Om det er en ting jeg mangler så er det en rød tråd i matlagingen min, det som foregår på kjøkkenet mitt kan i beste fall kalles variert. Men da jeg ikke har en restaurant jeg lager maten min til, og derfor kan lage akkurat det jeg måtte ønske så forbeholder jeg meg retten til å være en smule schizofren på kjøkkenet. Ingen har klaget så langt hvertfall.

For min videre utvikling så tror jeg at nysgjerrigheten og iveren etter å prøve nye ting er viktigere enn om jeg hadde tviholdt på at all mat skal være rustikt, kortreist, nordisk eller lignende. Kamskjell fra trøndelag, italiensk pizza, vaniljeis med pasjonsfrukt, braisert lammeskank eller andebryst sous vide. Hvis det kan spises så lager jeg det. Og nå introduserer jeg nok et produkt til mitt allerede overfylte kjøkken, nemlig magisk pulver.

De fleste med en viss interesse for mat har hørt om den legendariske restauranten El Bulli med den geni-erklærte «kokken» Ferran Adria. Han har angrepet mat på en helt unik måte som er altfor omfattende til å gå inn på her. Ferran og hans bror Albert har utviklet en produktserie kalt Texturas som du sannsynligvis vil finne i hyllene på de fleste eksperimentelle restaurantkjøkken. Dette er helt rene naturprodukter satt i system, med pulverisert sjøgress osv. Alle med forskjellige egenskaper. Igjen tok jeg turen til Gastronaut hvor jeg kjøpte et startsett med 5 forskjellige pulver:

Algin – Dette er et naturprodukt, en blanding av forskjellige sjøgress som gror best i kaldt vann. Dette produktet brukes som regel i samsvar med Gluco for å kunne skape kuleformer av diverse væskeprodukter. For eksempel kaviar av melonjuice, innkapslet suppe samt mye mer. Jeg tror det blir lettere å forklare med oppskrifter til.

Gluco – Dette er en mix av to forskjellige salt og brukes for å gi kalsium til produktene, brukes ofte i samsvar med Algin. Enten har man Gluco i væsken for så å ha det i et vannbad med Algin eller motsatt.

Xantana – Dette er pulverisert korn-stivelse som egner seg veldig bra for å tykne sauser osv. En slags maisena på anabole steroider.

Agar – Dette har kanskje mange hørt om før, også et produkt fra havet laget av sjøgress. Brukes primært for å lage gele, tåler også å bli varmet opp så du kan servere varm gele.

Lecite – Dette brukes for å skape noe de kaller for «air». Man tilsetter pulveret i en væske. Skummer opp med stavmikser også får man en ekstremt luftig og holdbar skum, som varer i timesvis, ser tøft ut og grunnet all luften så smaker det også fantastisk.

Mye pulverisert moro her med andre ord, det fins dessverre ikke så veldig mye oppskrifter eller informasjon til disse produktene så her må det nok prøves og feiles i høy stil. Og jeg må også legge til at her er jeg helt novise, så det meste av det jeg lirer av meg er ting jeg har lest eller funnet. Det er jo et slags «mitt første kjemisett» for matnerder dette her så får se hva man kan få ut av det. Sous vide, pulver, hva blir det neste?

Print Friendly, PDF & Email