Når vi inviterer gjester over på middag så liker jeg å servere en liten rett som kan nytes stående, gjerne sammen med et glass Champagne. Det vekker smaksløkene, setter i gang samtalen og lager grobunn for en hyggelig kveld. Denne kjappisen av en smårett serverte jeg nylig til noen mennesker jeg er glad i, og det ble skikkelig digg.

Gulløyepotet er Nord-Norges potetstolthet. Takket være det kjølige klimaet så gror poteten sakte, og blir ekstra rik på smak. Konsistensen er lett melen, men kokefast. Nydelige knaskepoteter som kan nytes både varme eller kalde. Jeg brukte de som underlag for en aromatisk og smaksrik sherrysild jeg hadde fått tak i. Skikkelig digg kombo.

INGREDIENSER

  • sherrysild, lag selv eller kjøp ferdig
  • gulløyepoteter
  • finhakket rødløk
  • creme fraiche
  • flaksalt

SLIK GJØR DU DET

– Potetene kokes på middels varme i lettsaltet vann i 15-20 minutter. Det er viktig at de beholder en fast konsistens, dette føler du deg frem til med en skarp kniv. Når potetene er ferdige, eller gjerne litt før, så heller du av vannet og heller over kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. La gjerne kjelen stå i vasken med rennende kaldt vann.

– Sherrysilden lar du få renne av litt, og kutter opp i mindre biter som vil passe til potetstørrelsen.

– Hell creme fraiche over i en fin serveringsbolle og finhakk rødløken.

– Når potetene er nedkjølte så kutter du av topp og bunn, og deler så småpotetene i to. Potetene legges utover et serveringsfat, også legges sildebitene over. En liten teskje med creme fraiche, også fullfører du verket med litt finhakket rødløk og et dryss havsalt. Så er det bare å hive innpå med rotnorsk mat, med nydelig smak.

Velbekomme.

 

Print Friendly, PDF & Email