Teknikk er selvfølgelig svært viktig når man skal lage mat, men det skal man egentlig kunne forvente at er på plass om man skal spise på en god restaurant, eller hos en sjukt dyktig matblogger. Så da kommer man til råvarekvalitet, og dette er et vel så viktig element, men som dessverre ofte blir neglisjert.

Heldigvis blir gode råvarer mer og mer tilgjengelig, og det er ikke mange dagene siden Maschmanns Marked åpnet på Skøyen. Gutta bak Gutta (på haugen) har startet dette fantastiske råvaremarkedet med alt man kan ha lyst på av kjøtt, fisk, ost, bakevarer, grønnsaker osv. I tillegg har de også bistro, pizza-sjappe og en ekspressdisk for take-away.

Jeg har allerede vært innom der 3 ganger og kjøpte med meg blant annet et helt fantastisk kjøttstykke, en ytrefilet av okse som var så marmorert at jeg hvertfall aldri har sett på maken. Så da var råvare-kvaliteten i boks, nå over til innsatsen på kjøkkenet. Jeg er jo som de fleste av dere vet en av de kuleste i klassen, og kule folk liker å ligge i forkant, være et steg foran alle andre. Og selv om jeg var ganske tidlig ute med sous vide så har jo nå denne teknikken blitt allemannseie, noe som i teorien betyr at jeg bør gå videre til noe nytt. Men det er jo en så forbaska bombesikker måte å tilberede kjøtt på at da får jeg la kulheten ligge, og la fornuften seire.

INGREDIENSER

  • et kjøttstykke
  • urter
  • hvitløk
  • olivenolje
  • smør
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Jeg liker å binde opp kjøttet for å få en jevnere størrelse, jevnere tilberedning og jevnere stykker i etterkant.

– Kjøttet gnis inn med god olivenolje, saltes og pepres også gnir jeg inn litt ferske urter, her brukte jeg timian.

– Kjøttet vakuumeres, og legges i et vannbad som holder 56 grader.

– Dette stykket var på 550 gram, og lå 2 timer i vannbadet. Det hadde nok blitt ferdig noe tidligere, men det tok tid å få snuppa i seng og det spiller jo ingen trille om det ligger en stund.

– Kjøttet tas ut av vannbadet, og ut av posen.

– Kjøttet skal nå brunes, ha en god klunk med smør i en varm panne og brun kjøttet godt på alle sider. Jeg liker å gni litt hvitløk på kjøttet når det er brunet og varmt, men så er jeg i overkant glad i hvitløk og da. Men prøv, det er digg.

– Kjøttet deles i skiver, og hver skive får et dryss med olivenolje og litt maldonsalt.

– Så er det bare å dytte kjøtt i trynet, be en bordbønn for dyret som ga livet sitt for at du skal kunne kose deg, og nyte måltidet. Dette er et stykke kjøtt det er umulig å si nei, nei, nei til.

– Jeg nøt dette kjøttstykket med en flaske Roagna Langhe Rosso 2005, en veldig fin match.

Print Friendly, PDF & Email