Sofrito er en klassisk tilberedning av hvitløk, løk, tomater og olje som brukes i mange spanske retter. Den er ganske tidkrevende da en hel masse løk skal freses over lav varm til den er kokt helt inn og blitt ordentlig brun. Idet jeg skulle finhakke løken i blenderen så gikk maskinen min skeis, dette førte til at jeg måtte ty til kniv og håndmikser og da ble ikke resultatet helt optimalt. Jeg hadde heller ikke tålmodighet eller tid til å stå løpet helt ut så jeg hadde i tomatene litt tidligere enn anbefalt. Men oppskriften er det uansett ikke noe galt med, den er nemlig ført i pennen av Ferran Adria, og hentet ut fra boka the family meal.

For å få best resultat så vil jeg anbefale å lage det i forkant av det du skal bruke det til, da kan du bruke den tiden som trengs og få det helt innkokt. Jeg skulle bare ha et par spiseskjeer til bruk i en rett med and og paella-ris og fryste ned resten til behovet dukker opp igjen.

Sofrito kan du bruke litt som du bruker tomatpure, tilsette en spiseskje eller to i gryter, supper, stuinger osv.

INGREDIENSER

  • 20 g hvitløk
  • 500 g løk
  • 60 ml olivenolje
  • 0,5 g tørket rosmarin
  • 0,5 g tørket timian
  • 1 laurbærblad
  • 125 g finhakket tomat
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Ta frem blenderen eller håndmikseren og lag en fin pure av hvitløken. Sett dette tilside og lag så pure av løken.

– Ha oljen i en varm panne og tilsett hvitløken, fres denne i et par minutter og tilsett løken. Fres videre i et par minutter.

– Ha i krydder og laurbærblad, skru ned varmen noe og la putre til det blir ordentlig brunt. Dette kan ta ganske så lang tid.

– Når løken er ordentlig innkokt og brun så tilsetter du tomatene og lar dette småputre videre i ca. 60 minutter.

– Smak så til med salt og pepper.

– Sofritoen holder seg i en ukes tid i kjøleskapet eller et halvt års tid i fryseren.

Print Friendly