Av og til får man mulighet til å smake viner som må defineres som ganske så unike. Det kan enten være at det er få flasker tilgjengelig eller at prisen er i den øvre delen av skalaen. Denne flasken kan huke av begge de kategoriene. En særdeles ekslusiv dessertvin med en konsentrasjon og smaksrikhet som får det meste annet til å blekne.

Avignonesi er regnet som kanskje verdens beste Vin Santo-produsent, og denne flasken gjør ingen skam på den hedersbetegnelsen. De ble kjøpt opp av en belgisk jurist (Virginie Saverys) i 2009, og har siden den gang gjort store fornyelser. Vinmarkene skulle sertifiseres som økologisk, og driften ble gradvis gjort om til biodynamisk. Siden 2009 har Avignonesi gradvis fått tak i mer vinmark, og sitter i dag på hele 200 hektar, nesten dobbelt så mye som før overtakelsen. De holder til i Montepulciano-appelasjonen i Toscana.

Vinen er laget på 100% Sangiovese som håndplukkes i slutten av oktober fra de beste plottene i vinmarken. Druene tørkes så på stråmatter i 6 måneder inntil de har kun 15% av originalvekt. Druene presses så svært forsiktig og mosten overføres til klassiske Caratelli (slovenske fat) på kun 50 liter. Fatene forsegles og blir liggende urørt i 10 år. Vinen tappes så på flaske og ligger ytterligere 2 år. Den totale produksjonen er på i underkant av 1200 flasker i året. Men her trenger man kun et ørlite glass for å ta del i denne vinens verden, og om du deler prisen på f.eks. ti vinglade folk så er det jo plutselig overkommelig.

FAKTABOKS

  • Produsent: Avignonesi
  • Vin: Vin Santo di Montepulciano Occhio de Pernice
  • Land: Italia, Toscana
  • Drue: 100% Sangiovese
  • Årgang: 1998
  • Alkohol: 14,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 829902
  • Pris: 1500,- (3,75 dl)
  • Poeng: 94

SMAKSNOTATER

En superkonsentrert sukkerbombe av en vin, men som fortsatt har både friske og syrlige komponenter. På nesa oser den av karamell, sjokolade, rosiner, nøtter og tørket frukt. Noe søtlig krydder og innslag av safran er også tilstede.

I munnen har den en helt ekstremt høy viskositet, en tyktflytende vin med en sirupaktig tekstur. Voldsomt søt, men samtidig overraskende frisk. Særdeles dyp konsentrasjon med en rik karakter og bunnsolid struktur. De samme karakteristikkene fra nesa går igjen i munn.

En nydelig vin med tilnærmet evig lengde, og en god og varm alkoholtouch i finishen. En bitteliten slurk holder i massevis. Prisen er jo selvfølgelig svært høy, men den har også uendelig lagringskapasitet. Selv en åpnet flaske vil holde seg i ukesvis.

Dette er en dessert i seg selv, men drikk den gjerne til en dessert bestående av nøtter og sjokolade.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Print Friendly, PDF & Email