Jeg elsker pølser. Pølser elsker meg. Hvis du er en pølse, og litt bekymret for at du ikke skal bli spist opp før du går ut på dato, ta en tur til denna karen. Jeg garanterer konsumering. Dog med en liten fotnote, vi snakker gode, grove pølser. Ikke «grillpølser» fra dagligvarebutikken.

Nå er det jo blitt hipt blant oss mannfolk å lage pølser selv, ref. D2. Det er også grunnen til at jeg innimellom mekker mine egne pølser, for å samle hipster-poeng. Første gangen man lager sine egne pølser, første gangen man presser kvernet kjøtt inn i en velbrukt grisetarm er noe man ikke glemmer med det første. Da snakker man virkelig om å utnytte alle elementene til dyret. En bekjent påpekte også at dyretarmen var vår første kondom, det er et tema jeg lar henge i lufta for en annen blogg å ta tak i.

Jeg liker mine pølser med mye fett. Når jeg lagde medisterpølser forrige jul så var jeg vel oppe i 40 prosent fett og det var ikke et gram for mye. Men jevnt over så anbefales det en fettprosent på 20-30 for velsmakende pølser. Jeg syntes også det er best om mesteparten av kjøttet kommer fra svin. Men dette var dagen for å prøve noe nytt. Jeg kjøpte Meny sin selvkvernete kjøttdeig, dette er jo da som de fleste vet kjøtt fra storfe, og med en fettprosent på ca. 10 om jeg ikke tar helt feil? Risky business.

Jeg kuttet opp en god mengde hvitløk og rosmarin som skulle være dagens smaker. Blandet det godt inn i kjøttdeigen, saltet og pepret og stekte opp en liten bit for å smake. Litt mer salt. En bit til. Hmm, enda mer salt. Nå ja, nam. En middag hos oss er også en treningstime for de indre organer.
Jeg satte pølsehornet på KitchenAid’n og tredde på tarmen. Fylte på med kjøtt og idet kjøttet begynte å titte frem i pølsehornet så knøt jeg igjen tarmen. Det er viktig å ha kjøtt i tarmen før du knyter slik at det ikke blir mye luft i tarmen. Her kunne jeg tatt en vits, men jeg lar den ligge.

Press alt kjøttet inn i tarmen, og når det er gjort så knyter du en hyssing mellom hver pølse etter ønsket størrelse. Så kommer vi til punktet der jeg dreit meg ut, man trekker jo ofte pølsene før man steker de, noe jeg også gjorde. Men i etterkant så skjønte jeg at her hadde jeg vært litt uoppmerksom og lagt pølsene i altfor varmt vann. Dette førte til at pølsene ble overkokt og langtfra så saftige som de potensielt kunne blitt. Jeg stekte pølsene i panne etter at de var trukket.

Neste gang jeg skal mekke pølser så tenker jeg at jeg slenger de i sous-vide-maskina og lar de ligge der en ti minutters tid på 60 grader. Kanskje noen har prøvd dette og har noen gode tips/innspill?
Noen som dropper å trekke pølsene også kanskje, slenger de rett i panna/stekeovnen?

Anywho, neste gang blir det tilbake til svinekjøtt og minimum 20 prosent fett. Sannsynligvis blir det 30 prosent, men at jeg ovenfor frua presenterer det som en 15-20 prosent. 🙂
Pølsene ble servert med noen potetstaver, aioli og en tomat og avokadosalat.

Print Friendly, PDF & Email