Lysing er en nydelig matfisk med fast, saftig kjøtt og god smak. Den er utbredt langs norskekysten opp til Lofoten, men ikke like vanlig på norske middagsbord. Tilgjengelighet i butikk får vel ta endel av den skylden, men dersom du kommer over en lysing så ta den med hjem. Du kommer ikke til å angre. Jeg stekte den hardt på skinnsiden og serverte den til pasta. Perfekt hverdagsmat.

lysing02

INGREDIENSER

  • 200 g fisk pr pers
  • 100 g pasta pr pers
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • smør
  • salvie
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Fisken har svært godt av å bli saltet i forkant, gjerne opptil to timer før. Salt fisken med den mengden du vanligvis ville brukt og la det trekke inn i fisken. Dette strammer opp kjøttet og gir en bedre konsistens.

– Planen min var egentlig å grille fisken, men det endte opp pannesteking denne gangen. Høy varme, stekes med skinnsiden ned. Etter noen minutter når du ser at kjøttet nærmer seg gjennomstekt så kan du snu den og gi kjøttsiden et raskt lite stekekyss. Maks 30 sekunder.

– Fisken legges så tilside, gjerne på et kjøkkenhåndkle eller lignende, så det får rent av seg og noen minutter med hvile.

– Samtidig med at du steker fisken så koker du pastaen etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Du kan selvfølgelig også bruke hjemmelaget pasta.

– I en liten kasserolle så smelter du en god dæsj med smør og slenger i litt finhakket sjalottløk og hvitløk. Skvis over litt sitronsaft og tilsett finhakket salvie eller en annen urt.

lysing03

– Når pastaen er ferdigkokt så siler du av vannet og har pastaen tilbake i kjelen. Hell over en god dose god olivenolje og smøret med løk og urter. Blandes godt sammen.

– Legg så en passende mengde pasta over i en dyp tallerken, og legg fisken pent på toppen med skinnsiden opp. Dryss over litt havsalt og hiv innpå.

Dette er en ganske aromatisk rett med fylde fra olje og smør, samt en litt kinkig stekeskorpe på fisken. En vin basert på Riesling eller Chardonnay vil funke fint, men det er fint om den har litt fylde og god syre. Hva med å prøve Von der Fels fra Keller eller en Chablis Vieille Vignes fra Defaix.

God middag.

lysing04

Print Friendly, PDF & Email