Tanken om å tusle rundt på polet en vilkårlig lørdag for så å komme over en libanesisk sjarmør på 39 år forblir som oftest bare det, en tanke, eventuelt en drøm. Ikke et vondt ord om verken libanesere eller sjarmører generelt, men dette er ikke dagligdags. Fra 1 november derimot så blir dette altså en realitet. Ikke fordi polet har lagt om ansettelses-strategien sin, men fordi Chateau Musar sin eminente vin fra 1974 blir gjort tilgjengelig for det norske folk. Og det til en uvanlig lav pris.

Historien til hvorfor akkurat denne flasken blir tilgjengelig kan gjøres lang eller kort, jeg gir deg noe midt i mellom. Det begynte med at Serge Hochar(vinmakeren) smakte på vinen etter et par års modning, syntes at den smakte noe annerledes enn vanlig, og lot den dermed ligge i kjelleren inntil videre. Tiden gikk, og årgangen ble liggende helt inntil et par år siden da en skandinav som var på besøk, og tilfeldigvis født i 1974, fikk Serge til å hente frem en flaske fra den glemte årgang. At vinen skulle ha utviklet seg så positivt hadde ingen forutsett, og han innså plutselig at han hadde mange tusen flasker av en stor årgang liggende i kjelleren.

Takket være en gammel kameratslig avtale mellom vinmaker og importør så blir disse flaskene nå fraktet til Norge, og gjort tilgjengelig for oss til en svært god pris. Alle flaskene har blitt re-korket og fått ny etikett. Så flott a gitt.

Serge Hochar har sin bakgrunn fra Bordeaux og Rhône og druesortene han bruker er også hentet herifra. Denne vinen er laget av like deler Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan, en klassisk blanding fra Chateau Musar.

FAKTABOKS

  • Produsent: Chateau Musar
  • Land: Libanon, Bekaa-dalen
  • Drue: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan
  • Årgang: 1974
  • Alkohol: 14,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 826101
  • Pris: 900,-
  • Poeng: 92

SMAKSNOTATER

Vinen har en mørk karamellbrun farge som går mot mursteinsbrun i kantene. Den dufter helt fantastisk med intense aromaer av lær, tjære, rust, dadler og tørket fiken. Også mykere florale innslag samt lukten av te finnes på nesa. I anslaget oppleves den overraskende frisk og med en nesten burgundsk eleganse. Rik på smak med en dyp konsentrasjon og fast struktur. I munnen smaker den av overmodne jordbær samt en armada av tørket frukt og krydder uten at det blir påtrengende. Tankene trekkes mot høsten med løv og regnvåt jordbunn. Vinen er fortsatt både saftig og syrlig med en svært god lengde. En majestetisk vinflaske, både sjarmerende, potent og livsglad.

Vinen blir tilgjengelig i bestillingsutvalget 1 november. Og er absolutt verdt en investering, den vil jo også være en utrolig fin gave til alle som fyller 40 år i 2014. Det kommer hele 2500 flasker til Norge, men hvor fort de eventuelt forsvinner er umulig å vite.

Jeg har tidligere skrevet om 2005-årgangen til Chateau Musar, den kan du lese om her. Jaggu har jeg ikke 1995 liggende i kjelleren også, gleder meg til å smake.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Print Friendly, PDF & Email