Når det er snakk om sous vide så er det nesten alltid snakk om kjøttstykker. Men et temperaturkontrollert vannbad kan brukes til så mye mer, og teknikken er faktisk framifrå til grønnsaker. Selv om man ikke nødvendigvis kan tilberede absolutt alle grønnsaker på samme måte, så er det neimen ikke langt ifra.

Her har jeg tre poser med forskjellig innhold, og alle posene fikk i underkant av 1 time i vannbadet på 85 grader. Teksturen som oppnås da er ganske unik. Bitene er svært møre, men med en finfin tyggemotstand, og det fineste er at teksturen er lik hele grønnsaken igjennom. Dette er ofte vanskelig å oppnå ved hjelp av sautering, trekking eller koking. Kjernen er nesten alltid fastere enn utsiden.

Dessuten blir smaken enda mer konsentrert siden verken den eller næringsstoffene forsvinner ut i kokevannet.

INGREDIENSER

  • selleristang
  • 1 ss olivenolje
  • pastinakk
  • 2 ss smør
  • rødbet
  • 1 dl appelsinjuice

SLIK GJØR DU DET

– Kutt selleristangen i jevne biter, dryss over litt salt og ha over i en pose egnet for sous vide. Tilsett ca. 1-2 ss olivenolje.

– Skrell og kutt pastinakken i jevne biter, dryss over litt salt og ha over i en pose egnet for sous vide. Tilsett ca. 2 ss smør.

– Skrell og kutt rødbeten i jevne biter, dryss over litt salt og ha over i en pose egnet for sous vide. Tilsett 1 dl appelsinjuice. Når jeg skal tilsette juice eller kraft i en pose som skal vakuumeres så pleier jeg å fryse det først. Da slipper man problemet med væske og vakuumering.

– Legg alle posene i et vannbad som holder 85 grader, og la de ligge i underkant av en times tid. Da er konsistensen perfekt. Smak gjerne til med mer salt og litt pepper.

– Dette er bare tre forslag til grønnsaker. Men prøv gjerne med andre ting som potet, gulrot, fennikel, kålrot, persillerot osv. Så lenge det er en grønnsak som trenger litt koketid for å bli mør så bør det gå bra med denne tiden og temperaturen.

Print Friendly, PDF & Email