• HJEMMELAGET LASAGNE

HJEMMELAGET LASAGNE

  • september 28th, 2017

Lasagne er en klassiker, og selv om dens popularitet fra 90-tallet ikke har blitt opprettholdt så er det jo fortsatt digg. Det er overhodet ikke vanskelig å lage det godt, men det tar litt tid om man skal gjøre det skikkelig. Litt av klassikerstatusen kommer jo også av at barna elsker det, og jeg tror denne utgaven vil falle i smak hos både store og små. Det gjør den her hjemme i det minste.

  • ANDECONFIT MED SØTPOTETMOS

ANDECONFIT MED SØTPOTETMOS

Confiterte andelår er aldri feil. Det er så smaksrikt, fett og digg at smaksløkene blir viltre bare av å tenke på det. Aller best blir det om man confiterer de selv, men det er faktisk overraskende høy kvalitet på flere av de ferdige utgavene også. Fordelen som forbruker er at maten da er ferdig på 20 minutter, kontra flere timer. Som småbarnsfar kan man like det iblant. Da vagger plutselig andelårene fra helgemåltidet til hverdagsmaten.

  • SÆRS SOLID NEBBIOLO FRA SANDRONE

SÆRS SOLID NEBBIOLO FRA SANDRONE

  • september 14th, 2017

Nebbiolo, nebbiolo, nebbiolo. Gammel kjærlighet ruster aldri. Alle kjenner til Barolo og Barbaresco, men hva med når druematerialet holder skyhøy kvalitet, men geografisk ikke hører hjemme i de nevnte appelasjonene? Det er det som er tilfellet med innholdet i denne flasken, og selv om Sandrone er mest kjent for sine to fremragende Barolo'er har jeg ordentlig sansen for denne flasken med innhold fra Roero, nord for byen Alba.

  • SVINENAKKE PÅ GRILLEN

SVINENAKKE PÅ GRILLEN

Mitt livslange kjærlighetsforhold til ribba vil aldri bli truet, men dersom jeg etter et par vinflasker for mye skulle blitt med en annen stykningsdel hjem så ville det nok vært svinenakken. Et støkke jeg alltid har hatt sansen for, og et utroskap jeg tror ribba ville hatt forståelse for og tilgitt, såpass uimotståelig er faktisk en perfekt tilberedt nakke. Grisedigg.

  • FORFRISKENDE ORANSJEVIN

FORFRISKENDE ORANSJEVIN

Ibsens ripsbusker er nå en ting, men prøv å si Denavolo Dinavolino noen ganger raskt etter hverandre du, gjerne med litt promille. Okey, det er kanskje ikke like vanskelig, men det var verdt et forsøk. Denavolo er nemlig produsenten som har laget den intenst oransje, aromatiske og forfriskende vinen Dinavolino. En vin som ruller på tunga som en klassisk ord-regle.

  • ØKOLOGISK KJØTT PÅ INTERNETT

ØKOLOGISK KJØTT PÅ INTERNETT

Jeg trenger ikke reise mange år tilbake i tid før mitt forhold til netthandel i all hovedsak besto av noen bøker og LP-plater fra Amazon. I år derimot sendte jeg en haug med tusenlapper til Tyskland og fikk en sykkel i retur, brød og juice dukker plutselig opp på trappa mi grytidlig om morgenen og nå nylig fikk jeg også en kasse med økologiske kjøttprodukter levert på døra.

Neimen, er det du som kom på besøk, så hyggelig a. Her på forsiden ligger de siste innleggene fra en rekke forskjellige kategorier. Resten av innleggene finner du via menysystemet øverst på siden her, eller du kan søke deg frem. Håper du finner noen oppskrifter som faller i smak, og kanskje et vintips eller to. Kos og klem.
Espen Nersveen, Heia Mat

 

  • DEN BESTE VINEN DU IKKE VISSTE EKSISTERTE

DEN BESTE VINEN DU IKKE VISSTE EKSISTERTE

  • oktober 17th, 2017

Der jeg som regel tipser om og anbefaler vin så går jeg med denne flasken hardere til verks. Denne vinen er bredt tilgjengelig og svært fornuftig priset, så jeg forventer faktisk at den kjøpes inn. Jeg kan til gjengjeld garantere deg en stor sanselig nytelse og et nytt geografisk vin-vennskap. Tenk at høstens største vinopplevelse skal komme fra druer som er dyrket på Tenerife. Det hadde du ikke forventet.

  • FORFRISKENDE OG SOMMERLIG ALVARINHO

FORFRISKENDE OG SOMMERLIG ALVARINHO

  • oktober 5th, 2017

Selv om høsten har tatt over for i år så kan man ikke bare spise gryteretter og drikke kraftige rødviner. Noen ganger er det en sommerlig, lettdrikkelig og forfriskende hvitvin som frister. Enten for seg selv, eller til en passende rett med sjømat eller kylling. Denne sjarmerende portugiseren laget på druen alvarinho er perfekt for oppgaven.

  • INTENS KRAFTPAKKE FRA JURA

INTENS KRAFTPAKKE FRA JURA

Det er ikke så mange viner som kommer med en advarsel ved prisskiltet, og som blir fulgt opp med spørsmål fra betjeningen om man vet hva man er i ferd med å kjøpe. Det kommer nemlig ikke så tydelig frem på selve flasken at det er en riktig så intens og florpreget go'bit man er i ferd med å ta med seg hjem.

  • RØDVIN FRA ØSTERRIKE ER DEN NYE VINEN!

RØDVIN FRA ØSTERRIKE ER DEN NYE VINEN!

  • september 29th, 2017

På min oppdagelsesferd etter gode vinopplevelser så kom jeg over noe ordentlig snacks her om dagen. En trio røde vidunderligheter fra produsenten Uwe Schiefer. Han holder til i Burgenland i Østerrike, og druen som er benyttet er blaufränkisch. Om denne velklingende druesorten er ukjent for deg så kan dette være en strålende start på et nytt og følelesladet bekjentskap.

  • HVORDAN OPPDAGE NY VIN?

HVORDAN OPPDAGE NY VIN?

  • september 26th, 2017

Nesten uansett hva man driver med så er det noen som er flinkere på området. I visse tilfeller så kan jo det være en tung ting å erkjenne, men når det kommer til en interesse innen f.eks. vin så er det helt strålende. Det gjør at man alltid kan se til de kunnskapsrike og få tips til hva man bør drikke, sjekke ut eller lese seg opp på. Takk og pris for det.

  • JEG SKAL BLI SOMMELIER!

JEG SKAL BLI SOMMELIER!

  • september 25th, 2017

Okey, det er en sannhet med visse modifikasjoner. Skal jeg slutte i jobben, stupe med hodet først inn i restaurantbransjen og servere vin for lønna? Nei, det toget har nok gått. Men det jeg skal gjøre er å sette meg et halvt år på skolebenken på Kulinarisk Akademi og forhåpentligvis ende opp med bestått eksamen, drueklase-pin og den ganske så fænsi tittelen sommelier, eller vinkelner om du vil.

 

 

  • BURSDAGSFEST PÅ HEDMARKEN

BURSDAGSFEST PÅ HEDMARKEN

  • oktober 20th, 2017

Det som er gøy med bursdager er at de har en tendens til å komme med jevne, årlige, mellomrom. I år som i fjor så feiret vi min gode venn Eirik sin fødselsdag ved Mjøsas bredder. Og som ved alle andre sosiale anledninger der mannen med stor M er dirigent så blir resultatet framifrå.

  • JEG SKAL BLI SOMMELIER!

JEG SKAL BLI SOMMELIER!

  • september 25th, 2017

Okey, det er en sannhet med visse modifikasjoner. Skal jeg slutte i jobben, stupe med hodet først inn i restaurantbransjen og servere vin for lønna? Nei, det toget har nok gått. Men det jeg skal gjøre er å sette meg et halvt år på skolebenken på Kulinarisk Akademi og forhåpentligvis ende opp med bestått eksamen, drueklase-pin og den ganske så fænsi tittelen sommelier, eller vinkelner om du vil.

  • MIDDAG FOR ÉN PÅ GALT

MIDDAG FOR ÉN PÅ GALT

  • september 22nd, 2017

Kino har jeg gått på alene siden videregående. Kafé-besøk, en pizza her og en burger der. Alene, null stress. En full 7-retters med vinmeny over 3 timer derimot hadde jeg aldri gjort alene, men fredag som var så gjorde jeg nettopp det, på nyåpnede Galt på Frogner i Oslo, og det var helt fantastisk. Maten, vinen og servicen bidro selvfølgelig sterkt til den gode opplevelsen, men alt ble på en måte forsterket ettersom alt fokuset kunne rettes mot det sanselige. Dette skal gjentas.

  • ØKOLOGISK KJØTT PÅ INTERNETT

ØKOLOGISK KJØTT PÅ INTERNETT

Jeg trenger ikke reise mange år tilbake i tid før mitt forhold til netthandel i all hovedsak besto av noen bøker og LP-plater fra Amazon. I år derimot sendte jeg en haug med tusenlapper til Tyskland og fikk en sykkel i retur, brød og juice dukker plutselig opp på trappa mi grytidlig om morgenen og nå nylig fikk jeg også en kasse med økologiske kjøttprodukter levert på døra.

 

 

 

BAKGRUNNEN TIL HEIA MAT

Etter noen tusen tonn med ferdiggrillet kylling og dypfryste middager tok jeg en avgjørelse. Jeg skulle lære meg å lage mat. Det ble kjøpt inn kokebøker, det ble deltatt på matkurs og det ble gitt liv til denne bloggen. I dag er mat og vin mine to største lidenskaper, og her på bloggen vil dere kunne lese om maten jeg spiser og vinen jeg drikker. Skål a folkens.