• SALTBAKT PIGGVAR

SALTBAKT PIGGVAR

Det er vel både opplest og vedtatt at Piggvar er kongen i fiske-monarkiet. Noen vil kanskje også trekke frem Kveite, men den får nøye seg med tittelen kronprins. Piggvaren er visuelt framifrå og eminent hva gjelder både smak og tekstur. Tilberedt riktig så er det få råvarer som man måle seg, selv om man også beveger seg utenfor fiskens farvann.

  • SØTE NORSKE TOMATER MED AUBERGINEKREM

SØTE NORSKE TOMATER MED AUBERGINEKREM

  • juni 13th, 2017

Tomater var noe av det aller verste jeg visste når jeg vokste opp. Jeg kunne få brekninger bare av tanken på å måtte spise en fersk tomat. Nå er det noe av det beste jeg vet. Gi meg en stor bolle med søte, smaksrike tomater, en god olivenolje og litt havsalt og jeg kunne ikke vært mer fornøyd.

  • KYLLINGLÅR MED RISOTTO OG ASPARGES

KYLLINGLÅR MED RISOTTO OG ASPARGES

  • juni 6th, 2017

Kylling er hverdagsmat for mange, men da er det som regel en rimelig, smaksmessig anonym kylling fra Prior det går i. Og pris er nok, sammen med tilgjengelighet, en av grunnene til at ikke så mange kjøper god, økologisk kylling fra f.eks. Holte eller Stange. Men dersom man kjøper kyllinglår fra nevnte produsenter så får du utmerket, smaksrik kylling til en rimelig penge. Vinn-vinn.

  • TORSK OG GRØNNSAKER PÅ GRILLEN

TORSK OG GRØNNSAKER PÅ GRILLEN

  • juni 2nd, 2017

Hvit fisk gjør seg utrolig godt på grillen. Store og kjøttfulle biter torskeloin får en helt fantastisk god smak fra det røykfulle grillkullet. Det bør være skinn på fisken, så slipper du at alt henger fast i grillristen, skulle skinnet sitte fast så er ikke det noen krise. Server med grillede grønnsaker og en barnevennlig potetmos og du har god mat for hele familien.

  • BBQ RIBS MED MANGOSALAT OG SØTPOTETPURE

BBQ RIBS MED MANGOSALAT OG SØTPOTETPURE

  • mai 27th, 2017

Noe av det aller beste jeg vet er saftig ribs fra grillen. Dynket i krydder og saus, med delikat smak av røyk. Her gjelder det å lage mye for er det en ting folk alltid overspiser seg på så er det ribs. Det som er mest tilgjengelig her til lands er baby back ribs, og selv om det er knallgodt så er det enda bedre med større spare ribs. Lengre og rettere ben, samt mye mer kjøtt og dermed større sjans for et superjuicy og digg resultat.

  • SCONES MED SJOKOLADE OG NØTTER

SCONES MED SJOKOLADE OG NØTTER

Scones er noe jeg har fått skikkelig sansen for. Jeg liker at man kan lure seg selv til å tro at det er et slags rundstykke, når det i realiteten er langt nærmere en søt bolle. Også er det så utrolig enkelt å lage. Tar ikke så lang tid heller siden det ikke er noe heving involvert. Server med litt rørte bær og pisket krem. Hoho. Ellevilt. Perfekt som koselunsj i helgen.

Neimen, er det du som kom på besøk, så hyggelig a. Her på forsiden ligger de siste innleggene fra en rekke forskjellige kategorier. Resten av innleggene finner du via menysystemet øverst på siden her, eller du kan søke deg frem. Håper du finner noen oppskrifter som faller i smak, og kanskje et vintips eller to. Kos og klem.
Espen Nersveen, Heia Mat

 

  • FRISKE OG SØTE DRÅPER TIL BÆR OG KAKER

FRISKE OG SØTE DRÅPER TIL BÆR OG KAKER

Voksenbrus brukes gjerne som en generell betegnelse for både øl og vin, men dersom det er ett konkret produkt hvor denne beskrivelsen er helt korrekt så er det til Moscato d'Asti. Dette er essensen av voksenbrus. Vinen er søt, men med flott friskhet, den er lett perlende og inneholder kun 5% alkohol. Jæskla digg brus, og helt perfekt til sommerlige desserter med friske bær, kaker og iskrem. 

  • KARAKTERRIK SICILIANER

KARAKTERRIK SICILIANER

Ahh, Sicilia. Denne solfylte øya med nydelige strender, fantastisk mat, temperamentsfulle mafiosos og deilig vin. Jeg tar en slurk og drømmer meg bort til denne middelhavsperlen jeg aldri har besøkt. Selv om vinen sliter med å ta deg til Sicilia rent fysisk, så lar den deg i det minste gjøre en liten reise mentalt. 

  • RIK OG SØDMEFULL RIESLING FRA ALSACE

RIK OG SØDMEFULL RIESLING FRA ALSACE

  • juni 8th, 2017

Familien til Marc Kreydenweiss har holdt hus i Alsace i 300 år. Noen generasjoner har naturlig nok falt fra i løpet av disse årene, men Marc har eid og forvaltet eiendommen siden 1971. Og allerede i 1989 la han om til biodynamisk dyrking, som en av de aller første i Alsace.

  • VINMONOPOLETS BESTE CRÉMANT?

VINMONOPOLETS BESTE CRÉMANT?

Nå skal jeg ikke påstå at jeg har smakt på alle utgavene av Crémant som er tilgjengelig på polet, men at dette må være en av de aller beste er jeg ikke i tvil om. En strålende og kompleks utgave, laget på Pinot Noir og Chardonnay fra Jura.

  • YPPERLIG CHENIN BLANC MED SKALLKONTAKT

YPPERLIG CHENIN BLANC MED SKALLKONTAKT

  • juni 1st, 2017

I Sør-Afrika skjer det mye spennende på vin-fronten, og kanskje særlig i Swartland hvor denne vinen er fra. Chenin Blanc er en utbredt hvitvins-drue her nede og dette er en særdeles spennende variant. Hele drueklaser har blitt spontanfermentert og druejuicen har fått hele 9 uker med skallkontakt. I give you; hipstervennlig oransjevin.

  • FORFRISKENDE OG UIMOTSTÅELIG LAMBRUSCO

FORFRISKENDE OG UIMOTSTÅELIG LAMBRUSCO

Jeg var for ung til å oppleve de unyanserte og oversøte Lambruscoene som dominerte markedet tidligere. Det er kanskje like greit, så kan sinnet være helt åpent for denne flørtende, perlende rødvinen som har fått en solid oppsving hva gjelder kvalitet og oppmerksomhet den siste tiden. Denne flasken representerer Lambrusco på en særdeles respektabel måte.

 

 

  • VINØS HELG PÅ FILTVET

VINØS HELG PÅ FILTVET

Min gode venn Kai har gått fra å være hele Oslos Don Johan til fast forhold med Filtvets enerådende Diva. Mannen fylte 35 år i helgen og det feiret vi som slikt skal feires, med uante mengder mat og vin. Hvorfor skal man ellers samles, om ikke for å nyte livets goder?

  • SNASEN HELGELUNSJ

SNASEN HELGELUNSJ

  • oktober 26th, 2016

Det er kanskje et paradoks, men noe av det jeg liker aller best er mat som ikke krever tilberedning. Ost, salami, skinke, et godt brød, aioli, oliven, osv. Ting som bare kan settes på bordet, hell noe godt i glasset, inviter noen fine folk over og god stemning er nesten garantert. Det skader selvfølgelig ikke med en grønn salat eller en kjapp caprese til. Kanskje steke noen kyllingvinger og pølsebiter, men det er langtfra nødvendig.

  • LIVET LEVERTE VED MJØSA

LIVET LEVERTE VED MJØSA

To av de fineste gutta jeg kjenner ble født med noen få dagers mellomrom for 34 år siden. I stedet for å invitere til pølser, sjokoladekake og flasketuten peker på, så inviterte de til festlig lag på en hytte ved Mjøsa. Til utedo, vedfyrt koketopp, kjølig luft, men varm atmosfære. Kokt kjøtt, østers og boblevann, egg og bacon.

  • PODCAST MED MATPRAT

PODCAST MED MATPRAT

  • juni 28th, 2016

Det begynner å bli noen uker siden jeg ble kontaktet av MatPrat i forbindelse med deres eminente podcaster om mat og matbabling. De skulle lage en utgave om grill og bbq og lurte på om jeg hadde noen timer til overs og om jeg ønsket å bli med. I tillegg til heder og ære skulle jeg få 1 million kroner og gratis kjøtt resten av livet. Så ja, dette innlegget er i høyeste grad sponset.

 

 

 

BAKGRUNNEN TIL HEIA MAT

Etter noen tusen tonn med ferdiggrillet kylling og dypfryste middager tok jeg en avgjørelse. Jeg skulle lære meg å lage mat. Det ble kjøpt inn kokebøker, det ble deltatt på matkurs og det ble gitt liv til denne bloggen. I dag er mat og vin mine to største lidenskaper, og her på bloggen vil dere kunne lese om maten jeg spiser og vinen jeg drikker. Skål a folkens.