Sylting har fascinert meg lenge. Selv om jeg plukket av sylteagurken på McDonalds som barn, og ikke har syltet så mye selv så er det noe jeg virkelig liker. Den sursøte smaken er uimotståelig, og passer til nesten alt. Holdbarheten er jo fantastisk, og dersom man har et par glass med syltede råvarer i kjøleskapet så vil man alltid kunne piffe opp middagen eller sandwichen. Her har jeg syltet det som kanskje er min favoritt-grønnsak, fennikel.

Det eneste man trenger for å sette igang er noen sterile glass med tett lokk. Dette får man i de fleste kjøkkenbutikker samt på Ikea og mange andre steder. Kok glassene for å være helt sikker på at de er rene.

INGREDIENSER

  • 3 dl vann
  • 1,5 dl eddik
  • 1,5 dl sukker
  • fennikel
  • 1 ts fennikelfrø
  • 2 laurbærblad
  • 1 ts salt

SLIK GJØR DU DET

– Forholdet man ønsker er like mye vann som eddik/sukker. Så kan man variere selv hvor syrlig/søt man ønsker syltelaken. Jeg liker å ha ca. 50/50. Altså 3 dl vann, 1,5 dl sukker og 1,5 dl eddik. Kok opp blandingen til sukker er oppløst.

– Fennikel kuttes i relativt tynne skiver, tykkelsen er valgfri, men vil påvirke koketiden. Kok fennikelen i ca. 5 minutter.

– Legg kokt fennikel over i egnet glass, tilsett krydder og salt. Hell så over varm syltelake til det dekker.

– På med lokk, og snu glasset på hodet. Det kan være lurt å holde i et håndkle når du gjør dette da det ofte siler ut litt væske som er glovarm. La glasset stå på hodet til det er nedkjølt, merk det med dato og sett i kjøleskap.

– Grattis. Nå har du skikkelig deilig, syltet fennikel tilgjengelig i mange uker fremover. Jeg spiser det så lenge det verken lukter eller ser dårlig ut. Det som er viktig er å bruke helt rene redskaper for å fiske ut fennikelen.

– Denne oppskriften kan benyttes på nesten alt man ønsker å sylte, men jeg kommer nok til å komme med mange andre varianter på bloggen etterhvert uansett.

Print Friendly, PDF & Email