Lasagne er en klassiker, og selv om dens popularitet fra 90-tallet ikke har blitt opprettholdt så er det jo fortsatt digg. Det er overhodet ikke vanskelig å lage det godt, men det tar litt tid om man skal gjøre det skikkelig. Litt av klassikerstatusen kommer jo også av at barna elsker det, og jeg tror denne utgaven vil falle i smak hos både store og små. Det gjør den her hjemme i det minste.

Jeg fikk en henvendelse fra Oluf Lorentzen her om dagen. Oluf, om du ikke kjenner’n, er en importør med masse go’saker de leverer rundt til landets dagligvarekjeder og delicatesse-butikker. De lurte på om jeg kunne lage noe godt med deres hermetiske tomater fra Mutti. Åja, du mener de bokstomatene jeg alltid pleier å bruke? Joda, det skal vi få til. Og siden jeg i lang tid har tenkt at lasagnen jeg koker opp i tide og utide fortjener en plass på bloggen så var retten bestemt.

 

Denne mengden er fin til fire sultne personer, med stor sannsynlighet for litt rester i tillegg. Når man først lager lasagne er det jo perfekt om det er igjen litt til dagen etter.

INGREDIENSER

 • KJØTTSAUS
 • 400 g karbonadedeig
 • 200 g rå salsiccia
 • 2 bokser med hermetiske tomater fra Mutti
 • 2 ss med tomatpuré fra Mutti
 • 1 dl rødvin
 • 2 ss finhakket fennikel
 • 2 ss finhakket gulrot
 • 2 ss finhakket selleristang
 • 3 ss finhakket løk
 • 1 ss finhakket hvitløk
 • 2 stjerneanis
 • 4 laurbærblad
 • en neve fersk basilikum
 • olivenolje
 • salt og pepper
 • OSTESAUS
 • 60 g smør
 • 60 g hvetemel
 • 6 dl melk
 • 60 g parmesan
 • 1/2 ts muskatnøtt
 • salt og pepper
 • pastaplater
 • en ball fersk mozzarella

SLIK GJØR DU DET

– Rå salsiccia er tilgjengelig på Meny, og i de fleste bedre kjøttbutikker. Det er en italiensk, smaksrik og krydret pølse som gir en nydelig smak i lasagnen.

– Finn frem en stor og dyp stekepanne. Først steker du kjøttet. Det kan være lurt å gjøre i to omganger så det ikke koker. Smak til kjøttet med salt og legg det over i en arbeidsbolle.

– Så freser du alle grønnsakene i samme panne med stjerneanis og laurbærblad. La det surre i olje i noen minutter til det har fått litt farge. Bland inn tomatpureen.

 

– Hell kjøttet tilbake i panna med grønnsakene. Hell så over innholdet fra de to boksene med tomat og rødvinen. Bland alt godt sammen og la det hele småputre i minst 30 minutter. Væsken skal fordampe og smaken forsterkes.

– Når kjøttsausen er redusert tilstrekkelig så plukker du ut stjerneanis og laurbærblad, og smaker til med salt og pepper. Vend inn finhakket basilikum og dryss over noen klunker med god olivenolje. Sånn, da var den ferdig.

 

– I en kasserolle smelter du smøret, så visper du inn hvetemelet. Når det er blandet og blitt klumpete så sper du inn melken, sakte, men sikkert. Rør rundt hele tiden. Når all melken er spedd inn så lar du sausen småputre i 10 minutter. Trekk kjelen av varmen, tilsett parmesan og muskatnøtt, og smak til med salt og pepper.

– Finn frem en ildfast form i passe størrelse. Så fyller du formen lagvis med ostesaus, kjøttsaus og pastaplater. Antall lag er opp til deg, men det er lurt å ha ostesaus både i bunn og på toppen. Helt til slutt så river du over litt fersk mozzarella.

 

– Sett formen i ovnen og stek den på varmluft i 35 minutter på 230 grader. La så lasagnen hvile i formen i 15 minutter før du begynner å servere.

– På 90-tallet var det påtvunget å servere hvitløksbaguetter til lasagne, men i det 21 århundre så tenker jeg at det holder i lange baner med en fresh, grønn salat. Brød kan man spise seg mett på til andre måltider.

– Samtidig som du mimrer tilbake til ungdomstiden så kan du jo spørre deg om hvorfor lasagne ikke står oftere på middagsbordet. Det er jo jæskla godt da.

innlegget er sponset

 

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagreLagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email