Jeg er svært glad for at jeg ikke har ført regnskap over urte-utgiftene mine. Man trenger ikke være rask i hoderegning for å skjønne at en potte eller tre i uka á 30 kroner fort blir en betydelig utgift. Men dette tilhører nå fortiden, jeg har knekki gåten. Jeg har bekjempet urte-tyranniet. Jeg har blitt in-house gartner og det funker som bare rakker’n.

Timian, bladpersille, kruspersille, rosmarin, estragon, oregano, sitrontimian, mynte, salvie, dill, gressløk, osv. osv. Lista over urter jeg tilstadighet har med hjem fra butikken er lang. Men for et par måneder siden så ble det en bråstopp i hyppigheten av nye urtekjøp. Jeg hadde også følt litt på at min indre maskulinitet og generelle machoness hadde begynt å synke. Så jeg syntes det var på tide å ta grep som kunne ta manndommen min til nye høyder. Jeg tok en tur på Plantasjen, kjøpte meg en snasen fletta kurv, plantejord og gjødsel. Jeg kjøpte også en potte rosmarin derfra, samt salvie og timian fra en vanlig butikk. Det er uten tvil disse urtene det går mest av hjemme, de er utrolig fleksible og kan brukes til det meste. Jeg klippet opp plastpotta de kommer i, satte de over i min nyinnkjøpte kurv og fylte opp med plantejord. Og vips så var jeg igjen barskest i gata samtidig som at urtene mine var blitt levedyktige.

Og det sinnsyke er at de nå, ca 2 måneder etter er like grønne, like livlige og koser seg som bare søren. Jeg vanner ca. 3 ganger i uka og da får de nok et sted mellom en halv og en hel liter med vann. Det er ganske mye ekstra jord i tillegg til det som fulgte med de så det krever endel vann for å holde jorda fuktig.

Sjansen er stor for at jeg kjøper en kurv til slik at jeg til enhver tid har seks forskjellige urter tilgjengelig. Nå begynner nok Plantasjen å få inn enda flere urter også, sist hadde de kun rosmarin. Den er forøvrig ganske annerledes enn den du får i butikkene, langt kraftigere med kraftige grener og nærmere barnåler enn blader. Men fantastisk på smak.

Meget mulig dette er noe de fleste av dere allerede gjør, men om du ikke har prøvd enda og bruker mye penger på nye urter hver uke så vil jeg absolutt anbefale å plante de om. Nå er jo våren her og da skal jeg også plante på verandaen, man kan jo som kjent aldri få for mye urter.

Print Friendly, PDF & Email