Oksehaler er perfekt hyttemat. Alt du trenger er en solid gryte og maten kan tilberedes både på koketoppen og i stekeovn. Det er kraftig kost med masse smak, rustikk mat som kun trenger litt potetmos eller noe god pasta for å fullføre måltidet.

Jeg har flere oppskrifter på bloggen her med oksehaler, og jeg har kokt haler i rødvin, hvitvin og øl tidligere. Jeg har hatt i gode smaker som stjerneanis og kraftgrønnsaker, men denne gangen skulle jeg prøve å lage halene så rent og naturlig som overhodet mulig. Denne gangen brukte jeg kun oksehaler og vann, og vet du hva? Det ble helt konge. Halene har så mye smak i seg selv at de stort sett overdøver smaken man eventuelt får fra vin og grønnsaker. Kraften ble intens og måltidet knallbra.

 

INGREDIENSER

  • 500 g oksehaler pr. pers
  • 100 g pasta pr. pers
  • vann
  • salt og pepper
  • parmesan
  • urter

SLIK GJØR DU DET

– Jeg bruker en solid jerngryte til denne typen mat. Kjøttet saltes, så bruner jeg halene i gryta, et par biter om gangen så du får litt god stekeskorpe på de.

– Hell vann i gryta til det såvidt dekker halene, kok opp gryta, sett på lokk og sett gryta inn i ovnen på 150 grader. Sånn, det var det. Nå skal halene småputre i 4-5 timer til kjøttet faller av bena. Du kan også koke de på koketoppen på lav varme, det skal såvidt putre.

 

– Når halene er ferdige så løfter du de ut og har de over i en arbeidsbolle. Kraften heller du over i et litermål eller lignende. Plukk av alt kjøttet og legg det tilbake i gryta. Overflødig fett og ben kastes. Når alt kjøttet er tilbake i gryta så sper du inn kraften samtidig som du koker den inn til du har en saftig ragu med masse smak. Det skal ikke være suppe, men bruk så mye av kraften som mulig, det er her mye av smaken nå sitter. Smak til med salt og pepper.

– Her serverte jeg kjøttet med litt pasta, og til slutt river du over litt fersk parmesan og drysser over litt finhakkede urter, jeg brukte gressløk da det var det jeg hadde tilgjengelig. Litt god olivenolje, og et lite dryss maldonsalt så er måltidet komplett.

– Kjøttet trenger litt tid i gryta, men du trenger jo også noen timer på skitur eller i alpinbakken. Resten går av seg selv.

 

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email