Hjem MINE OPPSKRIFTERHORS D'OEUVRES BLINI MED ØRRETROGN OG CREME FRAICHE

BLINI MED ØRRETROGN OG CREME FRAICHE

av Espen Nersveen

Øving gjør mester heter det og det kan jeg villig skrive under på. Hvertfall for egen del så trengs det et par forsøk før man virkelig spikrer en rett. Da snakker man spikring på hobbynivå selvfølgelig, men allikevel. Hjemmelagde blinis er også noe jeg trenger et par forsøk til på før det sitter, smaken var det ifølge konsumentene lite å si på, men de lignet jo ikke så veldig på blinis egentlig. Jeg hadde rett og slett ikke nok væske i smeten noe som gjorde at det ble mer deig enn røre, en feil jeg hvertfall ikke gjør flere ganger. Det er jo på en måte det betryggende med matlaging, det er av feilene og tabbene man lærer.

Men man kan jo ikke bare publisere det man er 100% fornøyd med, da ville det blitt en spinkel blogg til slutt. Grunnen til at det blir publisert er at jeg selv syntes bildet er ganske så innbydende, selv med de karbonadelignende bliniene, samt at det jo er en svært digg Amuse-bouche som jeg vil anbefale alle å gi et forsøk.

Denne oppskriften er nok til ca. 15 blinis.

INGREDIENSER

 • 2,5 dl melk
 • 25 usaltet smør
 • 12 g gjær
 • 1 egg
 • 5 g salt
 • 5 g sukker
 • 150 g hvetemel
 • 150 g bokhvetemel/sammalt rug
 • 1/2 rødløk
 • 15 ts med løyrom/rogn (50 g)
 • 15 ts creme fraiche
 • dill
 • rødløk til pynt
 • 100 g smør til steking

SLIK GJØR DU DET

– Varm melken og smøret i en kjele til ca. 37 grader, ha oppi gjær, egg, salt, sukker og mel. Rør så dette sammen til en tjukk pannekakerøre, også kalt smete. Det var altså her jeg fikk en for deigete konsistens, så om dere opplever det samme så spe på med væske til konsistensen blir riktig.

– Finhakk rødløken, virkelig finhakket, og tilsett smeten. Dette vil tilføre en flott syrlighet til blinisene. La så smeten heve til dobbel størrelse, dette vil ta minimum 30 minutter. Den kan gjerne stå over natta.

– Når smeten er ferdig hevet så smelter du smøret til det får en nøttebrun farge. Sil det gjennom en finsiktet sil så blir du kvitt alt melkestoffet i smøret. Det er dette som brenner seg når du steker i smør.

– Varm opp en panne og ha oppi litt av det smeltete smøret, panna må ikke være for varm for da kan blinien svi seg før den er gjennomstekt.

– Legg oppi en spiseskje smete og gi den en fin brunfarge på begge sider, pass på at den blir gjennomstekt. Lag en prøveblini og smak om den trenger mer salt eller eventuelt enda mer væske, juster den til perfeksjon før du steker opp de resterende.

– La de hvile på en rist, de skal ikke være for varme for da smelter du creme fraichen, men de skal spises ferske så ikke la det går for lang tid fra steking til spising heller.

– Legg en teskje med creme fraiche på hver, så en teskje med løyrom eller rogn, jeg var på utkikk etter løyrom, men da dette var utsolgt valgte jeg ørretrogn. Det er litt større, men smaker fantastisk og er visuelt vel så vakkert. Pynt med dill og rødløk.De bør ha en størrelse tilsvarende en munnfull.

– Det er veldig «fresht» og en nydelig appetittvekker. Lett og syrlig, en perfekt start på et måltid.

Mer snacks

9 kommentarer

Eva K. januar 26, 2011 - 13:24

Dette så jo veldig godt og innbydende ut. Kanskje du burde spandere på deg en blinipanne hvis du har tanker om å gjenta suksessen ofte? 🙂

[kjøkkentjeneste] januar 26, 2011 - 13:42

Det så nydelig ut! Blinis står også på to do-listen min, siden jeg har to bokser med russisk kaviar i kjøleskapet. Gleder meg. 🙂

Hans J. Myhre januar 26, 2011 - 14:29

Hei du!
Jeg ville i alle tilfelle ikke brukt rugmel. Blir ofte vel så gode/fine med bare hvetemel, uten bokhvete.
I Russland er de ofte store, men vi liker blinisen tynnere og mindre, det skal ikke være noen pannekake.
Ville nok også betenkt meg med hakket løk i røra, men kan gjerne blandes i rømmen. Løyrom er klart best, men ørretrogn og god gammeldags lodderogn er også bra.
Husk at drikke skal være kald Russisk Standard vodka og et glass tørt øl. Russisk kaviar blir litt heftig i smaken synes jeg.

Espen Nersveen januar 26, 2011 - 19:51

Takk for fine kommentarer, er så gøy med tilbakemeldinger. 🙂
Rent utseendemessig så vil jeg vel si at det skal ligne mer på en tykk, liten pannekake enn en karbonade eller hur?
Hvorvidt man trenger rødløk i smeten er vel kun en smakssak, går jo selvfølgelig helt fint uten, men rødløk som garnityr er hvertfall viktig.
Godt er det uansett, hadde dessverre ikke noe vodka tilgjengelig, men skal sørge for det ved neste anledning.

Therese januar 26, 2011 - 22:22

Ser som vanlig helt smashing ut!
Jeg har faktisk også grublet over sånne en tid, men latt meg stoppe av styret med å servere de rett fra panna…
Når det smakte godt og det ser så bra ut, så er det jo LYKKE da! Well done!

Kokken Charls januar 29, 2011 - 19:53

Hei Espen du leverer fin mat og gode bilder som vanlig,men jeg er helt enig med Hans at bokhvete i blinis blir litt feil når man spiser den type mat synes jeg sunnhet kan legges til side,regner med at det som var poenget,men det er slik at bokhvete har mere smak og kan ta litt fra gosakene man har på blinis.Prøv kaviar fra beluga kaviar fra iran før det er for sent.( BELUGA STØREN SKAL FREDES )hilsen kokken.

Kokken Charls januar 30, 2011 - 17:47

Hei Espen lurer på hviket kamerautsyr du bruker,og hvilken lyskilde…hilsen kokken

Espen Nersveen februar 2, 2011 - 10:34

Jeg bruker en Canon 5dmkII og som regel et 24-70 blender 2,8 objektiv. Jeg bruker det tilstedeværende lyset og hjelper til med en Canon 580 blitz. Ekke så veldig verken vanskelig eller fænsi egentlig. Noen småjusteringer i photoshop i etterkant også smekkes det ut på nett.

Elisabeth februar 10, 2011 - 09:26

Bokhvete er vel ikke for sunnhetens skyld, men noe som brukes i originale oppskrifter, og smaken er nydelig. Jeg har kun laget det et par ganger, og synes det er vanskelig å få blinisene fine, men de blir veldig gode. Utseende litt som små, amerikanske pannekaker. I oppskriften jeg brukte, rørte jeg stivpiskede eggehviter i den ferdig hevede, løse gjærdeigen. En underlig, men morsom ting å gjøre 🙂

Det går ikke å kommentere