Høsten er her, det er kjølig, det er vått og det er mørkt. Resepten på lykkepiller er gått ut, men hva gjør vel det når man kan drukne sine høstdepresjoner i deilige viner fra Piemonte. Høstens vinhøyborg.

At jeg er en stor tilhenger av Piemonte og særlig druen Nebbiolo er ingen hemmelighet. Jeg vil anta at ca. hver femte flaske som konsumeres hjemme hos oss er laget på denne druen. Uimotståelig.

Dagens vin er produsert av velrennomerte Vajra fra Barolo. En produsent som får kvalitet inn i enhver flaske han produserer, uavhengig av pris. Og så også med denne, en Langhe Nebbiolo som relativt nylig har kommet inn i basisutvalget på polet. En fantastisk inngangsport for de som er nysgjerrige på Piemonte generelt og Nebbiolo spesielt. Den er fruktig og tilgjengelig, samtidig som den oser over av stedspesifikke og druetypiske kjennetegn både på lukt og smak.

FAKTABOKS

  • Produsent: G. D. Vajra
  • Vin: Langhe Nebbiolo
  • Land: Italia, Piemonte
  • Drue: 100% Nebbiolo
  • Årgang: 2011
  • Alkohol: 14%
  • Utvalg: Basis
  • Varenummer: 9692101
  • Pris: 185,-
  • Poeng: 88

SMAKSNOTATER

En tiltalende lys rød farge. Mildt preg av urter samt flotte sødmefulle aromaer av røde bær og roseblader slår inn på nesa.

Vinen har et slankt, forfriskende og elegant anslag i munnen. Modne røde bær og lett syrlige kirsebær utpreger seg på tunga, mye syre og faste, men behagelige tanniner. Tankene dras også mot skogen og en mosegrønn, lett fuktig jordbunn.

En fruktig og tilgjengelig nebbiolo som vil passe nydelig til en rekke av høstens retter, være seg lam eller sopprisotto.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Print Friendly, PDF & Email