Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER HJEMMELAGET JORDBÆRIS

HJEMMELAGET JORDBÆRIS

av Espen Nersveen

Det er ikke lenge siden jeg lagde hjemmelaget is for aller første gang, det begynte med vanilje og det smakte fantastisk. Det var nå tid for runde nummer to, og vi holdt oss fortsatt til det jeg vil kalle vanlige smaker. Eksperimenteringen kan begynne når selve prosessen sitter i fingrene, noe den egentlig gjør allerede. Det er jo så fryktelig enkelt. I tillegg til den gode smaken følger det jo også med en stolthetsfølelse, den følger ikke med i kjøpe-is.

Det er et par prosesser som man uansett må gjennom når man lager fløteis. Det skal kokes opp litt melk/fløte sammen med sukker og det skal kjøres eggedosis av eggeplommer og sukker. For å få jordbærsmak må det i tillegg lages en puré av jordbær. Verre er det faktisk ikke.

INGREDIENSER

  • 250 ml kremfløte
  • 250 ml h-melk
  • 2 poser frosne jordbær
  • 12 eggeplommer
  • 200 g sukker
  • 1 ts salt

SLIK GJØR DU DET

– Hell melken, fløten og halvparten av sukkeret i en kjele. Varm det opp til svak putring, rør godt så sukkeret blir oppløst, slå av varmen og la stå.

– Tin de frosne bærene, ha de i en blender og kjør til puré. Du skal bruke 5 dl til isen, resten kan du f.eks koke opp med litt sukker og limejuice, kjøle ned og bruke som saus til.

– Ha 12 eggeplommer og den andre halvparten av sukkeret i en kjøkkenmaskin og visp til eggedosis. Når du løfter vispen opp fra blandingen så skal eggedosisen følge etter og etterlate seg en liten fjelltopp.

– Varm opp fløtemelken igjen til det såvidt putrer og mens kjøkkenmaskinen går så heller du det svært sakte og forsiktig i eggedosisen. Bland godt. Rengjør kjelen og ha så egg- og fløteblandingen tilbake i denne.

– Varm igjen opp til svak putring, det vil tykne og når du har en sleiv oppi så skal den være dekt når du tar den opp igjen.

– Sil blandingen over i en metallbolle og sett denne i et isbad. Dryss over en teskje salt. Når den er kjølt ned så vender du inn jordbærpureen med en sleiv. Bland forsiktig, men godt og sett bollen i kjøleskapet for videre nedkjøling.

– Når blandingen har kjøleskapstemperatur så skal isen fryses ned. Jeg har ismaskin til min Kitchen Aid og bruker denne, om du ikke har noen maskin så har du blandingen over i en passende beholder og setter denne i fryseren. Med jevne mellomrom må du røre godt for å hindre iskrystaller. Etter ca. 4 timer er isen helt frossen. Husk å la den stå i romtemperatur i minimum 30 minutter før servering.

– Nam nam.

Mer snacks

9 kommentarer

[kjøkkentjeneste] mars 15, 2011 - 19:39

Så nydelig ut, og skal definitivt testes ut med andre smakstilsetninger. *sikle*

Espen Nersveen mars 15, 2011 - 19:55

Is er digg. Idet jeg lagde den så tenkte jeg at nå skulle jeg gjerne hatt en neve med mynte. Men det får bli neste gang. Målet må vel være noe sånt som 30 forskjellige is-oppskrifter på bloggen. 🙂

palatist mars 15, 2011 - 23:21

Faen så fint. Det var sånn jeg lærte å lage is, med egg og det hele. Nydelig farge på den jordbærisen! Savner egg altså…

Espen Nersveen mars 16, 2011 - 09:05

Jeg kan ikke si at misunner deg egg-allergien nei. Ser jo allikevel ut som om du lett disker opp en mengde forskjellige iskremer uten egg så da går det jo greit. Liker at du syntes det så faen så fint ut. Altfor lite banning i bloggosfæren.

Lille Lime mars 16, 2011 - 15:02

Hei.
Må si jeg fikk vann i munnen. Har laget en del is selv, men ikke med denne fremgangsmåten. Skal prøve ut oppskriften din snart! Ellers kan jeg bare tipse deg om en variant av denne jordbærisen; jeg bruker hakkede biter med After Eight oppi. (må være frossen for å klare å hakke den, ellers blir det bare kliss) Jordbær, sjokolade og mint; Yummie!

Espen Nersveen mars 16, 2011 - 15:50

Vann i munn er bra. After eight ja, myntesmak er jo nydelig med jordbær så kanskje det fortjener et forsøk. 🙂

Ugla mars 18, 2011 - 09:19

30 forskjellige burde ikke være noe problem 🙂

Noen tips fra det vi har prøvd:
– nellik og stjerneanis
– vanilje og kanel
– eple og sitron
– rabarbra
– sjokoladecookies
– sjokolade og peanøtter

Ha ei riktig fin helg!

Espen Nersveen mars 18, 2011 - 10:44

Se der ja, nå nærmer vi oss jo 2-sifra varianter allerede. Kanskje jeg skal prøve en av disse i kveld?

God helg til deg og Ugla. Og alle andre selvfølgelig. 🙂

Ketil Oppedal juni 29, 2013 - 10:03

Hei, spennende oppskrift. Jeg fulgte oppskriften og drysset 1ts salt over røra som stod til kjøling. Jeg syns isen smaker veldig salt jeg. Har noen lignende erfaring?

Det går ikke å kommentere