Jeg var omtrent halvveis gjennom 20-åra før jeg tilberedte mitt første måltid. Det tok noen tonn med ferdiggrillet kylling, frosne fiskepinner og Grandiosa før jeg innså at det ble noe trist å rote rundt i fryseboksen for å utvide mathorisonten. De første turene til butikken med handleliste var svært utfordrende. Mitt referansegrunnlag utover frysedisken begrenset seg til wienerpølser, kneippbrød og sørlandschips. Hvordan skulle jeg forholde meg til dette mylderet av fremmede råvarer?
Men så en dag kom det tre staute karer inn i livet mitt. En livs- og matglad gjeng som disket opp med kalv, lam, piggvar, østers og sjøkreps til guttevorspielet før vi skulle ut og gjøre byen utrygg. Jeg fikk smake alskens snackserier, og ble voldsomt imponert. Dette var jo tross alt ganske ordinære gutter, men det som kom ut av deres panner og kjeler var som ut av en annen verden. Mat som sjarmerte smaksløkene så intenst at det førte til rødming. Der og da ble det bestemt; dette skulle jeg lære meg. Jeg ville også trylle på kjøkkenet, jeg ville prestere og imponere. Jeg ville også ha historier om kvinnelige erobringer som fikk servert eggerøre med Kviteseidsmør og ferskhøvlet trøffel til frokost. Jeg ville bli kjøkkenets Don Johan.
Jeg heier på mat, og på de kule folka. Jeg heier på alle som går i bresjen for kvalitet, kunnskap og råvare-tilgjengelighet. Jeg heier på økologiske grønnsaker, på oksebryst, svinekjaker, levende skalldyr og deilige oster. Jeg synes det er gøy å lage mat, jeg liker å prøve ut nye råvarer, nye teknikker og nye kombinasjoner.
Filosofien min er lett å få has på. Det dreier seg om enkel mat, gjerne i den rustikke enden av skalaen, med fokus på gode råvarer og god smak. Jeg er ikke så opptatt av hvorvidt det tar 20 minutter eller 20 timer å lage retten, ei heller om det er lett å få tak i alle råvarene. Tid dreier seg om planlegging og prioritering, og jeg har ikke noe problem med å måtte gå omveien rundt min lokale dagligvareforretning for å finne frem til go’sakene. Jeg prøver å gjøre det lystbetont og anti-skremmende å lage mat, og jeg prøver å formidle det via matbloggen min.
At de gjennomsnittlige besøkstallene stiger for hver uke, samt masse fine kommentarer på innleggene gjør også at motivasjonen for å forbedre og utvide bloggen bare blir større. Jeg storkoser meg med matlagingen og dokumenteringen. Også håper jeg at dere vil fortsette å kose dere med publiseringen.
Heng deg gjerne med på facebook. Også er man jo selvfølgelig på instagram.
Vi snakkes
mvh
Espen Nersveen
Send meg gjerne en e-post!
Espen, Espen, Espen. Angrepillen som ikke gjorde jobben. Hva skal man si? En helt ok fyr, midt på treet, gjennomsnittlig. Skulle jeg vært han foruten? Gjerne. Men nå som han er her så får vi gjøre det beste ut av det. Søtt at han har fått seg blogg hvertfall. Et kompliment kan jeg jo gi stakkar’n; Maten ser hvertfall bedre ut enn den smaker.Anniken Nersveen, Mamma
30 kommentarer
Hei. Jeg møtte deg i kokebok avdelingen på Norli. Jeg skulle sende litt info om noen som driver med foredrag om mat og det gode måltid. De heter Lilas.no og har et foredrag i dag, om lam. Runar Døving som er professor i sosialantropologi og jobber ved statens institutt for forbruksforskning. Det begynner kl 19 til 21. De har foredrag to ganger i måneden.
Sjekk det ut
Mvh
Tjeran Vinje
Jeg skulle bare bruke fem minutter på å finne en enkel middagsoppskrift, men endte med å bruke ettermiddagen på bloggen din. Veldig inspirerende! Det er sjeldent man finner en blogg med god mat, fine bilder og godt språk 🙂
Hei
Jeg har forsøkt din oppskrift på pommes frites og det har fungert svært bra. Men jeg har gjort et par ting annerledes. Først og fremst bruker jeg en extra Virgin olivenolje (siden vi importerer den selv), og så friterer jeg den på ca 165 grader. Da får jeg en veldig sprø utside. Oljen, Montabes (se http://www.botella.no) er av høy kvalitet, med den konsekvens at oljen ikke trekker så mye inn i potetene. Da oppnår du mer autentisk smak og utseende mer gylden farge utvendig. Altså utsiden blir sprø og innsiden myk og behagelig. I tillegg blir retten mer sunn, da ikke så mye olje trekker inn i poteten.
Fantastisk resultat!
Det er en fryd å følge bloggen din har prøvd, pommes frites, og lammeskankene. Skal jobbe meg igjennom oppskriftslista di, kose seg, viktig det 🙂
Så hyggelig å høre. Håper du finner mye godt. 🙂
Hei Espen
Såg du laget pølser med kvern, har en samme type kvern men ikkje pølsehorn, veit du hvor eg kan få tak i dette til denne kvernen ?
Heisann
Jeg er ganske sikker på at jeg kjøpte dette hos Howard på Frogner, om jeg ikke tar helt feil så er vel de importøren av Kitchen Aid. Sjekk howard.no.
jeg ønsker meget gerne at få tilsendt alt om jer, men til min mail adresse, da jeg ikke har nogen website
venter på svar
hilsen fra, og ønsket om en god dag for jer fra
frede kaad hansen
forstod ikke helt spørsmålet jeg? Hva er det du ønsker?
håber på svar
Flott blogg! Siden jeg nå er hekta på Sous Vide, skulle jeg gjerne hatt et diskusjonsforum for temperaturer/tider. Det finnes mange tabeller som viser ulike verdier for samme råvare. Ikke minst burde man kunne diskutere hvilken konistens en råvare skal ha etter varmebehandling. Erfarer at laks behandlet på eksempelvis 45 grader blir for bløt og lunken. Jeg synes også at den temp og tid du bruker på svineknoker gir for «hardt» kjøtt, altså ikke tørt. Har faktisk bedre erfaringer med å trekke svineknoker i vanlig gryte. Her er det mye å diskutere!
Det vil nok for alltid eksistere mange forskjellige tider/temperaturer på samme råvare. Det beste er nok å prøve og feile litt selv. Personlig pleier jeg bare å google det, finne en 3-4 fremgangsmåter også vurdere selv hvilken jeg har mest tro på, eventuelt gjøre et slags gjennomsnitt.
Du skriver den temp og tid jeg bruker på svineknoker? Jeg har kun en oppskrift på svineknoke her på bloggen, og den havnet i trykkokeren.
Toppenfin hemsida du har, har lagt till den i favoriter! Finns mycket att kika på! Bra design och väldigt fina bilder!
Tusen takk du. 🙂
Hei Espen
Er selv en ihuga hobbykokk og elsker å lage mat, da særlig det å prøve noe nytt. Har vært innom hundrevis av forskjellige blogger og idag fant jeg din. Ble mektig imponert og lagret den umiddelbart som «favoritt». Veldig detaljert informasjon om fremgangsmåte, masse flotte bilder og ispedd litt humor her og der så må det jo bli bra. Nå gleder jeg meg bare til lørdag hvor en av dine oppskrifter skal til pers (sammen med ett glass vin, eller 2). Ha en flott Desember og førjulstid 🙂 Stå på videre….. veldig bra jobba 🙂
Jæskla hyggelig tilbakemelding da gitt. Tusen takk. 🙂
Denne bloggen her vil jeg følge
Enig.
Hei 🙂
Har kjøpt en kvart kalv (kalvestek, ytrefilet, kjøttdeig, grytekjøtt m.m.) Har du noe spennende oppskrifter der som du kan legge ut?
Tusen takk på forhånd 🙂
Veldig inspirerende blogg. Prøver helstekt kylling med din saus. Gleder meg 🙂
Tusen takk. 🙂
Herlighet! For en utrolig fin blogg! Det er nok noe av det best i norsk tale! Synd at jeg ikke fant den tidligere, men den skal besøks masse i fremtiden! Har allerede kapret flere oppskrifter som skal testes.
Tusen takk du. Er så stas når det blir lagt igjen sånne jæskla trivelige tilbakemeldinger. 😉
Hei 🙂 Grunnet noe så teit som irritert tarm (:• ) googlet jeg hjemmelaget pasta. Med spelt. Som visstnok går fint (iflg en av kommentarene over iallefall) 😉 Da ble jeg glad! Og nesten enda gladere over festlig og flott blogg. Her skal det leses og prøves og etes 😀
Stå på. Dette liker vi 🙂
God jul ??
Takk for fine ord. Håper tarmen er kompis i jula. 😉
Vil abonnere
Fantastisk matblogg. Gode oppdkrifter og mye inspirasjon!
Digger måten du skriver på, spesielt innlegget om strandkrabbesuppa.
Godt å få ny inspirasjon når en har gått matlei…….
Takk ass! Det varmer med sånne fine tilbakemeldinger.
Bersrenna på sjøkrepsen fjernes ved å vri rundt viftesterten og trekk den ut. Ta av hode først
Ser flott ut. Her blir jeg en stund og sjekker ut.
Kjøper Cremant fra Jura og ønsker god jul.