Slik som sofrito så er også picada en klassisk spansk smakstilsetting. Den brukes veldig ofte i samsvar med sofrito, men kan også brukes alene. Den blir som regel tilsatt mot slutten av tilberedningen til en rett og kan brukes til kjøtt, fisk, supper, gryter, osv. Kort sagt det meste. De essensielle ingrediensene er hvitløk, safran og bladpersille. Så tilsetter man gjerne noen nøtter som mandler, hasselnøtter eller valnøtter. Man kan ha oppi sprøtt brød eller kjeks også har man som regel litt væske i form av olje, stekesjy, kraft eller lignende.

INGREDIENSER

  • 0,25 g safran
  • 15 g bladpersille
  • et par hvitløkfedd
  • 20 ml god olivenolje
  • 20 g hasselnøtter

SLIK GJØR DU DET

– Legg safrantrådene i en liten pakning aluminiumsfolie og legg denne noen sekunder i en varm panne. Varmen frigjør mye av smaken til safranen som er den mest markante smaken i denne versjonen av picada.

– Ha hvitløken og bladpersillen i en blender eller i en bolle du kan bruke en stavmikser i. Ikke la deg lure av at det kun er 15 g bladpersille, dette er faktisk det som er i en standard plastpakket persillebunt. Ha så safran-trådene i sammen med oljen. Kjør til en fin pure.

– Blansjer nøttene så du kan fjerne skallet, ristes så i en tørr panne.

– Ha nøttene over i blandingen og kjør til du har en finhakket pure. Du kan gjerne gjøre som meg å kjøpe en splitter ny Bamix stavmikser, men bare hvis du syntes du har fortjent det.

– Picadaen har en utrolig god og spiss smak, safranen kommer virkelig til sin rett. Jeg kommer nok til å bruke dette i mye av matlagingen min fremover. Oppbevar den i kjøleskap i en ukes tid eller frys ned opptil et halvt år.

Print Friendly, PDF & Email