Helt siden jeg ble bitt av matbasillen for en 3-4 år siden har jeg hele tiden ønsket å utvide mitt repertoar som matlager. I starten gikk jeg ganske målrettet til verks, nå blir det som regel litt mer tilfeldig. En måte jeg gjør dette på er å stadig plukke med meg råvarer som ikke pleier å stå skrevet på handlelisten. Denne gangen var det en liten gjeng med sprell levende strandkrabber. Fra Maschmanns selvfølgelig.

De var rett og slett litt for innbydene der de kravlet rundt blant østers, kamskjell, kråkeboller og annet snacks. De prøvde sannsynligvis å finne et gjemmested, men jeg tolket det dithen at de var travle etter å komme hjem til meg, og min gryte. Jeg fylte opp handlekurven med noen essensielle grønnsaker, litt reker og et godt brød. Middagen var i boks, og min lille nyresten, nei, unnskyld, edelsten på nesten 3 år synes det var riktig så festlig når jeg lot krabbene traske fritt rundt på kjøkkenbenken før de havnet i gryta.

strandkrabbe02

Dette var nok suppe til 3 voksne og en liten.

INGREDIENSER

 • 1 kg strandkrabbe
 • 400 g reker
 • 1,5 liter vann
 • 2 dl hvitvin
 • 1,5 dl fløte
 • 2 gulrot
 • 1 sellerirot
 • 2 fennikel
 • 1 løk
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 ss ingefær
 • fersk timian
 • 2 stjerneanis
 • 2 ss tomatpure
 • 3-4 laurbærblad
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med grønnsakene. Grovhakk 1/2 sellerirot, 1 gulrot og 1 fennikel som skal gi smak til gryta. Så finhakker du tilsvarende mengde som du skal tilsette suppen etter den er silt.

– Grovhakk 1 løk, 2 hvitløksfedd og litt ingefær.

– I en romslig kjele så freser du løk, hvitløk og ingefær i litt olje. Når dette er blankt tilsetter du stjerneanis, laurbærblad og tomatpure. Bland dette sammen.

– Legg så krabbene i kjelen, ta f.eks. tre om gangen. Legg de opp ned og finn frem et maskulint redskap og deng livskiten ut av de. Virkelig, klin til og ta livet av de så raskt som mulig. Dette er langt enklere når de ligger opp ned da topplokket ofte er steinhardt.

(Ja, jeg lærte dette «the hard way» og de første tre krabbene ble nok lettere torturert, unnskyld.)

strandkrabbe03

– Når alle krabbene ligger brutalt ihjelsmadret i gryta så tilsetter du hvitvinen og koker denne nesten helt inn.

– Hiv oppi de grovkuttete grønnsakene og fyll opp med vann til det såvidt dekker. Det var 1,5 liter i min gryte. Legg oppi en god kvast med timian også.

– Så skal dette koke i en 20-30 minutter. Du må gjerne skumme av kraften idet den koker opp, det er ikke nødvendig, men suppa blir noe klarere.

– Så skal kraften siles før du har den tilbake i gryta. Tilsett fløten og gi den et lite oppkok. Sett kjelen tilside og tilsett de finkuttete grønnsakene. La så trekke i en 10 minutters tid til grønnsakene er ferdige.

– Legg opp noen ferdig rensete reker i hver skål, og hell varm suppe over. Dryss over litt finhakket timian og server umiddelbart.

strandkrabbe04

– Jeg er brødfantast og må alltid ha det til suppe, gjerne med litt god olivenolje og salt, eller bare til dypping.

– Til denne suppa drakk vi en nydelig Chablis av Daniel-Etienne Defaix fra 2007. En, til Chablis å være, kremete og fyldig vin med masse mineralitet, stenfrukt og syre. En meget god match og alle de überkritiske gourmetene (mamma, pappa og Iben) rundt bordet var skjønt enige om at jeg hadde gjort det igjen. Touchdown baby!

 

strandkrabbe05

Print Friendly, PDF & Email