Ribbe er som mange vet noe av det aller beste jeg vet, og noe jeg spiser året rundt. Det er saftig, det er smaksrikt og når man får litt sprø svor i tillegg så er det få ting som slår denne råvaren. Jeg steker denne som regel i stekeovn, og har allerede oppskrift på et par varianter av det her på bloggen, med den langtidsstekte som den mest populære. Denne gangen var det derimot grillen som skulle tilberede kjøttstykket.

grillribbe03

 

Jeg hadde en tynnribbe på ca. 2 kg, og den skulle tilberedes på en keramisk kullgrill av typen Primo. Temperaturen stod rimelig jevnt på 130 grader, og grillen var montert slik at det var indirekte grilling. Kjøttet fikk ligge i en times tid i romtemperatur og ble saltet og pepret ganske så voldsomt. Jeg ristet og knuste litt koriander og fennikelfrø som også ble gnidd inn i kjøtt og svor.

Ribba ble lagt på grillen med svoren opp, og etter ca. 2 timer så var kjernetemperaturen like over 70 grader. Da fjernet jeg de indirekte platene, åpnet luftventilene maks og lot temperaturen i grillen stige til nesten 250 grader. Ribba ble så grillet i noen minutter med svoren opp til kjøttet fikk en fin karamellisering på utsiden, og så noen minutter med svoren ned til den var sprø og fin (og litt brent, opps).

Kjøttet fikk så hvile i en halvtimes tid før jeg skar det i serveringsklare skiver. Og kjøttet ble rett og slett knallbra. Saftig og med masse smak fra grillen og røyken.

grillribbe04

 

Tilbehøret ble gjort så enkelt som overhodet mulig. Ferdigrøkt paprika og ferdigkokte kikerter ble frest raskt i panne sammen med hvitløk, rosmarin, tomat og olivenolje. Ferdig. Nam.

Og vet du hva jeg tenkte rett etter ribba var konsumert? Ahh, gleder meg til jul og ribbe hver dag.

grillribbe02

Print Friendly, PDF & Email