Jeg har lenge prøvd å overbevise meg selv om at jeg ikke er en kjøkkenutstyrs-freak. Men jeg må vel bare bite i det latterlig sure eple, jeg liker kjøkkenutstyr. Og jo nærmere mitt kjøkken kan komme et restaurant-kjøkken jo bedre. Derfor måtte jeg selvfølgelig oppdatere sousvide-utstyret, og har da gått til innkjøp av en sirkulator fra Polyscience. Og det første den fikk jobbe med var en lammebog. Nam.

Lammebog er forskulderen til lammet, og det engelske ordet for stykket er faktisk shoulder. Stykket mitt var en stek av lammebog, altså utbenet og bundet opp med hyssing. En bog er jo ikke særlig mørt i utgangspunktet så for å få det mørt så må man bruke lang tid.

Først må vi vakuumpakke kjøttet, det eneste som blir med kjøttet her er litt olivenolje samt litt urter og hvitløk. Rosmarin, timian, bladpersille, et laurbærblad og noen knuste hvitløksfedd blir pakket inn i plastfolie og lagt i posen. Jeg kommer til å skrive mer om den nye maskina i et eget innlegg, men en stor fordel er at den kan monteres på mange forskjellige beholdere. Jeg fylte opp en passende plastkontainer, satte i maskina og stilte den på 59 grader. Når vannet holdt temperaturen så var det i med lammet, det skulle være der i underkant av 30 timer. Så det er greit å planlegge måltidet litt i forkant.

Når lammet er ferdig så tar du kjøttet tilside, åpner posen og sparer på sjyen som ligger der, denne heller du i sausen. Sett en panne på ca. 70% varme, og tilsett 50/50 smør/olje. Brun kjøttet godt på alle sider, og trancher kjøttet. Ha over litt maldon-salt på hver serveringsskive. Lammekjøttet passer utmerket til en god rotmos av f.eks selleri og pastinakk, noen møre grønnsaker og en kraftig saus. Jeg kokte en saus på portvin og kyllingkraft, noe lignende denne sausen.

Kjøttet ble helt latterlig mørt og smaksrikt, men fortsatt med tekstur. Jeg er voldsomt fornøyd med den nye maskina. Og jeg blir bare mer og mer fan av sous-vide som en integrert del av matlagingen. Så det så.

Print Friendly, PDF & Email