For første gang i mitt liv så har jeg nå spist en hjemmelaget tomatsuppe, og det var da også første gang jeg lagde en. Nå skal det sies at tomatsuppe aldri har vært en vanlig rett i mitt kosthold, men de få gangene det har blitt spist så har det vært en spansk mann ved navn Toro som har laget den til meg. Og det har vel aldri falt spesielt i smak.

Hovedinspirasjonen til at jeg ville lage tomatsuppe fikk jeg faktisk fra Aftenposten sin glimrende skribent Yngve Ekern. Han publiserte nylig en artikkel som tok for seg pulverposen sin vanvittige popularitet i de tusen norske hjem. Han skriver også hvordan Toro sin tomatsuppe har blitt selve referansesmaken på hvordan en tomatsuppe skal smake, og det syntes jeg er en litt trist tanke. Så derfor bestemte jeg meg for å lage en egen suppe, i håp om at den ville smake både mere og bedre enn pulversuppe.

Dette er nok til to personer.

INGREDIENSER

 • 500 g cherrytomater
 • 3 store tomater
 • 4 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 1 rødløk
 • rosmarin
 • timian
 • stjerneanis
 • laurbærblad
 • olivenolje
 • sitron
 • 1 ts fennikelfrø
 • 2 ss balsamico
 • 2 ss creme fraiche
 • 1 ts sukker
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Skru på ovnen på 200 grader.

– Finn frem en ildfast form og legg alle cherrytomatene over i denne, det er bare godt om du lar litt av det grønne følge med, men fjern hovedstilken. Del de store tomatene i fire og legg de i formen sammen med 4 uskrelte hvitløksfedd og en halv chili uten frø.

– Skyll og grovhakk litt ferske urter, jeg brukte timian og rosmarin. Legg dette over i formen, krydre med f.eks. fennikelfrø i tillegg til salt og pepper. Hell over litt olivenolje og bland alt godt sammen.

tomat01

 

– Ha en hel stjerneanis og et laurbærblad i formen også, men disse må du huske å ta ut før du kjører det i blenderen.

– Sett formen i ovnen og la stå i 15 minutter.

– Mens tomatene steker så grovhakker du en rødløk og har den over i en middels varm kjele sammen med litt olje og litt salt. La den frese i et par minutter til den er blitt myk, rør jevnlig. Hell så to spiseskjeer med balsamico over løken, og kok dette helt inn.

tomat03

 

– Når tomatene er ferdige så tar du ut stjerneanisen og laurbærbladet og heller resten over i kjelen. Rør rundt og bland godt.

– Hell så dette over i en blender, ta det eventuelt i to omganger om det blir for fullt. Kjøres fint. Hell det så tilbake i kjelen som du har gitt en rask vask.

– Tilsett litt sukker, litt sitronsaft, et par spiseskjeer creme fraiche, litt god olivenolje og smak til med salt og pepper.

– Hell suppen over i serveringsskåler og spe litt creme fraiche over. Om du skal være litt småcrazy som meg så legger du en bitteliten timiankvast over til slutt. Den berømte prikken.

– Selvinnsikt og evnen til å være kritisk på egne vegne er viktig når man skal vurdere sin egen innsats, jeg har vel aldri vært kjent for noen av delene, men tomatsuppen smakte fortreffelig. Den smakte mye og den var ganske spicy. Totalt kan den vel ikke ha kostet noe særlig mer enn en femtilapp og tok vel drøye 25 minutter å lage. Et vanvittig godt alternativ til den kjedelige pulversuppa.

– Velbekomme. Heia hjemmelaget tomatsuppe.

tomat04

 

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email