bloggen din:-D

Espen Nersveen april 13, 2011 - 10:52

Er ikke hver dag man får gratis tips gitt. Digger at du digger bloggen min.

[kjøkkentjeneste] april 13, 2011 - 20:58

Inne bruker jeg rett og slett Eva Solo-potter om vinteren og det fungerer bra. Om sommeren planter jeg urter i hagen på hytta og i potter hjemme. Dessverre ser det ikke ut som hverken timian, rosmarin eller oregano har overlevd den harde vinteren, selvom jeg bor i det området som er varmest i landet. Nå skal vi snart på hytta og da blir det spennende å se om forsøket mitt har gått bedre der. Uansett, jeg setter vanlig butikkurter i jorda og de vokser seg sterke på kort tid. Derfor hiver jeg aldri urter om sommeren – om jeg i det hele tatt kjøper noen. Etter at jeg har «brukt opp» alle bladene, forsvinner de ned i en utepotte og får lov til å vokse seg sterk der. Funker utmerket!

Espen Nersveen april 13, 2011 - 21:12

Jeg er overrasket over at flere av dere har positive opplevelser med Eva Solo-potter. Jeg har selv prøvd det og funka overhodet ikke for min del. Jeg kommer til å plante urter på verandaen nå og regner med at det vil funke veldig bra, så får jeg bare plante de om og inn når høsten kommer. 🙂

Marthe april 14, 2011 - 11:55

Dette må jeg prøve!! Urtene pleier å dø etter en dag på kjøkkenbenken. Og Eva Solo skjønner jeg meg ikke på, de dør der også, hvordan får dere de pottene til å fungere?

Hvilken type gjødsel bruker du? Må de ha det vindstille hvis de står ute, tror du?

Espen Nersveen april 14, 2011 - 18:08

Jeg har ikke gjødslet enda, men jeg har gjødsel fra plantasjen i væskeform som jeg tenkte å bruke etterhvert. Denne er nok ikke økologisk, men det får så være foreløpig hvertfall.

Veronica april 14, 2011 - 17:54

Dette hørtes jo forferdelig enkelt ut? Tro om man skal kjøpe seg noen butikk-urter (eller sjekke plantasjen – må uansett ha potte!), og lage et hage på verandaen. Har lenge hatt lyst på noe levende ute – men nærmeste nabo til verandaen har vært en drittunge og en trampoline – de er visst vekk etter påske begge to ;).

Da skal det blomstres!!

Espen Nersveen april 14, 2011 - 18:08

Man kan helt sikkert kjøpte butikk-urter også, men de er dyrket frem på en ekstremt rask måte med tanke på rask konsumering. På plantasjen så har de fått gro i sitt eget tempo og er langt mer levedyktige. Jeg skal kjøpte 6 urter å plante på verandaen min nå og håper de kan leve der hele sommeren. Når det gjelder vind så tror jeg ikke det er noe problem, men om det er storm en dag så tør jeg ikke garantere at de ikke flyr sin vei.

[kjøkkentjeneste] april 14, 2011 - 20:13

Erfaringen min med butikkurter er at de fint tåler å bli plantet ut. Jeg skrev et innlegg som oppsummerte dette i fjor, og linker likesågodt.

http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2010/10/litt-om-friske-urter.html

Det morsomme med disse urtene var at de skjøre butikkurtene ble minst like kraftige som de som er ment til utplanting. Jeg skal nedover til hytta i påsken og satser på å ta med alle de urtene jeg har kjøpt i butikken her. Forsøker å plante ut. Om det er for tidlig, går jeg ikke konk av den grunn. Men altså – ikke la dere skremme av tynne stilker, de blir overraskende raskt kraftige.

Beklager at jeg spammer ned kommentarfeltet ditt, Espen. 🙂

Espen Nersveen april 15, 2011 - 21:33

Det er lov å spamme så lenge man kommer med nyttig info. 🙂

Osman Sabo mai 13, 2011 - 18:31

Jeg har nylig slengt meg på urtekjøret selv. Har nå 6 plantede og 3 sådde urter. De sådde lar vente på seg, men jeg har ikke helt gitt dem opp. Har også sådd ruccola, det vokser som bare dét.

Har til gode å forstå hvorfor folk bruker gartnerbudsjett og -tid på blomster når man kan lage sin egen mat med samme eller mindre innsats!

Espen Nersveen mai 13, 2011 - 22:59

Ikke sant. Urter for the win. 🙂

Mats mai 19, 2011 - 13:36

Noen tips med tanke på hvor mye sol de tåler, sånn generelt? Har klart å holde liv i en basilikumsplante fra butikk i godt over en måned (inne) og den blir ganske fort tørr. Får en relativt god dose med sol.

Har også hatt veldig lite hell med en sånn Eva solo sak jeg fikk. Kanskje om man byttet ut de trådene med noe som frakter mer fuktighet, ble i hvert fall ganske skeptisk av de.

Espen Nersveen mai 19, 2011 - 13:39

Jeg har urter stående ute hos meg og de har sol på seg fra den står opp til den går ned. Men vanner regelmessig og mye. De vokser og koser seg, tar litt tid å vite hvor mye og hvor ofte det skal vannes, men det ser du fort.
Jeg har også et par sånne Eva Solo potter og mitt tips er og returnere de til butikken, eventuelt hive de. Ubrukelig produkt.

Basilikum er generelt kanskje det vanskeligste.

Mats mai 19, 2011 - 17:46

Da er min potte med urter på plass, men jeg gikk på en smell da jeg faktisk ikke vet om en eneste rett hvor jeg har brukt lavendel tidligere… 🙂

Espen Nersveen mai 27, 2011 - 11:31

Lavendel ja. hehe.
I min verden er det mer parfyme, men ser jo at noen bruker det her og der. Du får google det.

ugla mai 27, 2011 - 11:36

Brunsnegler skal visstnok ikke like lavendel. Jeg skal omringe alle urtene mine med lavendel i håp om at brunsneglene ikke finner de gode 🙂

[kjøkkentjeneste] juni 21, 2011 - 23:12

For å ha hell med Eva Solo-pottene må plastpotten selvsagt fjernes (men det vet dere helt sikkert): Dessuten trykker jeg ned planten skikkelig og vanner alltid litt fra toppen i begynnelsen. På den måten innbiller jeg meg at vannet får «tak i» trådene og transporterer det oppover til urtene.

Har som sagt stort hell med disse, så for all del – ikke hiv dem. Send dem heller til meg. 🙂

ingrid juli 14, 2011 - 20:56

Hei
Ikke så aktuelt nå på sommeren, men husk at mange av disse urtene er veldig sarte for kaldt vær. Så på vei hjem fra butikken om vinter og høst, kan det være en god ide å beskytte de for kald luft. ( I allefall for oss som går 10 min fra butikken og hjem ) 15 grader er minimum for f.eks. basilikum. De liker heller ikke å bli vannet med for kalt vann.

Good luck !

ingrid juli 14, 2011 - 20:58

Bildet er ikke av meg… kan dere fjerne det på forrige melding. Vet ikke hvordan det kom inn.. det er en venninde av meg.. Please fix

Espen Nersveen juli 14, 2011 - 21:02

Hei og takk for fine vintertips.
Når det gjelder bildet så er ikke det tilknyttet bloggen, men en avatar som har kommet med grunnet en mailadresse eller lignende.
Er dessverre ikke noe jeg kan få gjort noe med.

Det går ikke å kommentere