Tradisjoner er rare greier, hvertfall noen av de. I vår familie så har vi så lenge jeg kan huske fått servert napoleonskake til frokost når gutta i familien hadde bursdag. Så tre dager i året så fikk vi napoleonskake og cola før vi dro på skolen. Merkelig hvor fantastisk godt det var med kake om morgenen.

Denne har dog aldri vært hjemmelaget, så når pappa nylig fylte år tenkte jeg at jeg skulle mekke den selv. Jeg gikk faktisk til innkjøp av en ny kokebok for anledningen, Den store kakeboka av Sverre Sætre. Og jaggu ble det ikke godt, svært enkelt var det også. Kaken består jo av 3 elementer og i realiteten er det kun 1 av disse man faktisk lager. Det er butterdeig oppe og nede, vaniljekrem i midten og melis på toppen.

INGREDIENSER

  • 2 plater butterdeig
  • 2 gelatinplater
  • 1 vaniljestang
  • 2+1 dl h-melk
  • 60 g sukker
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss maisenna
  • 4 dl kremfløte
  • 3 dl melis + vann

SLIK GJØR DU DET

– Forvarm ovnen til 170 grader. Kjevle ut butterdeigen på et melet bord til den er ca 2 mm tykk. Kjevle to like store leiver på 20×25 cm.

– Prikk deigen med en gaffel. Legg dem på bakepapir og stek til de hever seg og blir gylne, ca. 15 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl.

– Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

– Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter.

– Ha 2 dl melk, vaniljestang + frø og sukker i en kjele. Rør det sammen og varm til kokepunktet.

– Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp så inn eggeplommer.

– Hell 2/3 av den varme blandingen litt etter litt over i eggeblandingen mens du visper. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.

– La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremen ikke setter seg.

– Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle og ha så gelatinplatene over i den varme blandingen. Rør til gelatinen er smeltet i kremen. Avkjøl, rør i kremen fra tid til annen.

– Pisk fløten til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend inn det piskede kremen forsiktig.

– Legg den ene butterdeigsbunnen på en skjærefjøl. Legg på vaniljekremen og stryk den utover slik at den blir jevn og fin. Legg den andre butterdeigsleiven på toppen.

– Bland sammen melis med vann til en glatt og fleksibel struktur. Fyll på toppen av kaken og stryk ut. Sett kaken i kjøleskapet til avkjøling slik at kremen får satt seg før servering.

Print Friendly, PDF & Email