Rent smaksmessig er det få ting som kan matche en god risotto, om det gjøres riktig så kan du fremkalle noen helt usedvanlig mektige og rike smaker. Jeg syntes også en risotto kan være vakker, og det blir ikke akkurat mindre elegant ved å tilsette et av verdens dyreste krydder, safran. Da blir den automatisk til den italienske klassikeren, risotto alla milanese. Jeg ødela den selvfølgelig litt ved å tilsette spansk chorizo.

Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Disse plukkes og renses for hånd og til en kilo med safran så trengs det smått utrolige 70.000 krokuser. Og all safranen blir høstet i løpet av to svært hektiske uker i månedskiftet oktober/november. Ca. 95% av safranen kommer fra Iran selv om jeg kjøpte min på Meny, tror jeg betalte ca. 40 kroner for 0,75 gram. Det er frekt.

INGREDIENSER

 • 160 g risottoris til 2 pers
 • kyllingkraft ca. 6 dl
 • 1 dl hvitvin
 • sjalottløk
 • hvitløk
 • fennikel
 • 0,5 g safrantråder
 • parmesan
 • smør
 • olivenolje
 • sitron
 • chorizo
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Hell kyllingkraften i en kjele, kok opp og la småputre.

– I en annen kjele så varmer du opp hvitvinen, har i safranen og blander dette lett sammen.

– Ha litt olje og smør i en panne eller kjele og fres finhakket sjalottløk, hvitløk og fennikel til det er blankt. Anissmaken til fennikel passer perfekt til safran, du kan også frese med noen fennikelfrø. Tilsett risen og fres denne i et par minutter, rør godt rundt så alt blir blandet godt sammen.

– Hell over safranhvitvinen og kok dette helt inn. Om du ikke har hvitvin så kan du skvise inn litt sitronsaft mot slutten av prosessen istedet. Jeg liker å gjøre begge deler.

– Spe så med varm kraft til risottoen er blitt myk, men med tyggemotstand. Dette tar som regel ca. 20 minutter.

– Mens risen koker så deler du opp chorizoen og steker den i panne. Holdes varm til servering.

– Like før risen er helt ferdig så slår du plata ned på minimum. Legger over en god neve med revet parmesan, et par spiseskjeer med smør, litt sitron og litt olivenolje. (Nå kan du også tilsette litt finhakkete urter om ønskelig). Ha på lokk og la stå i et par minutter. Her er det viktig å være raus med ingrediensene da det er nå smakene virkelig får utvikle seg.

– Ta av lokket, og vend sammen alle ingrediensene. Smak til med salt, pepper og sitron.

– Anrett risottoen i dype tallerkener og ha over stekte chorizobiter.

– Værsegod, nyt en matrett med safran, krydderet hvor kiloprisen er ca. halvparten av prisen på gull.

Print Friendly, PDF & Email