Jula er over, forsettene er satt, forhåpentligvis har du svettet og trent et par ganger allerede. Med andre ord, 2012 er godt igang. Men seriøst, hvem tror du at du lurer? Hæ, ikke meg hvertfall. Derfor kommer jeg din nye falske personlighet til unnsetning, jeg kjenner deg og vet hva du vil ha. Du vil ha smør og du vil ha sukker, du vil ha mye av det og siden det er litt småekkelt å spise det som det er så har jeg kombinert de for deg, sammen med et par andre ting for lettere konsumering. (Målet er selvfølgelig at mens dere spiser kanelboller og blir feite så skal jeg bli slank og digg, jepp, vi snakker swimsuitcalendardigg.)

Så lenge jeg kan huske så har jeg alltid elsket en skikkelig god kanelbolle. Eller skillingsbolle eller snurr eller hva det egentlig måtte hete. Så lenge den er saftig, med masse smør, kanel og sukker så er jeg solgt. Og selv om jeg ikke hadde det på disse så er det ikke så galt med litt melis på toppen heller.

Igjen så tyr jeg til mannen jeg stoler mest på når det kommer til baking, Morten Schakenda. Han er en kløpper når det kommer til mel og gjær og jeg håper å få besøkt bakeriet hans i Lom en vakker dag. Her har han fått til en oppskrift som ikke bare gir fantastiske resultater, men som også er svært enkel å få til.

I denne oppskriften blir sukkeret og smøret fordelt på ca. 16 snurrer.

INGREDIENSER

 • DEIGEN
 • 1 kg hvetemel
 • 5 dl h-melk
 • 150 g sukker
 • 15 g salt
 • 15 g kardemomme
 • 1 egg
 • 50 g fersk gjær
 • 150 g smør i terninger
 • FYLLET
 • 125 g mykt smør
 • 125 g sukker
 • 2 ss kanel

SLIK GJØR DU DET

– Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret, i en arbeidsbolle og elt i ca. 15 minutter. Så sant du bruker en kjøkkenmaskin så gjør det ikke noe om melken er kald og du trenger ikke løse opp gjæren først. Dette fikser maskina.

– Tilsett smøret og elt videre i nye 15 minutter.

– Kna gjerne litt med hendene for å sørge for at alt er godt blandet sammen. Dekk bollen med plastfolie og la heve i halvannen time.

– Strø litt mel på arbeidsbenken og kjevle ut deigen til et rektangel, ca 40×50 cm. Et rektangel er da en form med fire kanter, der alle vinklene er 90 grader og hvor to og to sider er parallelt like lange. Noen andre som så «Brille» på tv i går?

kanel02

– Smør smøret utover deigen og strø sukker og kanel over.

– Brett en tredjedel av deigen inn mot midten, og brett siste del over der igjen. Da blir det totalt 3 lag.

– Kjevle ut dette til et nytt rektangel, ca. 30x60cm.

– Del den opp i 16 strimler på tvers. Løft opp en strimmel, snurr den og lag en fiffig liten knyte.

kanel03

– Sett snurrene på et stekebrett, dekk med folie og la de heve i 1 time.

– Pensle med sammenvispet egg, strø med sukker og stek i ca. 20 minutter på 175 grader.

– Værsegod. Vi får krysse fingrene for at neste år blir året du klarer å opprettholde nyttårsforsettet.

kanel04

Print Friendly, PDF & Email