Dette er kanskje min favorittkake over alle kaker. Det er noe med kombinasjonen av det søte og det syrlige som skyter blink på mine smaksløker. Legg til tertebunn med sprø tekstur og en fløyelsmyk italiensk marengs og du er virkelig i søtsughimmelen. Nå fins det mange varianter av denne kaken, og flere er enklere enn denne oppskriften, men denne varianten leverer hvertfall til gull.

Det er i hovedsak sitronkremen som her er noe teknisk og tidkrevende. Det er fordi jeg har lært den av sjølvaste Heston Blumenthal. I boka hans Heston at Home så har han et vidt spekter med nydelige oppskrifter, uten at det kun blir teknikk i fokus. Tertebunnen og italiensk marengs er det lite hokus pokus med, der er de fleste oppskrifter ganske like.

INGREDIENSER

 • PAIBUNN
 • 120 gram melis
 • 4 eggeplommer + 1 eggeplomme til pensling
 • 300 gram hvetemel
 • 150 gram smør
 • 1/2 teskje salt
 • SITRONKREM
 • Saften fra 5 sitroner
 • Finrevet skall fra 5 sitroner
 • 3 dl kremfløte
 • 390 gram sukker
 • 9 egg
 • 1 ekstra eggeplomme
 • ITALIENSK MARENGS
 • 120 gram eggehvite (4 stk)
 • 40 gram sukker + 200 gram sukker
 • 1 dl vann

SLIK GJØR DU DET

– Visp sammen melis og eggeplommer. I en kjøkkenmaskin så blander du sammen mel, smør og salt til du får en smuldrete tekstur. Tilsett eggemelisen og bland sammen på lav hastighet i noen minutter. Bland det så kompakt sammen med hendene, kle deigen i plastfilm og sett den i kjøleskap. Dette kan med fordel gjøres kvelden i forveien, men en time i kjøleskap holder akkurat.

– Nå er den nok ganske hard, så noe tid på kjøkkenbenken er kanskje nødvendig, men ikke la den bli for myk. Når du skal kjevle ut deigen så er det enklest å gjøre det med deigen mellom to bakepapir.

– Kjevle ut deigen til den kun er et par millimeter tykk og kle en terteform på ca. 20 cm. Jeg fikk nok deig til både en stor og en liten terteform. Prikk deigen med en gaffel, og sett den kaldt i 10-20 minutter. Krøll sammen et bakepapir og legg over deigen, fyll den med tørre erter, bønner, mynter eller lignende. Dette er for å hindre at deigen hever seg ved steking.

– Stek deigen på 180 grader i 25 minutter. Ta ut bakepapiret og dets innhold. Med en stavmikser så blander du sammen en liten bit overflødig deig og en eggeplomme- Pensle så denne blandingen over eventuelle små sprekker i deigen og stek videre i 10 minutter til.

lemonpai03

 

– Putt så alle ingrediensene til fyllet i en stor bolle og pisk det sammen for hånd. Sett bollen over en kjele med såvidt kokende vann og la den stå der til innholdet holder 62 grader. Sitronkremen siles så over i en mugge som det er lett å helle fra.

– Sett ovnen på 120 grader, sett tertebunnen inn i ovnen og hell forsiktig sitronkremen over. Nå skal terten stekes til sitronkremen holder nøyaktig 70 grader. Det tar en 20-30 minutters tid. Ta så ut kaken og la den avkjøles i romtemperatur. Fyllet vil sannsynligvis se litt rennende ut, men fortvil ikke, konsistensen vil bli perfekt når den har fått avkjølt seg noe.

– Alle kjenner denne kaken som lemon meringue pai, og det er mye på grunn av ordet i midten at denne kaken er blitt en så stor slager. Sitronkremen er selvfølgelig sinnsykt digg, men den blir fort litt syrlig uten den italienske marengsen på toppen. Den er utrolig enkel å lage, alt du trenger er et digitalt steketermometer.

lemonpai04

 

– Pisk eggehvitene og 40 gram med sukker i en kjøkkenmaskin til det er halvstivt. 200 gram sukker blandes med 1 dl vann i en kjele og kokes i en 4-5 mintter til det får en sirupsaktig konsistens, følg med underveis og ta kjelen av varmen når innholdet holder 120 grader.

– Hell så den kokende sukkerlaken forsiktig i en tynn stråle ned i eggehvitene. La maskinen gå på halv hastighet. Når alt er blandet så pisker du videre på full hastighet i en 10 minutters tid til den er romtemperert.

– Om du skal være fænsi så har du marengsen i en sprøytepose og lager noen fine former, ellers så kan du bare spre den pent utover med en sleiv. Finn frem en skibrenner/gassbrenner og svi av kantene på marengsen.

– Værsågod. En av verdens beste dessertkaker er nå servert. Umulig å stoppe å spise.

lemonpai02

 

Print Friendly, PDF & Email