Et drøyt kvarter på sykkel unna der vi bor ligger Øverland Gård, et økologisk landbruk som vi nå er blitt andelshavere i. Et nytt og veldig spennende kapittel i matinteresseboka er påbegynt. Nå søndag var vår første dag som bønder, og det var svært stas. Jeg gleder meg til å få skitt under neglene, og en sesong fylt med fantastiske, økologiske råvarer.

Øverland Gård er Norges første og største andelslandbruk og ble startet i 2006. Vi er litt over 300 andelshavere som alle eier en like stor del av bruket. Ideen er at istedet for at en bonde tar på seg all risiko og all eventuell gevinst så fordeles den her jevnt utover. Det er en gartner som jobber der fulltid og har ansvar for den daglige driften, men andelshaverne må også trå til i ny og ne. Men dette er jo noe av det jeg gleder meg mest til, det å følge grønnsakene gjennom sesongen, sette ut purreløk, tomater og paprika, se jordbærkartene bli røde og saftige og jevnlig plukke med seg det som til enhver tid er høsteklart. Alt er økologisk, ingenting er pakket i plast. Sånn som grønnsaker skal være.

Vi håper jo også at det vil være en positiv opplevelse for Iben å se hvor maten kommer fra, jeg tror jo at det blir mer entusiasme for grønnsaker når man har plukket de selv. For min del så er det også utfordrende å lage mat av det man hele tiden har tilgjengelig istedet for å kjøpe frukt og grønt fra Peru året rundt. Men med den mengden og variasjonen som er tilgjengelig så skal ikke det bli noe problem, jeg gleder meg også til å få smakt alle de rundt 40 urtesortene som gror der oppe.

Vi får ukentlige mailer med all info vedrørende hva som er høsteklart, hvordan vi skal høste og hvor mye vi kan høste. Totalt benyttes nå ca. 30 mål, men det er langt mer å ta av så dette vil utvides hvert år. Det er tre store drivhus for ting som tomat, basilikum, salat og det er etablert en jordkjeller for vinterlagring av grønnsaker som rødbete, gulrot, potet, kålrot osv. Dette gjør at tilgangen på grønnsaker er der året rundt.

Vi hadde som sagt vår første dag søndag og plukket med oss litt jordskokk som hadde overlevd vinteren samt rabarbra som endelig var høsteklart. Nærhet til maten er viktig, og man kan vel ikke komme noe særlig nærmere enn å dyrke den selv. Håper det blir positivt motatt med et større fokus på grønt her på bloggen, jeg vet at livvidden min vil sette stor pris på det hvertfall.

Hvis du ble nysgjerrig så kan du ta en nærmere titt her.

Print Friendly, PDF & Email