For hver indrefilet finnes det også en hale. Og selv om halen koster bare en tiendedel av filetene og samtidig smaker langt mer, så selges de knapt over disk. Dette er et mysterium som foreløpig forblir uløst, men skylden må nok fordeles ganske jevnt på både kjøpmann og kunde.

okseragu02

 

Det er kult hvis Hvermansen begynner å utforske flere stykningdeler av dyret, og det er enda kulere om de store aktørene begynner å gjøre dem mer tilgjengelig. Både ku og okse fortjener at halen deres blir brukt til noe mer enn å vifte bort fluer.

okseragu03

 

INGREDIENSER

  • 500 g oksehale per person
  • rødvin/hvitvin/vann
  • kraftgrønnsaker som løk, selleristang og gulrot
  • et par stjerneanis og laurbærblader
  • salt og pepper
  • sitron
  • olivenolje
  • ferske urter
  • poteter
  • smør/fløte

SLIK GJØR DU DET

– Oksehaler er skremmende enkelt å tilberede, alt som trengs er litt tålmodighet. Finn frem den mest solide gryta du har, gjerne av støpejern, og brun kjøttstykkene godt. Legg dem så til side og fres grønnsakene i noen minutter i samme kjele.

– Legg oksehalene tilbake i gryta sammen med stjerneanis og laurbærblad. Fyll på med rødvin, hvitvin eller vann til det nesten dekker. 1/3 av væsken bør være vin, men godt blir det uansett. Jeg pleier å bruke hvitvin da jeg synes det gir en friskhet jeg kan like i en ellers ganske kraftig rett. Gi gryta et lite oppkok, på med lokk og inn i forvarmet ovn som holder 150 grader.

okseragu04

 

– Etter 4-5 timer er kjøttet så mørt at det bare faller av benet. Da løfter du ut halene, og plukker av kjøttet. Sil kraften fra gryta og hiv grønnsakene. Kjøttet legges tilbake i gryta sammen med et par desiliter av kraften. Dette kokes så inn før du smaker til det hele med salt og pepper, noen klunker god olivenolje, en skvis sitronsaft og noen ferske urter.

– Det du nå har i gryta er en oksehaleragu som overgår det aller meste på smak. Uendelig mørt, saftig og digg. Server kjøttet sammen med en god potetmos, rotmos eller pasta, eller sleng det på pizzaen. Kjøttet vil også passe perfekt til en bedre tacomiddag eller sandwich. Neste gang kan du jo prøve bog, kjake, bryst eller bibringe.

– I dag serverte jeg det med potetmos. Potetene kokes helt møre på lav varme i vann som akkurat dekker. Sil av vannet, mos potetene og spe på med masse fløte og smør. Smak til med salt og pepper og kanskje en skvis sitron. Digg middag.

oksehale

 

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email