Det er vel bare å innse at vi er inne i årets tredje årstid. Jeg er en fyr som trives best i skyggen om sommeren, og syntes egentlig at høsten er helt topp. Så lenge den er nogenlunde tørr. Sommeren er veldig sjeldent et kulinarisk høydepunkt her i huset, men når høsten kommer, og vi trekker oss inn til stearinlys og rødvin. Da våkner kokkefar til liv igjen.

Jeg fikk plutselig lyst på en skikkelig rustikk, mektig og smaksrik kjøttgryte med en flaske god rødvin til. Jeg gikk til innkjøp av oksekjøtt av høyrygg, litt god kraft og masse gode grønnsaker. Noen timer med putring og man har et helt fantastisk måltid foran seg. Denne vil nok bli repetert flere ganger utover høsten.

Denne mengden er til 2 store og 1 liten.

INGREDIENSER

 • 600 g høyrygg u/ben
 • 5 dl rødvin
 • 3 dl oksekraft
 • gulrot
 • småløk
 • fennikel
 • sopp
 • stjerneanis
 • laurbærblad
 • bacon
 • timian
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Kutt opp kjøttet i mindre biter. Ha en god klump smør i en varm panne og brun kjøttet godt. Ta litt og litt kjøtt av gangen. Legg kjøttet så over i en kjele. Salt og pepre godt.

– Etter bruningen så har du i en skvett rødvin for å koke ut panna. Skrap opp alt som har satt seg fast og hell dette over i kjelen.

hoyrygg02

– Legg en hel stjerneanis og et par laurbærblader i kjelen og hell over rødvin og kraft. Gi det et lite oppkok, skru ned varmen og la putre på svak varme i ca. to timer, gjør ikke noe om det blir litt lengre. Det er viktig å titte innom gryta i ny og ne og eventuelt fylle på med litt væske dersom det trengs.

hoyrygg03

– Imens kjøttet putrer så skyller, renser og kutter du opp grønnsakene. Gulroten i staver, småløken holdes hel og fennikelen kuttes i mellomtykke skiver. Finn frem en bunt med timian. Og finhakk litt timian som du kan bruke til pynt helt til slutt.

– Bacon kuttes i små biter og freses i panne til det er supersprøtt. Soppen kuttes i mindre biter og stekes i en panne med en god klump smør.

– Etter at kjøttet har putret i to timer så har du i gulrot, fennikel, timianbunten og småløk. La dette putre videre i en halvtime.

hoyrygg04

– Rett før servering så har du i bacon og sopp. Etter et par minutter nå så er gryta klar for servering. Husk å ta ut både laurbærblad, stjerneanis og timianbunten før du serverer maten.

– Jeg serverte denne gryta med en raus porsjon potetmos og et godt brød. Dette smakte nydelig og er for meg en skikkelig velkomstmiddag til høsten. Til maten så drakk vi en utrolig fersk og fruktig Cornas Granit 30. En match made in gryteheaven.

hoyrygg05

Print Friendly, PDF & Email