Det er ikke lenge siden jeg lagde hjemmelaget is for aller første gang, det begynte med vanilje og det smakte fantastisk. Det var nå tid for runde nummer to, og vi holdt oss fortsatt til det jeg vil kalle vanlige smaker. Eksperimenteringen kan begynne når selve prosessen sitter i fingrene, noe den egentlig gjør allerede. Det er jo så fryktelig enkelt. I tillegg til den gode smaken følger det jo også med en stolthetsfølelse, den følger ikke med i kjøpe-is.

Det er et par prosesser som man uansett må gjennom når man lager fløteis. Det skal kokes opp litt melk/fløte sammen med sukker og det skal kjøres eggedosis av eggeplommer og sukker. For å få jordbærsmak må det i tillegg lages en puré av jordbær. Verre er det faktisk ikke.

INGREDIENSER

  • 250 ml kremfløte
  • 250 ml h-melk
  • 2 poser frosne jordbær
  • 12 eggeplommer
  • 200 g sukker
  • 1 ts salt

SLIK GJØR DU DET

– Hell melken, fløten og halvparten av sukkeret i en kjele. Varm det opp til svak putring, rør godt så sukkeret blir oppløst, slå av varmen og la stå.

– Tin de frosne bærene, ha de i en blender og kjør til puré. Du skal bruke 5 dl til isen, resten kan du f.eks koke opp med litt sukker og limejuice, kjøle ned og bruke som saus til.

– Ha 12 eggeplommer og den andre halvparten av sukkeret i en kjøkkenmaskin og visp til eggedosis. Når du løfter vispen opp fra blandingen så skal eggedosisen følge etter og etterlate seg en liten fjelltopp.

– Varm opp fløtemelken igjen til det såvidt putrer og mens kjøkkenmaskinen går så heller du det svært sakte og forsiktig i eggedosisen. Bland godt. Rengjør kjelen og ha så egg- og fløteblandingen tilbake i denne.

– Varm igjen opp til svak putring, det vil tykne og når du har en sleiv oppi så skal den være dekt når du tar den opp igjen.

– Sil blandingen over i en metallbolle og sett denne i et isbad. Dryss over en teskje salt. Når den er kjølt ned så vender du inn jordbærpureen med en sleiv. Bland forsiktig, men godt og sett bollen i kjøleskapet for videre nedkjøling.

– Når blandingen har kjøleskapstemperatur så skal isen fryses ned. Jeg har ismaskin til min Kitchen Aid og bruker denne, om du ikke har noen maskin så har du blandingen over i en passende beholder og setter denne i fryseren. Med jevne mellomrom må du røre godt for å hindre iskrystaller. Etter ca. 4 timer er isen helt frossen. Husk å la den stå i romtemperatur i minimum 30 minutter før servering.

– Nam nam.

Print Friendly, PDF & Email