Det er ikke tilfeldig at uttrykket «grisegodt» eksisterer. Og dersom det av en eller annen grunn ikke hadde blitt sagt enda så hadde jeg vært mer enn villig til å etablere utsagnet på egenhånd. Gris er digg, og samtidig rimelig. Nakkekoteletter kjenner de fleste til, men det blir jo så utrolig mye bedre og saftigere dersom du kjøper en større del av nakken.

En hel grisenakke er stor og veier fort en 4-5 kg hvertfall, dette er i overkant for de aller fleste familier. Men de fleste butikker som har en fersk kjøttdisk kan gi deg et stykke tilpasset antall gjester, og samtidig så bener de den ut og surrer den opp for deg om du måtte ønske. Jeg benyttet meg av denne servicen og fikk med meg en nakke på ca. 1,3 kg. Sammen med nakken så ble det servert en puré, rotgrønnsaker, en fantastisk smaksrik salsiccia og sopp. Oink oink.

INGREDIENSER

 • ca. 200 g nakke pr pers
 • noen gode pølser
 • kålrot
 • sellerirot
 • persillerot
 • pastinakk
 • gulrot
 • diverse sopp
 • sjalottløk
 • timian
 • rosmarin
 • sitron
 • hvitvin
 • sennep
 • smør
 • melk/fløte
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Det første du gjør er å brune kjøttet, dette skal siden inn i ovnen, og jo lengre tid du har desto lavere temperatur kan kjøttet stekes på. Lav varme + lang tid = saftig og mørt kjøtt. Salt kjøttet godt på alle sider og ha det over i en varm panne med litt stekeolje.

– Når du har brunet kjøttet godt på alle kanter så tar du panna tilside og har i en god klump med smør, noen knuste hvitløksfedd og en neve med ferske urter, f.eks. timian, rosmarin, salvie. Kvern over noen runder med pepper.

– Skrell og skyll rotgrønnsakene. Del de opp i like store, grove biter og ha alle unntatt pastinakken over i en ildfast form. Skrell en 8-10 små sjalottløk og ha de over i formen sammen med noen sitronskiver og fersk rosmarin. Salte og pepre og hell over litt olje.

– Pastinakken har du over i en kjele, fyll på vann til det såvidt dekker. Kok opp og la småputre til mørt. Sil av vannet og kjør pastinakken til en pure mens du sper inn melk/fløte. Når du har passende konsistens så har du det tilbake i en kjele. Blander inn litt smør og smaker til med salt, pepper og sitron. La stå og varm opp før servering.

– Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet og sett panna inn i ovnen på 160 grader. Kjernen skal bli 58 grader før du tar den ut av ovnen, dette tar ca. 1 time. Dersom du har god tid så steker du den med fordel på lavere temperatur.

– Sett formen med rotgrønnsaker inn i ovnen sammen med nakken.

– Når kjøttet når riktig temperatur så tar du det ut og legger det i et kjøkkenhåndkle. Så pakker du det godt inn med aluminiumsfolie. Da holder det på varmen og det blir bare godt av å hvile i hvertfall 30 minutter.

– Når kjøttet er ute av ovnen så setter du opp temperaturen til 200 grader og lar grønnsakene steke videre. Rør gjerne litt rundt i formen.

– Sett stekepanna med all sjyen på en stekeplate og kok opp. Hell en god klunk med hvitvin i panna og kok dette godt inn. Ta gjerne noen urter i også. Når det er kokt inn så siler du væsken over i en ny kjele, koker videre inn før du rett før servering pisker inn litt kaldt smør og en spiseskje sennep. Smak til med salt, pepper og litt sitron.

– Soppen stekes i en varm panne i litt solsikkeolje til den har fått litt farge, så har du i en klatt med smør og drysser over litt salt og pepper. La soppen ligge å kose seg i smøret på lav varme til den skal på tallerkenen.

– Pølsene stekes i panne og tar ca. 10 minutter.

– Vi tar grønnsaksformen ut av ovnen, varmer opp puréen og deler kjøttet i fine serveringsstykker. Sluttfør sausen og finn frem tallerkener.

– Anrett med et par spiseskjeer puré, så et stykke svinenakke. Legg på passende mengde rotgrønnsaker og så et par spiseskjeer med sopp over nakken. Legg på et par pølsebiter før du heller over litt saus. Et lite dryss maldonsalt er sjeldent feil. Spis som en gris.

svinenakke02

Print Friendly, PDF & Email