Nå var det ikke jeg personlig som laget denne sausen, jeg fikk kun den æren av å spise opp denne syrlige go’biten av en saus, men den var så definitivt innafor. Hvis noen mener noe annet så skal jeg gladelig spise hatten min, med BBQ-saus.

Jeg har jo skaffet meg en ny grill i år, den fantastiskuløse, mirakuløse, fabulistiske Primo Oval XL. Det vil være en underdrivelse å si at jeg er ekstremt fornøyd med produktet. Rent presse-etisk så er det vel på sin plass å informere om at jeg jobber litt for importøren, Gastronaut, men uavhengig av det, grillen er konge.

primo

Min faste matpartner-in-crime Eirik har vært nesten like entusiastisk som meg for denne nye grillen, og det var i forbindelse med en grillmatseanse at dette mat- og vinvidunderet hadde kokt ihop denne sausen som vi skulle bruke til noen kilo med spareribs. Sånn, introduksjonen er ferdig. La oss koke.

INGREDIENSER

 • 6 sjalottløk
 • 6 fedd hvitløk
 • 1 dl nøytral olje
 • 100 g smør
 • 2 ss mykt brunt sukker
 • 2 ss honning
 • 2 ss tomatpuré
 • 2 ss sennep
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss worchestershire
 • 1 ts løkpulver
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 1 ts spisskumin
 • 1 ts pepper
 • 1/2 ts cayennepepper
 • 1 dl rødvin
 • 1 dl hvitvin
 • 1 dl eplecidereddik
 • 1 dl mørkt øl
 • 1 dl eplemost
 • noen gode splasher tabasco

SLIK GJØR DU DET

– Varm opp en dyp panne eller liten kjele, tilsett oljen og smelt inn smøret.

– Så kutter du opp løk og hvitløk og tilsetter kjelen. La småputre i et kvarters tid til løken er blank og myk.

– Tilsett så mykt brunt sukker, honning, tomatpure, sennep, soyasaus, worchestershire og krydder og la dette smelte godt inn i løken.

– Så er det bare å helle oppi rødvin, hvitvin, mørkt øl, eplejuice og epleeddik og koke dette inn til du får en tykk, kremete og smaksrik bbq-saus. Du bør være langt på vei etter en halvtimes tid.

– Frem med stavmikseren og kjør den jevn.

– Til slutt tilsetter du litt tabasco og smaker til sausen med eventuelt salt, sukker og litt syre. Denne sausen får en veldig fin balanse med det søte og det syrlige, men litt større fokus på syre kontra sødme.

– Mengdemessig så vil du med denne oppskriften ende opp med ca. 4 dl saus.

– Når alt dette er sagt så er BBQ-saus en saus der alt er lov, og jeg oppmuntrer dere til å smake til deres egne varianter. Hvorvidt det betyr å tilsette ketchup, kaffe eller cola så fyr løs. Og tips meg gjerne om hva som funker og ikke funker.

– Happy BBQ’ing.

ribs

Print Friendly, PDF & Email