Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT KLASSISK TYNNRIBBE

KLASSISK TYNNRIBBE

av Espen Nersveen

De som kjenner meg vet at jeg er helt eksepsjonelt glad i ribbe, virkelig helt vanvittig obsessed. Allikevel har jeg forholdt meg til at det er julemat og skal nytes da. Jeg er jo også en familiekjær mann med sans for tradisjoner og julas høydepunkt for meg har alltid vært det første ribbemåltidet akkompagnert av usunne mengder akevitt og øl. I år lot jeg fristelsen ta overhånd og lagde ribbe, i oktober.

Og jeg angrer ikke et sekund, det ble fantastisk godt og jeg gleder meg nøyaktig like mye til julemiddagen. At ribbe fra nå av vil bli servert i måneder som ikke begynner på D er nok rimelig sikkert.
Svor er og har vel alltid på en måte vært en folkefiende og en evigvarende stressfaktor for alle som skal holde juleselskap. Selv har jeg faktisk fått til både saftig kjøtt og sprø svor hver gang jeg har lagd ribbe og håper at det vil fortsette slik. Det er mange forskjellige teknikker og kjerringråd for hvordan å få den perfekte ribbe, men dette er måten jeg gjør det på. Det er uhyre enkelt og tar nøyaktig like lang tid som to fotballkamper, 4×45 minutter.

Selv har jeg kun kjøpt og lagd tynnribbe, denne har bra med fett og har da potensiale til å både smake fortreffelig og ikke minst bli skikkelig saftig. Men det viktigste er uansett å kjøpe et bra produkt. God kvalitet betyr å gå til slakteren eller en matbutikk med stor ferskvaredisk og ikke en frossen ribbe fra Svinesund.

INGREDIENSER

  • Tynnribbe
  • Vann
  • Salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Forhåpentligvis har slakteren allerede skåret over bena, hvis ikke må du gjøre dette selv. De går som regel på skrå og gjør det vanskelig å skjære fine stykker om ikke delt på forhånd. Det samme gjelder svoren, perfekt om den er ferdig opprutet, hvis ikke er dette en enkel prosess. Bruk en skarp kniv og rut opp svoren i jevne firkanter, skjær helt igjennom fettet, men ikke inn i kjøttet.

– Gni så hele stykket godt inn med salt og pepper, dette er ikke tidspunktet å være sparsom på krydderet. Pass på å få gnidd det inn i alle kriker og kroker, det er svært vesentlig for å få frem den gode smaken.
Aller helst skal dette gjøres en til to dager før tilberedningen, men noen timer på forhånd funker også.

– Legg så stykket i en stekeform eller langpanne, sørg for å få en fin liten bue på stykket ved å plassere noe under midten av ribba, være seg en skål, dyp tallerken eller som i dette tilfellet, en klump med aluminiumsfolie. Dette er for at fettet skal renne nedover ribba og sørger for at svoren blir sprø og perfekt.

– Hell 1 liter med vann i formen, litt mer om du bruker en langpanne. Du kan gjerne legge noen hvitløksfedd, grovkuttet sjalottløk, ferske urter, stjerneanis, laurbærblad osv i formen for å gi ytterligere smak til sjyen. Dekk til formen med et par lag aluminiumsfolie og varm opp ovnen til 230 grader. Det er nå det er viktig å huske hvor lang en omgang med fotball varer, sett inn ribba og la den steke i 45 minutter.

– Fjern så aluminiumsfolien og skru ovnen ned til 200 grader, la så ribba steke videre i 2×45 minutter.

– Etter all sannsynlighet er svoren nå blitt sprø og fin, hvis ikke kan du sette på grillelementet i et par minutter, men da er det viktig med kontinuerlig oppmerksomhet ellers kan den veldig lett bli brent.

– Ta så ut ribba og la den hvile på et lunt sted de resterende 45 minuttene, her man kan også skru av ovnen og la ribba hvile der istedet. Veldig viktig at man ikke pakker inn ribba i noe nå, det vil føre til at svoren blir soggy og kjip.

– Kanskje dette kan hjelpe deg til å få til årets ribbe? Kjærlighet, akevitt og ribbe er jo som vi alle vet oppskriften på lykke.

28 kommentarer
37

Mer snacks

28 kommentarer

Werner oktober 25, 2010 - 18:39

Jeg skal virkelig gi ribbe en real sjanse etter å ha lest om din begeistring. – Du bør utnevnes til ribbe-ambassadør! Som en pinnekjøttmann har jeg aldri helt skjønt dette med ribbe. Men jeg innser at det nok er mer enn bare en flintsteik med hjelm:)

Espen Nersveen november 4, 2010 - 17:25

Hehe, den jobben tar jeg glætt. Jeg er nok ribbeentusiastenes topp10 liste tror jeg. Det er jo fantastisk godt så jeg krever egentlig at du gir det et forsøk. 🙂

fattus norvegicus november 10, 2010 - 14:39

Du mener kanskje at midtribbe er magert? Tynnribbe er vel fra den feiteste delen på dyret, dvs. magen. Midtribbe inkluderer den magrere kotelettkammen, mens familieribbe er midtribbe uten ryggben.

Ellers er jeg enig i at ribbe er for godt til å kun spise til jul. To fine måter å servere det på:
1. Gni inn svoren med en blanding av tørket chili og fennikelfrø, og selvsagt salt. Stek på vanlig vis. Server med spinat og kikerter og ovnstekte potetbåter.
2. Gni inn svoren med szechuanpepper el. five-spice og salt. Server med jasminris og dampet bok choi med østerssaus.

Også kan man jo koke ribbe også. En fransk klassiker er kokt lettsaltet ribbe med puy-linser. Nam.

Espen Nersveen november 10, 2010 - 16:02

Mulig jeg tar feil, men jeg mener at familieribbe som jo er hovedkonkurrenten har langt mer fett enn tynnribba?
Uansett er ribbe sjuuukt digg, og kryddertipsa dine hørtes veldig knall ut. Ribbe er jo knalldigg selv om sommeren, men da er man liksom ikke keen på det tradisjonelle tilbehøret.

fattus norvegicus november 10, 2010 - 16:08

Det står litt om det her: http://www.matogdrikke.no/content/view/3304/10292/
Uansett. Fettet er det som gjør ribbe så bra synes jeg. Det smelter og holder kjøttet saftig nesten uansett hva du gjør med det. Men det kan jo kanskje bli litt mye av det gode også.
Eller forresten, nei, det kan det ikke. 🙂

Espen Nersveen november 10, 2010 - 16:13

Se der ja. Tynnribbe er hvertfall den jeg bruker, og at det er fett er selvfølgelig svært viktig for saftigheten. Men jeg har fått servert noen ikke så bra ribber opp gjennom også, og da føler jeg at det ofte har vært 50/50 kjøtt og rent fett og det er ikke noe digg. Ribba skal hvertfall kjøpes fersk og fra en bra forhandler, tror det er mye rar ribbe i fryseboksene rundt omkring.

Werner november 29, 2010 - 07:39

Da er ribbe forsøkt, og det ble en umiddelbar suksess!

Monica Nave november 11, 2012 - 15:12

Hei Espen 🙂

Da gjør jeg et forsøk på ribbe, og følger dine råd! Håper alt er bra med deg 🙂

Espen Nersveen november 12, 2012 - 10:12

Så bra. 😉
Håper det smakte.

Tom Waaler desember 8, 2012 - 13:24

Nå gleder vi oss til lukta!

Jeg har i mitt snart 62 årige liv spist masse ribbe. Er liksom ikke jul uten. Jeg har bare aldri laget den selv. Det blir jomfrutur i dag.
Tynnribba ble rutet og krydret i går. Idag blir det ribbe à la Espen!

Espen Nersveen desember 9, 2012 - 16:01

Hvordan gikk det Tom?

Bjørn: Jeg har laget små ribber med samme oppskrift, mindre ribber enn det du brukte, og uten problem. Det er bare viktig at temperaturen er lav nok, altså max 80 grader. Men selvfølgelig, jo bedre kvalitet på kjøttet jo bedre.

Tom Waaler desember 18, 2012 - 08:31

Det gikk nesten for bra. Saftig kjøtt og sprø svor. Familien krever reprise julaften. Da blir det familieribbe. Regner med at samme fremgangsmåte funker.
Takk og god jul!

Henrik november 5, 2013 - 20:37

Når du tar av aluminiumsfolien og sier 2×45 min på 200 grader. Tar du da 90 minutter sammenhengende, eller øser du kraft over underveis? Pause etter første 45?

Espen Nersveen november 5, 2013 - 21:58

Jeg pleier ikke å øse med denne fremgangsmåten. Dampingen de første 45 skal blåse opp svoren og gjøre den fuktig, de neste 90 minuttene skal steke den og crispe den opp.

Henrik november 5, 2013 - 22:05

Ok, takk for gode tips. 🙂

Andreas november 21, 2013 - 19:51

Fungerte kjempefint. Enkel, men god framgangsmåte.

Espen Nersveen november 21, 2013 - 19:58

Godt å høre. 🙂

s november 13, 2014 - 19:57

«Ta så ut ribba og la den hvile på et lunt sted de resterende 45 minuttene», du mener NYE 45 minutter, ikke sant?

Først 45 min på 230 grader, deretter 45 x2 på 200 grader, deretter 45 min hvile.

Enig?

s november 13, 2014 - 21:30

Oppdatering: Ribba ble helt fantastisk. Takk for oppskrift!

Espen Nersveen november 14, 2014 - 08:39

Jeg er enig. Det er riktig tidsbruk. Og godt at det funka. 🙂

Janne desember 9, 2014 - 15:46

Litt usikker på en ting i oppskriften din. Skal man varme opp vannet i formen under folie først og så legge inn ribba og dampe 45 min under folie?

Espen Nersveen desember 10, 2014 - 09:16

Neida Janne.
Ovnen varmes opp uten noenting inni, så legger man i formen med både ribbe og vann og damper i 45 min under folie.

Niels Malmo desember 23, 2014 - 23:49

Takk for en fin og ikke minst enkel oppskrift å lage god ribbe på 🙂 denne nettsiden legges til i favoritter 🙂 ha en gledelig jul & godt nytt år 🙂

Sindre november 29, 2018 - 12:39

HEI!
Kan man benytte samme oppskrift for langsteking av familieribbe som for tynnribbe?

Espen Nersveen november 29, 2018 - 15:07

Hei, tidsmessig vil det nok ta litt lengre å få ferdig kotelettkammen på familieribben. Jeg vil heller anbefale å bruke oppskriften på langtidsstekt ribbe og bruke kjernetemperatur, men vær obs på at det kan ta noe lengre tid. Skulle ribba bli ferdig før tida senker du temperaturen i ovnen og lar den stå til du er klar for å poppe svor.

VERDENS BESTE RIBBE

Sindre november 29, 2018 - 12:42

HEI!
Kan familieribbe langtidsstekes etter samme oppskrift som for tynnribbe?

Sven desember 21, 2020 - 23:00

forslag tilbehør?

Inger- Johanne Hole desember 22, 2022 - 18:30

Fantastisk ribbe.
Brukte din stekeoppskrift

Det går ikke å kommentere