Jeg har nok sagt det hundre ganger før, men risotto er så jæskla nice. Man vipper det sammen på en liten halvtime, legger til et protein og maten er klar. I dag slang jeg inn noen erter mot slutten av koketiden og pannestekte litt laks. En soleklar favoritt hos vår 5-åring.

Jeg er veldig lite nøye når jeg mekker risotto til gjengen min (kjerring & barn). Det slumpes på mengder, putrer, koker, rører litt her, glemmer å røre litt der, smaker, lar det putre videre, smaker igjen, og vipps, ferdig middag. Jeg liker risottoen med litt tyggemotstand, men vinduet for hva som er underkokt og overkokt er langt større enn man kan få inntrykk av i mange oppskrifter rundt omkring.

INGREDIENSER

  • 80 g ris pr pers
  • 1 liter kraft/buljong er fint til 3-4 pers
  • sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • smør
  • parmesan
  • 150 g laks pr pers
  • 1 neve erter pr pers

SLIK GJØR DU DET

– Kraften kokes opp og holdes varm. Jeg bruker ofte kyllingkraft, selv om jeg skal ha fisk til, men grønnsakskraft, skalldyrkraft, buljong eller fond funker som juling det også. Man tager  hva man haver.

– Fres finhakket sjalottløk i en dyp panne i 50/50 smør/olje. Etter et par minutter tilsetter du risen og freser videre i nye par minutter. Hell over hvitvinen og kok denne helt inn.

– Så sper du gradvis med kraften, i starten kan du ta endel av gangen (2-3 dl), men så må du ta mindre og mindre. Etter en 15-20 minutter så kan du begynne å smake deg frem til teksturen er slik du vil ha den.

– Når risen er ferdig kokt så har du i ertene, river over en raus porsjon parmesan og et par biter smør. La stå i et par minutter før du vender det hele sammen. Smak til med salt, og eventuelt en skvis sitron.

– Parallelt med at risen putrer så steker du laksen i mindre biter i en varm panne. Også her bruker jeg 50/50 med smør og olje. Da får du smaken fra smøret uten at det svir seg.

– Kos deg med risottoen. I glasset hadde jeg en nydelig riesling fra Mosel-dalen og produsent Julian Haart. Den blir beskrevet med noen ord neste uke, men du kan gjerne ta meg på ordet allerede nå, den er knallgod.

Print Friendly, PDF & Email